Maica, ce inseamna sa fii monah?

Maica, ce inseamna sa fii monah?

Sunt unii oameni care în tinereţe au cochetat cu ideea de a se face monah, alţii care şi-au pus întrebări asupra sensului vieţii, iar cei mai puţini dintre aceştia au încercat să înţeleagă de ce unii tineri aleg calea monahală. De această ispitire am fost lovit şi eu la vârsta de 18 ani, la terminarea liceului. Citisem multe cărţi ortodoxe şi am purtat discuţii cu diferite persoane interesate de viaţa duhovnicească, cu preoţi şi chiar cu călugări. Unul din paznicii liceului fusese călugăr şi a fost dat afară din mănăstire cu Decretul din 1959. La el am văzut pentru prima dată Psaltirea, Ceaslovul şi Acatistierul şi tot el mi-a stârnit râvna pentru o viaţă duhovnicească îmbunătăţită şi m-a îndrumat să merg la mănăstirea Sihăstria din Moldova, unde sunt duhovnici iscusiţi, eu fiind din Constanţa.

Zis şi făcut. Am dispărut de acasă o săptămână, pe care am petrecut-o la mănăstirea Sihăstria. Am nimerit la spovedanie la Părintele Paisie Olaru. Dacă Părintele Paisie îmi spunea să rămân la mănăstire, rămâneam. Dar, nu a fost să fie. Părintele mi-a spus: „Tinere, tu nu eşti pentru mănăstire, mergi înapoi în lume. Dumneata eşti pentru căsătorie, vei avea familie, vei avea soţie, vei avea copii, iar spre bătrâneţe, cu voia lui Dumnezeu vei gusta şi din potirul călugăriei”. Şi aşa, m-am întors acasă din călătoria mea iniţiatică, care mi-a marcat toată viaţa şi toate demersurile mele pe parcursul vieţii.

Înainte cu trei luni de zile de a pleca la Domnul, cu voia lui Dumnezeu am reuşit să-i iau un interviu schimonahiei Elisabeta (fosta maica Teodora) pentru a ne împărtăşii din experienţa sa de monah. Pustnica Elisabeta a plecat la Domnul la data de 6 iunie 2014.

Reporterul:
Maică Elisabeta, din tinereţile mele am tânjit după taina călugăriei şi, cu sinceritate vă spun că nici acum nu m-am lecuit de această ispitire, spuneţi-ne, ce înseamnă să fii monah?

Pustnica:
Aşa cum sunt oameni blonzi sau bruneţi, înalţi sau scunzi, cu ochii verzi sau căprui, tot aşa sunt şi oameni care primesc o anumită chemare de la Dumnezeu. Aceştia sunt monahii, creştin ortodocşi care îşi predau viaţa în mâinile lui Dumnezeu, fiind aleşi prin mijloacele Sale tainice. Aţi auzit în Biserică la Sfânta Liturghie: “Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă” (Mt. 6, 33), iar altă dată aţi auzit spunându-se cuvintele: “Ia crucea şi urmează-mi!” (Mt. 16,24).

A fi monah înseamnă să mori şi să înviezi cu Domnul Iisus Hristos în fiecare zi, în mod tainic, aşa cum ne spunea şi iubitul nostru Părinte Arsenie Papacioc de la Techirghiol. Călugăria presupune jertă şi iubire, jertfă şi iubire, jertfă şi iubire… A fi monah înseamnă să-l iubeşti pe Dumnezeu din tot sufletul tău, din toată puterea ta, din toată fiinţa ta, iar pe aproapele ca pe tine însuţi, aşa cum spune Domnul nostru Iisus Hristos. Călugăria presupune şi ascultare necondiţionată, dar lucrul cel mai important este că trebuie să te bagi sub toată zidirea. Să te consideri cel mai mic dintre toate făpturile lumii acesteia, chiar şi unei furnici trebuie să-i dai întâietate. Acesta este monahul. Iată, bunăoară, în toamna anului trecut am avut o invazie de şoareci în chilia mea. Am conveţuit cu ei o vreme după care m-am rugat să plece şi ce credeţi, mi-au dat pace. Din păcate, oamenii de astăzi nu cunosc această bucurie a călugăriei. Ei cred că nu trebuie să trăieşti în lipsă, ca să nu te chinuieşti. Dacă oamenii ar gândi puţin mai călugăreşte, dacă ar trăi mai simplu, ar găsi liniştea, pacea şi fericirea. Am fost internată două săptămâni la un spital din Cluj-Napoca, atunci când am stat la dumneavoastră şi nu mă regăseam deloc, nu am avut pace, decât cea lăuntrică care nu ţi-o ia nimeni, dar parcă m-am simţit pe altă lume. Cînd am ajuns la chilia mea, sus în munte, am sărutat cei patru pereţi ai chilie şi toate colţuşoarele, acolo e mântuirea mea.

Reporterul: Maică, mai sunt pustnici?

Pustnica: Avem, Dumnezeu ştie câţi sunt, dar avem. Să ne rugăm pentru ei, atât cât putem, să ne rugăm. Cu pustnicul e altceva, el se roagă şi plânge pentru întreaga lume, aceasta e principala lui misiune. Pustnicii sunt oameni creaţi de Dumnezeu mai mult pentru Cer decât pentru pământ. Aşa precum îngerii sunt lumină pentru monahi, tot aşa şi călugării prin trăirea lor, trebuie să fie lumină şi pildă vie pentru creştinii mireni. Deoarece, sufletul care s-a unit, prin curăţire, cu Dumnezeu numai are nevoie de cuvântul altuia pentru învăţătură, pentru că acest suflet fericit poartă în sine însuşi Cuvântul, cel pururea veşnic şi tainic, care îl îndrumă şi luminează permanent.

Reporterul: Toţi oamenii au vise de îndeplinit, au ţeluri de atins, au algeri de făcut în această viaţă. Mulţi vor să atingă perfecţiunea, în profesie, în viaţă, alţii vorbesc de desăvârşire. Maică ce este desăvârşirea?

Pustnica: Greu de spus, dar m-aş opri la definiţia Sfântului Isaac Sirul, care spune că este o prăpastie de smerenie. Aşa cum am mai spus, omul care se consideră sub toată zidirea, acela şi numai acela poate fi bănuit că a ajuns la desăvârşire. Părintele Arsenie Boca spunea la un moment dat că cine îl are pe Domnul Iisus Hristos drept model în toate acţiunile vieţii lui, acela şi-a găsit sensul vieţii şi pacea sufletului.

Reporterul: Maică, pe o scară valorică de la 1 la 10 a desăvârşirii, sfinţia voastră unde vă aflaţi?

Pustnica:
Vai de mine păcătoasa, sub nota unu, la început.

Reporterul: Pe vârful Giumalău, acolo unde vă aflaţi cu chilia şi sfinţia voastră am auzit că a trăit un mare pustnic cu numele de Zosima. L-aţi cunoscut personal?

Pustnica: Da, păcătoasa de mine l-am cunoscut. Părintele Zosima era frate de trup cu Părintele Paisie Olaru de la Sihla, care a fost primul meu duhovnic. Nu ştie nimeni ce vârstă avea, dar era slab, foarte slab, i se vedeau oasele de slab, cu părul lung, asemenea Sfinţilor Părinţi din Pateric. Se spune că atunci când a adormit în Domnul ar fi avut vârsta de 128 de ani. El a dispărut la un moment dat. L-am căutat doi ani de zile. În cele din urmă i-am găsit rămăşiţele pământeşti şi i-am făcut slujba de înmormântare.

Reporterul: Maică, dacă ar fi să reduceţi Evanghelia Domnului Iisus Hristos la câteva cuvinte, care ar fi acelea?

Pustinica: Trei cuvinte: Hristos în mine! Nu mai trăiesc eu , ci Hristos trăieşte în mine. Cel mai mare lucru care i se poate întâmpla unui om este acela de a intra în sufletul cuiva şi de a-l purta în veşnicie! Aceasta e iubirea adevărată!

Reporterul: Maică, pentru cei care doresc să aleagă calea monahală ce le recomandaţi?

Pustnica:
Nu există recomandări. Este Dumnezeu şi omul. De reţinut că nu omul este cel care alege, ci Dumnezeu îl cheamă, iar această chemare trebuie să o simţi, să o trăieşti ca pe o binecuvântare din partea lui Dumnezeu. Amin! Să nu uităm că smerenia este condiţia esenţială a călugăriei.

Reporterul: Maică, o rugăciune.

Pustnica: Prieten bun, câştigă-ţi plânsul şi rugăciunea lui Iisus. Căci plânsul stinge focul veşnic, iar ruga te înalţă în sus. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi păcătoşii. Amin. Dumnezeu să ne ierte! Amin!

Ştefan Popa
 

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
515 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

12 Septembrie 2014

Vizualizari: 4412

Voteaza:

Maica, ce inseamna sa fii monah? 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact