Predica tacuta a Maicii Domnului

Predica tacuta a Maicii Domnului

În Sfânta Scriptură, locul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pare mai degrabă unul modest, totuși statura Ei duhovnicească atinge culmi cerești.

Textul evanghelic în care este prezentată nunta din Cana Galileei, ne dezvăluie faptul că Sfânta Fecioară este „primul apostol” care Îl propovăduiește pe Iisus Hristos ca Dumnezeu.

Cuvântul Ei, către slujitori, sintetizează întregul său „mesaj” teologic: „Faceți orice vă va spune (Hristos)” (In. 2, 5).

Cine nu ar dori să urmeze Maicii Domnului pe calea virtuților sfinte, să fie părtaș la darurile Fiului lui Dumnezeu, prin care suntem mântuiți?

Să ne întoarcem ochii sufletului spre Sfânta Fecioara Maria și să învățăm din predica ei smerită, fără cuvinte și din viața ei trăită în totală discreție, nu în umbră, ci în lumina iubirii nețărmurite pentru Iisus Hristos și pentru toți oamenii.

Privind icoanele care o înfățișează pe Maica Domnului se poate vedea modestia, buna-cuviință și desăvârșita simplitate. Toate izvorăsc din sufletul Ei curat și plin de iubirea lui Dumnezeu, de aceea Ea este „teologia desăvârșită”.

Sfânta Fecioară, ca „Maica Vieții”, este cea prin care tinerele femei pot să redescopere propria lor vocație. Sensibilitatea, frumuseţea lăuntrică, tandreţea sunt daruri pe care femeia le are întru sine și poate să le ofere la rândul ei și celorlalți. Aceste daruri prisosesc la Fecioara Maria, daruri pe care le împărtășește tuturor fără măsură.

Maica Domnului este „grabnic-ascultătoare” și „bucuria neașteptată”. De aceea și femeia, prin firea ei, este mai dispusă să asculte şi să fie mai răbdătoare, mai receptivă la nevoile celor din jur, persoana care poate să dăruiască oricând o bucurie binecuvântată.

Sfânta Fecioară este „dulcea sărutare”. Vedem în icoane pe Născătoarea de Dumnezeu având obrazul lipit de obrazul Pruncului Iisus.

Niciodată un bărbat nu va fi capabil de o asemenea tandrețe. Această iubire a mamei pentru copilul ei este prelungirea iubirii profund materne cu care Maica Domnului îşi îmbrățișează Pruncul, conștientă de menirea Ei sacră.

Maica Domnului este „mângâietoarea” noastră în dureri și în necazuri. De aceea, mângâierea soţiei și a mamei este unică. În acest chip, femeia are în firea sa delicateţea şi gingăşia; e mângâietoare și ascultătoare, cea care răspunde imediat nevoilor celor din jur, alinând durerile și suferințele tuturor.

Toate aceste virtuți ale Sfintei Fecioare sunt și sensuri pe calea împlinirii în această viață, către care femeia trebuie să tindă, în mod firesc, deoarece întrupează toate calităţile Maicii Domnului.

Înlăuntrul ființei sale, fiecare femeie îşi doreşte de la Preacurata Fecioară să se împărtăşească de tandreţe, de mângâiere, de atenţie şi de o grijă permanentă și să-și manifeste, la rândul ei, grija maternă față de ceilalți. Toate aceste imbolduri există în firea fiecărei femei.

Maria nu este o femeie oarecare. Ea este Sfânta Fecioară și Maica Mântuitorului nostru, cea care arată calea spre Dumnezeu, spre Pruncul Iisus.

De aceea, în familie, femeia are mai mare putere de a călăuzi copiii decât tatăl, mai cu seamă de a-i crește în credință și frică de Dumnezeu.

Sfânta Fecioară nu e doar o icoană, un personaj biblic de care ne aducem aminte mai ales la sărbători și onomastici sau o imagine, o etichetă ori un brand.

Maica Domnului este cea care, prin smerita lucrare, ne face părtași darurilor dumnezeiești, pentru că s-a învrednicit să fie „Theotokos”, Născătoarea Dumnezeului nostru.

Toate aceste haruri de la Dumnezeu, pe care Fecioara le-a adunat şi desăvârşit, Ea le revarsă tuturor oamenilor, iar această dispoziţie milostivă nu va înceta niciodată. Fără Pururea Fecioara Maria, harismele duhovniceşti sunt de necuprins pentru toate făpturile.

Sfânta Fecioară, primind cea dintâi pe Cel întru Care locuieşte trupeşte, toată plinătatea dumnezeirii (Col. 2, 9), poate împărtăşi aceste daruri negrăite, după puterea şi pe măsura curăţiei fiecăruia.

În cazul Maicii Domnului, virtuţile şi întreaga ştiinţă n-au fost dobândite din exterior, prin studii şi profesori, ci ele au venit de sus, Preacurata primind totul, în chip nemijlocit, de la Dumnezeu.

Se poate spune că Fecioara Maria nu are o învățătură sau o revelație proprie, deoarece este om ca toți ceilalți oameni. Însă prin viața Ei smerită și cu discreția care a caracterizat-o mereu, Maica Domnului ni-L arată permanent pe Iisus Hristos.

Ea nu se oprește la sine și nu face din sine un centru, ci ne orientează și ne îndrumă spre Mântuitorul Hristos, „centrul” unic, în jurul căruia gravitează toată viața noastră.

Ca Maică a Fiului lui Dumnezeu, și Maică a tuturor credincioșilor, Fecioara Maria ne îndeamnă mereu spre Sfânta Biserică și spre rugăciunea neîncetată, spre o viață trăită în credință, curăție și smerenie lucrătoare.

Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

15 Mai 2018

Vizualizari: 1602

Voteaza:

Predica tacuta a Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

maica domnului

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact