
Cine este femeia din Apocalipsă 12?
Incepem acest capitol prin a răspunde la următoarele întrebări: Apocalipsă vorbeşte de Maica Domnului? Cine este femeia despre care se vorbeşte în capitolul 12 al acestei cărţi? Ce mediu comunitar transmite această tradiţie? Răspunsurile, prezentate aici pe scurt, sunt, bineînţeles, diverse:
1) Incepând din secolul al X-lea cu Oecumenius, o întreagă serie de comentatori o desemnează pe Fecioara Maria drept această femeie pusă la încercare împreună cu fiul ei. Evanghelistul Ioan îl reprezenta pe Hristos întru slavă până şi pe lemnul Crucii, iar acum vizionarul din Patmos o descrie pe Fecioara Maria în acelaşi timp prigonită şi îmbrăcată de lumină. Cum să nu facem legătura între femeia despre care vorbeşte loan 19,25-27 şi cea din Apocalipsă 12, această „femeie înveşmântată cu soarele şi luna" care naşte un prunc, pe Mesia, şi este apoi prigonită de balaur împreună cu cei din seminţia ei (cf. Apoc. 12,17)?
Totuşi, mai multe imagini ale acestui tablou apocaliptic par stânjenitoare şi greu aplicabile Fecioarei Maria, cum ar fi fuga în deşert despre care se vorbeşte de două ori (cf. Apoc. 12,6.14) sau menţionarea durerilor naşterii (cf. Apoc. 12,2) considerate că ar presupune consecinţele păcatului strămoşesc la Fecioara Maria - un argument de neînţeles în contextul gândirii secolului I.
2) Potrivit interpretării exprimate de Ipolit în secolul al IlI-lea, această femeie ar trebui identificată cu noul Israel, confundat atunci cu întreaga Biserică.
Doar că în acest caz ne întrebăm cum era posibil pentru comunitatea creştină să dea naştere propriului său Mesia, adică Celui care a întemeiat-o?
3) După alţi interpreţi, această femeie trebuie identificată cu mireasa cerească, adică Ierusalimul de sus, ce se va coborî din ceruri precum vorbeşte Apocalipsa 19,7 ş.u. şi 21,9 ş.u.
Dar dacă acest Ierusalim ceresc, deja prezent în planul veşnic al lui Dumnezeu, anunţă efectiv noul Israel, atunci de ce Fecioara Maria n-ar putea de asemenea să fie confundată cu mireasa Mielului, propriul ei Fiu?
4) In sfârşit, numeroşi exegeţi preferă mai curând să considere această femeie drept imaginea Israelului, cea care aduce speranţa mesianică în mijlocul încercărilor şi persecuţiilor îndurate de poporul ales. Astfel, Sionul zămisleşte pe Hristosul (Mesia) său (cf. Is. 66,7).
Desigur, după cum am spus deja, reprezentarea Israelului sub forma unei femei este cunoscută în iudaismul din acea vreme, dar până în ce punct imaginea acestei femei, care îl naşte pe Mesia despre care vorbeşte Apocalipsa 12,5, nu depăşeşte desemnarea unui Israel chinuit de-a lungul istoriei sale? Nu avem, oare aici mai mult decât o imagine metaforică a istoriei agitate a poporului Israel?
După cum se poate vedea, interpretările abundă în toate sensurile, şi se spune adesea că referirea la Fecioara Maria este doar efectul relecturilor bisericeşti târzii. Oare aşa să fie? Inainte de a formula un răspuns, trebuie să amintim că acest capitol 12 face parte dintr-un ansamblu narativ de reprezentări dramatice în care femeile joacă un rol important.
Fragment din cartea "Binecuvantata esti tu intre femei", Editura Doxologia
Cumpara cartea "Binecuvantata esti tu intre femei"
-
Ce fel de carte este Apocalipsa
Publicat in : Religie -
Apocalipsa
Publicat in : Editoriale -
Apocalipsa lui Adam
Publicat in : Religie -
Apocalipsa - Semne
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.