De ce ne credem mereu mai buni decat suntem de fapt?

De ce ne credem mereu mai buni decat suntem de fapt? Mareste imaginea.

Ce inseamna bunatate, si cum ne evaluam faptele? Tinem minte mai degraba doua fapte bune, decat patru fapte rele facute in decursul unei saptamani? Intrebati de modul in care gandesc, majoritatea vom spune ca am facut mult bine. Insa lucrurile nu stau intodeauna asa.

Cine nu s-a pomenit macar odata vorbind despre "pacatele tineretii" cu ingaduinta, simpatie si chiar nostalgie? Nu realizam ca multe dintre lucrurile pe care le facem in tinerete nu sunt numai incalcari ale poruncilor, ale vointei parintilor, dar si fapte de-a dreptul periculoase sau nesanatoase. Ba mai mult, chiar si adulti fiind, avem tendinta sa ne vedem mereu mai buni decat suntem de fapt, minimizand relele pe care le facem, sau gasim justificari, scuze. Si poate ca tocmai aceasta lipsa de acceptare a responsabilitatii ne face mai toxici pentru cei din jur si pentru mediul in care traim.

Cercetatorii de la universitatea "Charles Drew" din Los Angeles au descoperit modul in care "ne pacalim" singuri simtul moralitatii, incercand sa ne dam mai buni decat suntem de fapt. Metoda e simpla: incercam sa proiectam cumva ideea ca ceea ce am facut rau a fost undeva in trecut, iar acum ne-am schimbat.

Intr-un experiment, participantii au fost rugati sa relateze evenimente care i-au facut sa se simta vinovati. Unii au povestit cum au furat carti, altii ca si-au inselat partenerul, un fost depedent de droguri a povestit chiar cum a amenintat pe cineva cu un cutit in cadrul unui jaf. Cercetatorii au descoperit ca cele mai comune intamplari au fost cele care implicau furtul, adulterul si minciuna.

Insa poate cel mai important este plasarea acestor evenimente in timp. Rugati sa povesteasca fapte rele comise, oamenii au povestit evenimente care aveau loc, in medie, cu 10 ani inainte de experiment. Rugati sa povesteasca faptele bune comise, toti au relatat evenimente recente. Explicatia este simpla: oamenii au tendinta sa spuna ca au gresit in trecut, dar ca intre timp s-au schimbat.

"Nu putem sa inventam lucruri care s-au intamplat in trecut, insa creierul are dificultati in a plasa evenimentele in timp, asa ca putem foarte bine sa mutam data evenimentelor. Rezultatul este ca putem crea o istorie personala care, chiar daca nu este perfecta, ne face sa ne simtim ca suntem mai buni pe zi ce trece", spune psihologul Anne E. Wilson, de la Universitatea Waterloo din Ontario.

Studiul demonstreaza destul de clar ca avem tendinta sa ne pacalim singuri, cand vine vorba de bunatate. Insa pentru cei ghidati de credinta, nu este niciodata nevoie de un raboj al faptelor bune si ale celor rele. Daca traim in lumea lui Iisus, cu legile date de Acesta si dupa pildele Sale, nu trebuie sa ne mintim singuri. Dupa legea data de Iisus, nu exista decat fapte bune. Pentru ca, dintre cele zece porunci date de Dumnezeu, cea mai mare a fost aceea a lui Iisus, sa-ti iubesti aproapele la fel ca pe tine insuti.

Lasand insa la o parte trucurile pe care le folosim pentru a "indulci" cumva imaginea pe care o avem asupra noastra, studiul mai arata si o parte pozitiva a omului. Psihologii spun ca cea mai buna imagine pe care o avem este cea pe care o proiectam in viitor. Intrebati care ar fi esenta imaginii care ii caracterizeaza, oamenii pun accentul pe ceea ce vor face in viitor si pe imbunatatirile pe care le pot aduce. Oamenii tind mereu catre mai bine.

Livia Popescu

Despre autor

Livia Popescu Livia Popescu

Senior editor
33 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2010

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 1918

Voteaza:

De ce ne credem mereu mai buni decat suntem de fapt? 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Rodica MurariuPostat la 2010-10-22 12:56

    Ne credem mai buni decat suntem, negand chiar meritele aproapelui nostru- dinr-o mare iubire de sine.Ni se pare ca suntem plini de bunatate...De cate ori revad poruncile,faptele milei crestine, imi dau seama ca nimic bun nu am facut.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE