Voievod de carton, pe credit

Voievod de carton, pe credit Mareste imaginea.

Saracie, lux, elite. Azi credem (avem iluzia) ca toti putem fi bogati: principi ai imaginatiei, voievozi de carton (pe credit). Suferinta, boala, saracie. Dar nu singuratate. Crucea nu e solitara, ci o expectativa a invierii ca jubilare. Neastampar. Bun: nu stam cu mainile in san. Rau: ne mananca pielea.

Marele Razboi nu s-a terminat. Aliatii - sfintii - fiind de partea noastra, ne vor elibera din lagar. Suntem soldati, cavaleri angelici, nu dezertori. Copil minune (o minune de copil): multe talente promitatoare "se pierd" in jungla adultilor.

Nu suntem protagonisti anonimi pe o scena trista, ci fii ai invierii. Nu suntem orfani, ci frati ai Mirelui. Haideti la "ospat", chiar daca prin martiriu. Apropiati-va cu frica de cer, cu fidelitate si cu iubire.

Albinele ne pot "inteposa". Te "urzichezi!" Cand "gatesti", te murdaresti. Sa ne curatam simtirile si asa sa primim pe Mire. Armonii de seara: convorbiri paradisiace. Vino, Doamne Iisuse! SOS! Salveaza, ocroteste, sfinteste! Ne infruptam din bunatatea Tatalui, nu din putreziciunea mandriei.

Statul ateu jigneste libertatea. De ce esti nostalgic dupa gratii, draga MIC? Recomand pagini "curcubeu": "Noi", de Evgheni Zaniatin (primul roman interzis de catre cenzura URSS, acum 90 de ani).

Sfintii inchisorilor nu au liturghisit doar in Carpati, ci si dincolo de Volga! Capela ingerului e singurul adapost veritabil. Crucea neamului ortodox ne urca spre speranta anticipativa.

Calatoria spre "lumea adevarata" denota seriozitate. Nu incape amatorismul "de gratar" in platosa cavalerilor mesianici facatori de pace, iubitori de frumos si insetati de adevar.

R., nu te mai lamenta, nu esti o caricatura, esti chip al Chipului, fiu adoptiv al Tatalui. Nu parodia sacrul, ca sa nu profan-ezi sufletul tau. Esti templu al Duhului. Dumnezeu nu poate face pentru tine mai mult decat a facut deja.

Nu scuipa fratii si nu desconsidera metodele "misterioase". Dumnezeu te vede peste tot in aceasta "camera" (lumea). Nu te poti ascunde. El e in tine: te-ai impartasit.

Accepta misterul.

Sufletul nu e o vasta pustietate, ci o calimara de scris vesnicie. Paraseste pestera tentatiilor nocturne. Intriga acestui "episod" numit viata o vei afla. Acum e pilot, serialul e Dincolo. Pastrezi "gustarile" pentru tine sau le imparti cu saracii? Daca nu le imparti, vei fi impartit intre certaretii mandri.

Fiecare repetare a pacatului e o violare a increderii pe care Dumnezeu o are in tine. Bucura-te! Nu mai intrista soarele cu nemultumiri absurde. Esti un pion, casatorit cu alt pion, nu tanji dupa regina! Incalci porunca a zecea din decalog.

Nimic nu te mobilizeaza mai tare ca frica. Acum frica a lasat locul doar iubirii. Pregateste-te de moarte. De azi, nu de maine. (Ca de obicei, anumite alineate "pica" la cenzura: azi, despre "iminenta" depopulare cu 90% a planetei). Fiecare luna poate fi ultima. Priveghere, pregatire, pricepere, post, prietenie, pace.

Marius Matei

.

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

27 Iulie 2012

Vizualizari: 880

Voteaza:

Voievod de carton, pe credit 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

saracie bogatie suferinta

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE