Sa dam sau nu bani cersetorilor?

Sa dam sau nu bani cersetorilor?

Cersetoria, un fenomen care a ajuns sa ne pateze onoarea in intreaga lume, este in continuare intalnit si tolerat chiar si la noi acasa. Suntem crestini, si chiar daca nu suntem crestini, trebuie sa nu uitam ca suntem oameni.

La fiecare colt de strada, la fiecare iesire din magazinele mari, ne asteapta: de multe ori femei cu copii mici in brate, schilozi sau copii ai strazii. Cu hainele murdare, mereu prea subtiri indiferent de vremea de afara, cu boli la vedere si cu ochii pierduti. Ingana vorbe care nu ne mai ating de mult la inima, decat atunci cand poate avem la randul nostru vreo suferinta, iar sufletul ni se deschide catre empatie. Pentru ca, stim cu totii, rareori satulul crede celui flamand.

Si, pana la urma, care sunt flamanzi si care nu? Tocmai aici avem de ales, ca oameni si crestini: dam unui copil care este controlat de mafioti, sau dam unui sarac pe care speram ca il putem ajuta? Si cum poate un crestin sa treaca mai departe, stiind ca de fapt nu a ajutat pe nimeni, ci a umflat buzunarele vreunui bautor? Care este atitudinea cu adevarat crestineasca pe care trebuie sa o avem, in fata acestor oameni?

In opinia mea, indiferent care ar fi motivele pentru care cersetorii sunt in strada (fie sunt controlati de mafia cersetorilor, fie o fac pentru ca au nevoie cu adevarat de ajutor, fie o fac pentru ca nu vor sa munceasca), acesti oameni au nevoie de ajutor.

Insa ajutorul pe care il oferim, ajutorul izvorat din asa-zisa mila crestineasca, cu care multi se lauda dar putini o practica, trebuie oferit centrat pe ceea ce are nevoie omul, si nu in functie de cum ne-ar face pe noi sa ne simtim mai bine. Bunul samaritean despre care ne vorbea Iisus Hristos nu s-a speriat de ranile si de starea in care se afla omul care avea nevoie de ajutor, si nici nu si-a spus ca e prea ocupat si nu are timp sa ajute. A legat ranile omului, l-a dus in casa lui de oaspeti si a platit oameni ca sa aiba grija de el.

Un om care sta in strada de frica cuiva are nevoie de ajutorul politiei si de protectia autoritatilor, si atunci trebuie sa observam aceste situatii si sa le semnalam autoritatilor care sunt in drept sa rezolve problema. Nu este acceptabil ca, in secolul in care traim, sa acceptam ca pe strazile oraselor sa se desfasoare sclavia. Prea des insa, trecem pe langa cersetori fara sa avem timpul necesar pentru a mai observa care este motivul pentru care cersesc.

Un om care sta in strada si cerseste, desi are putere sa munceasca, are la randul sau nevoie de ajutor. Insa ajutorul trebuie manifestat sub forma de comunicare si educatie, chiar si sub forma de corectie daca este nevoie. Acesti oameni nu trebuie primiti in randul comunitatii si trebuie sa inteleaga, odata pentru totdeauna, ca nu vor fi primiti in comunitate intr-un asemenea mod. Raul se dezvata cu greu, mai ales la adulti, insa se poate dezvata. Pentru ca Iisus ne-a spus "sa fim ca niste copii", pentru a intra in imparatia lui Dumnezeu, insa nu ne-a spus niciodata sa fim naivi si sa ne lasam inselati de cei delasatori. Nu vi s-a intamplat niciodata sa dati un ban unui cersetor, si apoi sa vi-l intoarca razand, spunand ca i-ai dat prea putin? Uneori, celor care cred ca doar aruncand un ban in directia cersetorului, il pot ajuta, merita sa i se arunce inapoi banul.

Un om care sta in strada pentru ca a fost doborat de saracie este intr-adevar un caz social. Insa ce intelegem prin caz social, si cine trebuie sa ajute pe acesti oameni? Asta ramane de vazut, si fiecare judeca dupa propria putere. Cei care au mai mult pot alege sa dea celor care au mai putin, sau pot alege sa le ofere acestora locuri de munca.

Am vazut cu ochii mei o fata care traia pe strazi si care se droga in fiecare zi, cum si-a schimbat viata si a ajuns sa fie fericita cu ajutorul altei femei. Fata, care traia intr-un parc din centrul Bucurestiului, a inceput sa ajute o vanzatoare de la o terasa. O zi servea la mese, in alta zi facea curat sau aranja produsele in rafturi, fiind rasplatita cate putin, pentru munca ei. Dupa un an sau doi, a renuntat la droguri si a reusit sa-si gaseasca o casa. Dupa un an sau doi, am vazut-o zambind. Nici nu stiu daca vanzatoarea aceea era o credincioasa sau mergea la Biserica. Mai conteaza? Aceasta este cu adevarat mila crestineasca, si atitudinea de bun samaritean pe care ar trebui cu totii sa o avem.

Livia Popescu

Despre autor

Livia Popescu Livia Popescu

Senior editor
33 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2010

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 5765

Voteaza:

Sa dam sau nu bani cersetorilor? 5.00 / 5 din 1 voturi. 7 review utilizatori.

Comentarii (7)

  • Marioara MihelePostat la 2010-10-28 00:27

    Da intradevar sa fim buni Samariteni ,dar din nefericire ii intilnim tot mai rar .

  • Alexandru AndreiPostat la 2010-10-27 20:35

    Eu cred ca ar trebui 'gandit' cu inima, nu cu capul in astfel de cazuri..Sunt multi care mint, multi care gasesc cersitul o sursa de venit chiar daca sunt apti din punct de vedere fizic, dar aspectul fizic,starea de sanatate [de ex pentru cei cu handicap] si uneori ochii inlacrimati si plini de durere pot fi un semn de intrebare..Sa avem indoieli asupra lor? Eu unul vreau sa cred ca nu de prea mult bine stau acei oameni in strada si cersesc in mizerie sau cine stie ce conditii.Oricat de mica ar fi problema lor, le lipseste ceva. Sunt vremuri grele, dar macar noi sa fim mai buni! Daca aveti dubii asupra cersetorilor,ajutati batrani,pe cei bolnavi,copii. Nu stiu ce e mai placut decat atunci cand multumesti pe cineva si primesti in schimb un zambet larg,o imbratisare si cateva lacrimi de bucurie. Doamne ajuta!

  • Rodica MurariuPostat la 2010-10-27 16:28

    Eu cred ca nimeni nu s-ar umili cersind, daca ar avea cele de trebuinta. Sa nu-i judecam, sa ajutam din inima, dupa putere si sa daruim cu dragoste si nu din mandrie. Cine da, lui Dumnezeu Ii da.Cine da, lui isi da. Am observat ca milostenia aduce mult bine in viata omului.Si cand nu avem ce darui, macar blandete sa aratam, un sfat, o strangere de mana.

  • pop ovidiuPostat la 2010-10-27 15:15

    -vad ca la rugaciunea zilei,e plin de comentarii,...fiecare spunandu-si dorinta,un fel de "cersetorie" de la D-zeu.Aci ...nu e inghesuiala!Eu cred ca ne regasim fiecare in acest articol.Doamne Ajuta!

  • boncu fanelPostat la 2010-10-27 14:08

    cred ca trebuie pus accentul in primul pe disponibilitatea noastra de a ajuta , indiferent de situatia in care se alfa cersetorul . Aceasta este cea mai mare lipsa a noastra . Am ajuns sa fim mai degraba disponibili sa ajutam un animal vagabond decat sa miluim un om de parca ne-ar fi frica sau jena sa-l bagam in seama de cel care sta cu mana intinsa spre noi . Au fost foarte putine cazurile in care m-am intrebat in buzunarul cui ajung cu adevarat banutii dati cersetorului sau pentru ce-i va folosi ( bautura sau mancare sau tigari ), de cele mai multe ori gandindu-ma ca prin putinul pe care l-am dat , am pus si eu o caramida la implinirea evangheliei ( " Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut. " ). Puteam sa fac mai mult , cu siguranta , puteam sa dau mai mult ca doar nu ma aflam in situatia vaduvei care , din saracia ei a dat putinul ce-l avea . Puteam sa le cumpar mancare sau apa si astfel evitam sa imbogatesc capii retelei . In orice caz , raspunsul meu este si in continuare ca este bine sa le dam cersetorilor bani . Analizandu-i si paraanalizandu-i , facem sa se piarda toata caldura sufleteasca cu care dau acel banut , multumindu-i Domnului ca mi-a adus in cale acel cersetor ca sa-l miluiesc . Doamne , ajuta-ne !

  • sarcauan stefanPostat la 2010-10-27 13:29

    Eu le dau de mancare sau cate ceva de imbracat...mai putin le dau bani tocmai pentru ca multi dintre ei ii cheltuie pe tigari si bautura...

  • Elena BoangiuPostat la 2010-10-27 11:20

    Cred ca sfarsitul acestui articol face ca acesta sa nu fie scris degeaba.Intr-adevar ne gandim mult pana ajutam pe cineva si mereu ne intrebam daca merita...insa niciodata nu ne-am pus in situatia lor...Frumos si adevarat ai grait.Doamne ajuta la toata lumea.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact