
Mântuitorul Hristos trimiţând-i pe Sfinţii Apostoli la propovăduire îi încredinţează de puterea cuvântului, zicându-le: „Mergeţi în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura; cel ce va crede şi se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi“ (Marcu 16,15-16). Credinţa şi primirea botezului sunt sinonime cu schimbarea vieţii, ceea ce presupune o metanoia profundă.Jn actul primirii cuvântului lui Dumnezeu este nevoie de curăţirea vieţii şi a gândurilor pentru ca adevărul credinţei să poată prinde rădăcini. Noutatea învăţăturii creştine presupune şi o înnoire a vieţii pentru ca aceasta să poată fi înţeleasă şi trăită.
La Pogorârea Sfântului Duh, după predica Sfântului Apostol Petru, cei prezenţi fiind „pătrunşi la inima" au zis către acesta şi către ceilalţi apostoli: „Bărbaţi fraţi, ce să facem? Iar Petru a zis către ei: Pocăiţi-vă şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, şi veţi primi darul Duhului Sfânt. (Faptele Apostolilor 2,37-38). Astfel, o dimensiune importantă a slujirii creştine este tocmai refacerea stării de sănătate sufletească slăbită prin săvârşirea, cu voie sau fără voie, a păcatelor. De aceea, la nivel personal, este nevoie în permanenţă de evaluarea acestei stări de sănătate duhovnicească şi găsirea celor mai potrivite „leacuri". Omul, prin firea sa, este supus trecerii timpului şi, implicit, unor schimbări. Sfântul Apostol Pavel ne învaţă: „De aceea, cel căruia i separe că stă neclintit să ia seama să nu cadă.“(I Corinteni 10, 12). Este nevoie să ne amintim mereu de parcursul vieţii noastre, de fragilitatea existenţei, de chemările pe care Bunul Dumnezeu ni le adresează şi de refuzurile „justificate" ale fiecăruia dintre noi. Este nevoie să analizăm stăruitor superficialitatea relaţiilor cu cei de lângă noi care reflectă calitatea relaţiei cu Dumnezeu.
A spune că îndreptarea vieţii este un proces uşor este o amăgire. Este un parcurs anevoios care presupune sinceritate şi curaj. Sinceritate să recunoşti ce este murdar în propria viaţă şi curaj să recunoşti că tu eşti autorul propriilor căderi şi nu altul, indiferent de conjuncturi sau scuze puerile.
Sfânta Taină a Spovedaniei este parte a parcursului îndreptării. De fapt ea urmează gândului că am greşit şi premerge părerea de rău sau căinţa profundă pentru păcatele săvârşite.
Iertarea păcatelor se face prin lucrarea Sfântului Duh pentru că numai restabilind relaţia cu Dumnezeu prin puterea Sfântului Duh, putem să simţim firescul răspunsului nostru dat pentru veşnicie.
Sfântul Ioan Gură de Aur îndruma credincioşii din vremea sa astfel: „Chiar dacă multora li separe iadul înfricoşător, eu nu voi înceta de a striga mereu că a supăra pe Hristos este mai cumplit şi mai înfricoşător decât gheena. Şi vă rog şi pe voi să gândiţi la fel. Aşa vom scăpa şi de iad şi ne vom bucura şi de slava lui Hristos.u Acest cuvânt este actual şi pentru noi, cei de astăzi, care dorim şi încercăm să nu supărăm pe Hristos, prin fapte, gânduri şi cuvinte nesăbuite.
O mărturisire corectă presupune şi o reflecţie corectă. De aceea, cartea Vrei să-ţi fie luminată haina sufletului? Citeşte explicarea îndreptarului de spovedanie şi pilde de îndreptare scrisă de dl lect. univ. dr. Andrei Drăgulinescu se înscrie în contextul îndrumării şi a unei reflecţii corecte. Sunt descrise situaţii diverse cu care se poate confrunta fiecare om în decursul vieţii. De aceea cartea trebuie citită cu gânduri curate şi cu dorinţă de îndreptare. Dacă sunt pagini în care nu ne regăsim înseamnă că este o reuşită existenţială. Cum, dacă sunt păcate pe care le-am săvârşit şi nu le privim ca păcate, înseamnă că uneori am fost superficiali în propria noastră conştiinţă.
Binecuvântăm apariţia acestei cărţi şi nădăjduim să fie de folos tuturor creştinilor sinceri cu ei înşişi şi cu Bunul Dumnezeu.
+ GALACTION
Episcopul Alexandriei şi Teleormanului
Fragemnt din cartea "Vrei sa-ti fie luminata haina sufletului?", Editura Cartea Ortodoxa
Cumpara cartea "Vrei sa-ti fie luminata haina sufletului?"
-
Ce este si cum trebuie facuta spovedania
Publicat in : Religie -
Tinerii si spovedania
Publicat in : Interviuri -
Spovedania: personala sau colectiva?
Publicat in : Editoriale -
Spovedania prin telefon
Publicat in : Editoriale -
Spovedania la distanta. Telefonul si internetul.
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.