Iubirea - criteriul de judecata universala

Iubirea - criteriul de judecata universala

Viaţa trăită în ură şi răzbunare nu poate fi numită viaţă. Pentru un om bolnav, durerile trupului sunt mari, dar mai chinuitoare sunt suferinţele provocate de ură și de invidie.

Ura este „otrava” care amărăşte orice bucurie, întunecă sufletul, alungă liniştea şi aprinde toate patimile.

Mântuitorul Iisus Hristos ne adresează porunca: „Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc” (Matei 5, 44).

Cât de greu ni se pare acest îndemn dumnezeiesc, pentru că nu mai este iubire între părinți și copii, între soț și soție, între frați....

Cât de greu ni se pare să răspundem cu binecuvântare celor ce ne insultă sau atunci când binelui făcut i se întoarce indiferența și chiar insulta.

Şi totuşi, iubirea care îmbrățișează pe toţi oamenii, iubirea care poate ierta şi binecuvânta până şi pe vrăjmaşi este legea de căpetenie a creştinilor.

Oricât de grea ni se pare iubirea vrăjmaşilor, la temelia și în împlinirea ei stă asemănarea noastră cu Mântuitorul Iisus Hristos.

Părintele Arsenie Papacioc spunea că numai harul lui Dumnezeu ne poate ajuta, dacă începem să lucrăm duhovnicește. Mai întâi se pune problema să nu-i urâm pe vrăjmași, pe urmă să-i și iubim.

Asta implică paza minții, tăierea gândurilor rele, chemarea în ajutor a Domnului Iisus Hristos, prin rostirea Numelui Său, adică luptă, război duhovnicesc. Darul iubirii nu se primește fără osteneală.

De asemenea, Părintele Arsenie ne învață că dacă ajungem să nu-i mai urâm pe vrăjmași, atunci suntem „pe o treaptă a scării, afară din apă, afară din murdărie, din nămol”, adică suntem salvați.

Apoi, „dacă tu ești salvat, pe scară fiind, te agăți mai departe, spre iubire, încet, încet. Deci, omul să înceapă sincer. Mai departe lucrează harul lui Dumnezeu. Cum v-am spus, dai voință, iei putere!”.

Cel ce iubește pe vrăjmași, care sunt și ei aproapele nostru, se eliberează de multe probleme. O spune tot Părintele Arsenie Papacioc, în felul său simplu și direct:
Dacă „stai cu oamenii răi pe cap”, îți ocupă inima și Hristos n-are loc în ea, pentru că e ocupată cu vrăjmași. Trebuie să te eliberezi și să-i lași în pace.

„Dar nu poți să te eliberezi, decât dacă nu-i urăști. Sau chiar mai departe, să-i și iubești. Este un proces foarte frumos. E o luptă foarte încordată și, mai bine zis, dintre toate luptele, asta pare a fi mai rodnică”.

Să iubim pe vrăjmași este o poruncă nouă, pe care Mântuitorul Iisus ne-a dat-o. „Frate, Hristos zice, nu zice altcineva: Iubiți pe vrăjmași! Voi numai în literatură ați auzit de așa ceva. A încercat vreunul din voi, cu adevărat, să-i iubească pe vrăjmași? Asta nu e o utopie, fraților! E un lucru posibil! Dacă l-a spus Mântuitorul, e posibil” (Părintele Arsenie Papacioc).

Pentru a ajunge la o astfel de iubire, care nu stă în puterea firii noastre, e nevoie de „o tactică a lucrurilor”. Și această tactică ne-o dezvăluie Părintele Arsenie:
Trebuie să ne spunem sincer în inimă: „Vreau să iubesc pe vrăjmași, pentru că zice Mântuitorul și El ne va întreba dacă am greșit față de iubire. Pentru aceasta mă va judeca. Căci criteriul de judecată care va fi pentru fiecare dintre noi și într-o formă universală este iubirea”.

Câtă iubire avem în suflet, atâta valoare avem. Iubirea este „cununa tuturor faptelor bune”, de aceea fără ea totul e în zadar.

Iată un ideal spiritual minunat, o cale pe care dacă te-ai angajat sincer, nu ai cum să te plictisești: Să ne străduim să iubim mai mult, chiar și pe vrăjmașii noștri, chiar dacă pare și este într-adevăr imposibil fără darul lui Dumnezeu.

Un motiv în plus de a ne smeri mai mult, de a ne recunoaște neputințele, păcatele și patimile, de a ne ruga mai din inimă și cu mai multă atenție la cuvintele rostite, pentru toată lumea, nu doar pentru noi, pentru familie și rubedeniile noastre.

Părintele Arsenie Papacioc ne îmbărbătează în acest sens: „La nivelul unei zile, sau la nivelul unei vieți întregi, să lupți mereu să-i iubești (pe vrăjmași), căci harul nu te lasă, pentru că tu dorești un lucru extraordinar de frumos, împlinirea unei mari porunci.

Lumea nu contează pe ajutorul lui Dumnezeu și asta e o mare greșeală. Te ajută Dumnezeu și completează El mai departe ceea ce n-ai putut tu iubi. Iar tu ești un om care te mântuiești, iubind pe vrăjmași. Ai împlinit o poruncă mare a Bisericii.

Dar străduiește-te și pune început bun, căci e posibil!” („Ne vorbeşte Părintele Arsenie”, Editura Episcopiei Romanului, 1998).

Altfel învățătura creștină va rămâne pură literatură și încântare de moment, fără roade duhovnicești.

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

30 Septembrie 2019

Vizualizari: 2002

Voteaza:

Iubirea - criteriul de judecata universala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact