Icoana lui Hristos de la Poarta Chalke

Icoana lui Hristos de la Poarta Chalke

Icoana lui Hristos de la Poarta Chalke impreuna cu aceea a lui Hristos Evergetul (Binefacatorul), reprezinta doua vechi icoane ale Mantuitorului, deosebit de vestite in Constantinopol. Icoana de la Poarta Chalke a reprezentat un simbol al cinstitorilor sfintelor icoane in timpul controversei iconoclaste si, totodata, un simbol al capitalei bizantine.

Poarta Chalke sau Poarta de Bronz


Poarta Chalke (Poarta de Bronz) a fost intrarea ceremoniala principala in Marele Palat din Constantinopol. Aceasta poarta era una dintre cele mai importante structuri arhitecturale si simbolice imperiale situate langa Augustaion, principalul spatiu public in Constantinopolul medieval.

Poarta Chalke

Arhitectul Aitherios a construit prima intrare principala in palatul imperial sub domnia imparatului Anastasie I (491-518). Daramata in timpul rascoalei Nika din 532, intrarea a fost recostruita de Iustinian I (527-565). Poarta de Chalke a fost descrisa de catre Procopios, asa cum a fost construita de Iustinian. Acestaa a construit Poarta ca pe o cladire de sine statatoare, de forma dreptunghiulara, cu patru pilastri ce sustineau domul central.

Din secolele VII-VIII Poarta Chalke si dependintele sale au devenit inchisoare. Imparatul Vasile I (867-886) a restaurat edificiul si l-a transformat-o in curte de justitie. O capela inchinata lui Hristos Chalkites a fost atasata Portii de Bronz de catre Imparatul Roman I Lecapenul (920-944). Cand Imparatul Nichifor II Focas (963-969) a imprejmuit Palatul prin ziduri mai putin intinse, Poarta Chalke avea sa-si pierda importanta ca intrare principala. In 972, Imparatul Ioan I Tzimiskes (969-976) a reconstruit capela lui Hristos Chalkites la o dimensiune mai mare, unde a si fost inmormantat. Poarta Chalke se pare ca a fost distrusa in sec. al XIII-lea, insa capela a dainuit pana in sec. al XIX-lea.

Poarta Chalke

Poarta Chalke era locul unde se desfasurau o serie de evenimente importante ale istoriei bizantine, precum declaratiile de razboi facute inamicilor, procesiunile imperiale in urma victoriilor, locul unde basileul (imparatul bizantin) se arata multimii.

Poarta de Bronz

Tot de poarta Chalke sunt legate prosternarea publica inaintea icoanei lui Hristos aflate aici, indepartarea acesteia in timpul declansarii iconoclasmului, si reasezarea ei in acelasi loc, odata biruinta Ortodoxiei.

Icoana lui Hristos de la Poarta Chalke

Deasupra portilor principale se afla o icoana a lui Hristos, asa-numita "Hristos Chalkites”, ce a devenit un simbol iconodul major in timpul perioadei iconoclaste.

Originea icoanei este incerta. Desi apare mentionata abia in lucrarea "Parastaseis syntomoi chronikai”, un text bizantin din sec. VIII-IX ce cuprinde un comentariu legat de topografia Constantinopolului si a monumentelor sale, s-a spus ca aceasta ar fi putut exista inca din timpul lui Mauriciu (582-602).

Indepartarea acestei icoane de catre Imparatul Leon al III-lea Isaurul (717-741), in timpul domiei sale, undeva intre anii 726 and 730, a reprezentat primul act public al iconoclasmului imperial.

Icoana lui Hristos de la Poarta Chalke a fost reabilitata de imparateasa Irina in 787, insa, ulterior, a fost din nou indepartata de catre un alt imparat iconoclast, Leon V Armeanul ( 813-820), care a inlocuit-o cu o cruce.

La scurt timp dupa triumful Ortodoxiei in 843, monahul Lazar a realizat o noua icoana la Poarta de Bronz. Acesta a fost realizata in mozaic, spre deosebire de cea initiala care era una portabila.

Chiar daca aceasta icoana nu s-a pastrat, cercetatorii au afirmat ca se inscria in tipul iconografic al lui Hristos Pantocrator.

Intr-un articol de la sfarsitul anilor 1960, Manolis Chatzidakis sutinea ca icoana lui Hristos din Muntele Sinai reflecta inatr-o anume masura icoana de la Poarta Chalke, intemeindu-se pe asemanarile cu imaginea lui Hristos de pe monedele de aur din secolul al VII-lea, din timpul lui Iustinian II, care, la randul ei, a fost identificata ca reflectand icoana de la Chalke.

Hristos Sinai

Chatzidakis crede ca, atat icoana de pe Sinai, cat si imaginile de pe monede tin de o traditie pre-iconoclasta, si considera icoana de la Poarta Chalke ca sursa de inspiratie pentru aceste reprezentari.

Hristos Chalkites - Chora

De asemenea, referirile bizantine tarzii, precum monedele lui Ioan III Vatatzes (1221–1254) si mozaicul Deisis din Biserica Chora, folosesc acelasi nume, „Hristos Chalkites”, pentru reprezentarile Mantuitorului asezat pe tron.

Icoana din icoana

Icoana ce infatiseaza "Biruinta Ortodoxiei” si reabilitarea cultului sfintelor icoane in 843, o are reprezentata in partea stanga pe Sfanta Mucenita Teodosia (praznuita pe 29 mai), purtand in manile sale icoana lui Hristos de la Poarta Chalke.

Sfanta Teodosia a primit moarte muceniceasca in 729 pentru ca incercase sa-i impiedice pe soldatii lui Leon al III-lea sa darame icoana lui Hristos asezata deasupra portii Chalke.

Radu Alexandru
 

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2012

Vizualizari: 7239

Voteaza:

Icoana lui Hristos de la Poarta Chalke 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact