
Potrivit altor rezultate, compasiunea se dovedeşte eficientă şi în aria educaţiei şi a formării. Utilizându-se scanarea IRM, s-au evidenţiat modificări specifice în funcţia cerebrală determinate de instruirea (coaching) bazată pe compasiune. Maniera clasică a educaţiei este axată pe eliminarea aspectelor negative, pe analiza dificultăţilor cu care s-ar putea confrunta elevul, pe sancţionarea şi corectarea erorilor. O instruire inspirată de compasiune este orientată mai mult către viitor, urmărind să valorizeze partea bună a oricărei situaţii, fructificând nereuşitele personale ale elevului, contribuind în felul acesta la o eficientizare a învăţării. S-a evidenţiat faptul că experienţa compasiunii stimulează, în cazul elevilor şi al adulţilor aflaţi în procesul de formare, reţelele neuroendocrine ce facilitează buna funcţionare a reţelelor cognitive, potenţând totodată atenţia şi îmbunătăţind gradul de deschidere al celui care învaţă, receptivitatea lui la lucrurile noi.
Datele cercetărilor arată că exprimarea liberă a propriilor înţelegeri şi preocupări activează, pentru câteva zile, zonele din cortex care corespund disponibilităţii cognitive, perceptuale şi emoţionale, antrenând o bună funcţionare a ariilor cerebrale care au un rol important în învăţare. In aceeaşi notă, compasiunea se dovedeşte utilă în management. O abordare inspirată de compasiune, arată studiile, ar putea determina o schimbare semnificativă a raporturilor cu angajaţii, fiind mult mai adecvată în situaţiile tensionate decât sunt sancţiunile. De exemplu, în loc să urmărească sancţionarea angajaţilor care izbucnesc cu furie, considerând ieşirea lor neadecvată, managerul poate alege să manifeste compasiune faţă de persoanele respective, urmărind să recepteze conţinutul propriu-zis al mesajului transmis de angajatul nemulţumit, degajând coloratura emoţională. In felul acesta, pe lângă ameliorarea tensiunii de la locul de muncă, managerul poate restabili mai repede raporturi de lucru favorabile. El evită, în acest fel, pronunţarea unor sentinţe şi le oferă celorlalţi angajaţi un exemplu de reacţie echilibrată într-o situaţie tensionată.
Arhid. Adrian Sorin Mihalache
Fragment din cartea "Esti ceea ce traiesti: Cateva date recente din neurostiinte si experientele duhovnicesti ale Filocaliei, editia a-II-a", Editura Trinitas
-
Iubirea si compasiunea - cele doua aripi ale unei casnicii
Publicat in : Religie -
Compasiunea, esenta sufletului
Publicat in : Religie -
De ce nu vom fi niciodata ca muntenegrenii
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.