De dragul Parintelui Arsenie Boca

De dragul Parintelui Arsenie Boca Mareste imaginea.

Cine nu a auzit de monahul Arsenie? Cine nu l-a citit pe Părintele Arsenie? Cine nu s-a rugat la marele duhovnic - Părintele Ardenie Boca. Sunt mulţi creştini care au avut privilegiul de a-l fi cunoscut personal pe călugărul Arsenie. Eu nu l-am cunoscut personal pe Părintele, ci numai din citirea scrierilor sale şi din mărturisirea creştinilor care l-au cunoscut sau care au primit ajutor de la sfânt. A-l cunoaşte pe Părintele Arsenie Boca este un dar de la Dumnezeu.

Pentru că cine l-a cunoscut şi l-a simţit în rugăciune pe Părintele Arsenie nu poate să nu se cutremure, să nu se emoţioneze până la lacrimi la vederea bărbatului desăvârşit, a Sfântului Ardealului, cum i se mai spune în rândul poporului binecredincios, pentru că acest suflet care exprima pacea, credinţa, bucuria duhovnicească purta cu sine însuşi Cuvântul cel pururea veşnic şi tainic, pe Domnul nostru Iisus Hristos.

Cine este călugărul mistic numit Sfântul Ardealului? În primul rând, Părintele Arsenie este dătător de lumină, pace, bucurie, este purtător de har, pricepere şi înţelepciune, este grabnic ajutător celor în nevoi şi necazuri. Părintele Arsenie luminiază minţile cele întunecate, încălzeşte prin focul dumnezeiesc din el, inimile reci şi împietrite, aduce pace, linişte şi bucurie celor întristaţi şi mâhniţi, dă curaj şi tărie celor pierduţi în tumultul grijilor lumeşti, aduce nădejde celor împovăraţi cu păcate grele, împarte din dragostea şi bucuria sa cea dumnezeiască la toţi şi iată că ele nu se termină, ci mai mult se îmbogăţesc.

Părintele Arsenie Boca s-a născut în localitatea Vaţa de Sus, în judeţul Hunedoara, la data de 29 septembrie 1910. Părinţii acestuia, Iosif şi Cristina, l-au botezat cu numele de Zian. Tânărul începe Şcoala Gimnazială în satul natal şi apoi intră la Liceul Naţional Ortodox "Avram Iancu", din Brad. În anul 1929, Zian se înscrie la Institutul Teologic din Sibiu, iar în anul 1939 termină Academia de Arte Frumoase, din Bucuresti. Pe lângă studiile teologice, el urmează şi cursuri de medicină (în special cele de anatomie), participă cu interes la prelegerile de mistică ale lui Nichifor Crainic.

După terminarea studiilor, intră în obştea de la Mănăstirea Brâncoveanu, din Sâmbăta de Sus. Primăvara şi vara anului 1939 le petrece în Sfântul Munte Athos. Apoi, în data de 3 mai 1940, tânărul frate Zian este tuns în monahism, primind numele de Arsenie. Din acest moment, viaţa tânărului Zian ia o traiectorie profund religioasă, urmând cu pasiune, zel şi rigoare calea lui Hristos. Viaţa lui sfioasă, smerită şi duhovnicească va fi împărtăşită şi celor din jurul său. Este hirotonit ierodiacon (3 mai 1940), apoi ieromonah (10 aprilie 1942), apoi duhovnic (10 mai 1942), iar in cele din urma protosinghel (15 august 1949).

La numai doi ani de la intrarea în monahism, în anul 1942, călugărul Arsenie este hitotonit preot, fiind rânduit stareţ în Mănăstirea Brâncoveanu. În anul următor, el işi sapă o peşteră în munte, numită astăzi Chilia Părintelui Arsenie Boca, aflată la izvorul văii Sâmbăta. În anul 1945, Părintele este anchetat de Securitate, la Râmnicu Vâlcea, iar în anul următor, la Braşov. Slujba de Izvorul Tămăduirii, săvârşită în ziua de 7 mai 1948, este ultima participare a sa. În acelaşi an, este anchetat la Făgăraş. Părintele Arsenie Boca este chemat la Domnul la data de 28 noiembrie 1989, din Sinaia, el fiind înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop, care a devenit, cu timpul, locul de pelerinaj al creştinilor, în special la 28 noiembrie, în fiecare an, când se face slujba de pomenire a sfântului.

În al doilea rând, Părintele Arsenie împrăştie raze de lumină şi speranţă la toţi crdincioşii, adapă din apa vieţii pe toţi cei însetaţi după Cuvântul cel pururea veşnic şi tainic – Iisus Hristos, aduce mângâierea, blândeţea şi bunătatea Maicii Domnului pentru cei împovăraţi de griji, nevoi şi necazuri, ne poartă în gând şi în suflet pe fiecare în parte şi pe toţi laolaltă.

În al treilea rând, Părintele Arsenie a primit arvuna vieţii veşnice şi o împarte cu dragoste şi bucurie şi nouă celor nevrednici şi păcătoşi. Aşa cum îngerii sunt lumină pentru sfinţi, tot aşa Sfântul Arsenie constituie lumină, povaţă şi pildă vie de credinţă creştină ortodoxă autentică pentru noi, creştinii mireni.

Şi, nu în cele din urmă, Părintele Arsenie Boca a făcut cunoscute , atât cât a putut, o serie de profeţii pentru anumite persoane, de pildă, i-a prezis sfârşitul lui Ceauşescu în anul 1989, dar şi anumite aspecte ale societăţii româneşti. A profeţit intrarea în NATO şi UE a României şi faptul că românii o vor duce din ce în ce mai rău: ”Nu veți ști nici ce mânca și nici ce veți bea, toate vor fi falsificate”. A prezis şi intrarea în Biserică a ecumenismului, considerat de către sfânt a fi cea mai mare erezie a mileniului al III-lea şi, multe altele.

Aşadar, cine este misticul Munţilor Apuseni? Părintele protosinghel Arsenie Boca este Profetul României de ieri, de azi şi de mâine în care trăim şi ne mişcăm. Astăzi, la 31 de ani de la plecarea Părintelui Arsenie la Domnul Iisus Hristos, noi creştinii ortodocşi mireni din România şi de pretutindeni, să mulţumim, să ne rugăm şi să cântăm cu voce tare: Veşnică pomenire a Profetului României, Părintele Arsenie Boca, din neam în neam! Amin!

Poporul binecredincios dorește cu nerăbdare să se închine Sfântului Arsenie canonizat: “Joi, 5 septembrie 2019, la sediul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, s-au desfăşurat lucrările şedinţei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului. În cadrul şedinţei Sinodului mitropolitan, ierarhii prezenţi au luat act cu aprobare de dosarul de canonizare întocmit de Comisia specială teologică mitropolitană pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca. Dosarul complet şi studiul document asupra sfinţeniei vieţii Cuviosului Părintelui nostru Arsenie vor fi înaintate spre examinare şi decizie Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în comunicatul de presă al al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Preacuvioase Părinte Arsenie, de acolo, din ceruri, roagă-te pentru noi păcătoşii! Amin!

Doamne, ajută!

Ştefan Popa

 

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
362 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

02 Decembrie 2020

Vizualizari: 344

Voteaza:

De dragul Parintelui Arsenie Boca 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE