Inteleg, pentru ca iubesc

Inteleg, pentru ca iubesc Mareste imaginea.

Doar la Liturghie ne umplem de Iubire; aici, prezenta reala a divinitatii ne atrage spre Polul Iertarii. Aici, rugile lacrimande devin ruguri ale concupiscentei. Ni se pare putin o liturghie pe zi, dar asteptam cu dor nebun o noua fila de soare. Rugaciunea nu presupune doar o respiratie corecta, ci o inspiratie a Duhului iubirii in inima vindecabila. Nu facem tantre-mantre-secretosenii, ci ne linistim, cufundandu-ne in oceanul linistii Celui ce ne ia povara. Ne-om ruga noi cu fata catre Rasarit, dar nu imprumutam orientalisme magice.

Degeaba recunoastem lumea, daca nu ne si maturizam in interior. Societatea de consum (a noastra?) se bazeaza pe randament. Totul e evaluat dupa criterii de performanta care nu vizeaza spiritualul; de aceea, idolul banului ne bate la usa. Sa il zdrobim de nu se vede. Nu ne va fi usor, avand in vedere anturajul; deci, sa ne imprietenim cu sfintii. Astfel, zilnic vom sarbatori Craciunul, Nasterea Iubirii, dar si Pastile, trecerea de la intunericul iadului la lumina invierii, in inima noastra, altar de jertfa. Idealul crestin bine reliefat de Vali: “Nu incerc sa evit viata, incerc doar sa imi umplu trecerea ei de momente memorabile”.

Vom copia modelul Parintilor, care au atins intelepciunea. Batranii cu viata duhovniceasca sunt painea noastra calda. Ne vom intalni cu lumea doar in Christul iubirii, nu in Platon-ul modern sau in Asia reambalata. Sa nu ne jenam sa vorbim despre moarte, ci sa ne pregatim pentru ea, ca pentru o trecere, nu ca pentru o sosire. Am vazut ieri filmul "2012", o apocalipsa fara religie, cu o arca contrafacuta, fara Parusie, cu un fals eden, tot pasional si tot muritor.

Noi, crestinii, nu facem presiuni, nu intervenim pentru a incalca legea, ci asteptam cu rabdare venirea Mirelui. Tolstoi are dreptate: "iubirea sta in calea mortii. Iubirea este viata. Tot, tot ce inteleg, inteleg numai pentru ca iubesc. Tot ce exista, exista pentru ca iubesc. Totul e legat numai de iubire. Iubirea este Dumnezeu si, cand mori, inseamna ca tu, o particica din iubire, te intorci la izvorul vesnic al tuturor lucrurilor".

Marius Matei

 

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
256 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

01 August 2012

Vizualizari: 667

Voteaza:

Inteleg, pentru ca iubesc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE