
- Bisericuta unde s-a cununat Mihai Viteazul a scapat de ciuperca lemnului ca prin minune
- Pictura din biserica nu a mai fost restaurata de zeci de ani si este in pericol de disparitie
Bisericuta din satul Proieni, un catun uitat de lume de pe Valea Oltului a scapat ca prin minune de o ciuperca periculoasa, care putea distruge in intregime monumentul. Anul trecut specialistii descoperisera ca podeaua bisericutei fusese atacata de „ciuperca lemnului”, care distrugea incetul cu incetul toate suprafetele din lemn din cladire. Desi preotul de la Proieni, Daniel Serban a facut tot posibilul pentru a gasi oameni de bine pentru a salva bisericuta acestia nu au aparut insa pana in acest moment. Cu prea putin ajutor din partea localnicilor preotul s-a ocupat personal de lucrarile de indepartare a ciupercii. „Am scos toata pardoseala din biserica si apoi ciuperca a fost arsa cu butelia de gaz. Am scos si pamantul de sub pardoseala, cateva zeci de centimetri. Din pacate am dispus e prea putine fonduri si am platit majoritatea lucrarilor din banii mei, asa ca nu am reusit sa fac mai mult de atat. Acum ciuperca a disparut, dar sper sa nu se mai dezvolte in continuare. De la localnicii de aici am strans abia 10 milioane, restul au fost de la cunostintele mele. Am incercat sa prezint proiectul peste tot, si la Episcopie, si la comisa pentru monumente istorice, nu stiu unde sa ma mai adresez. ” – a spus preotul Daniel Serban.
Pe lista monumentelor istorice din 1955
Bisericuta din Proieni a fost trecuta pe lista monumentelor istorice din
Localnicii de la Proieni - actori de film
Bisericuta are insa o istorie pe cat de veche, pe atat de interesanta. In ea se pare ca s-a cununat Mihai Viteazul. De altfel batranii din localitate isi amintesc faptul ca au fost chiar actori de film pe vremuri, cand la Proieni s-a turnat o pelicula despre viata lui Mihai Viteazul. „Oamenii spun ca au jucat chiar intr-un film cu Mihai Viteazul, un film in care domnitorul se cununa in biserica, iar cand iesea de aici era inconjurat de calareti si osteni. Eu nu am reusit sa descopar acel film, cred ca este foarte vechi, dar cred ca reflecta realitatea istorica. De cand am devenit preot aici, la Proieni m-a pasionat istoria locului si am incercat sa aflu cat mai multe despre bisericuta de aici. Se pare ca in ea s-a cununat Mihai Viteazul.” - este de parere preotul Daniel Serban.
Bisericuta ar putea intra in circuitul turistic
Desi se afla la cateva sute de metri de Drumul National 7, unul dintre cele mai circulate din
Printre cele mai frumoase picturi din
Restauratorii care au descoperit ciuperca lemnului au intocmit deja proiectul pentru refacerea picturii, are a costat 25 de milioane d elei vechi. Pictura de la Proieni este printre cele mai frumoase din
Mormant misterios aflat sub biserica
Sub biserica de la Proieni este posibil sa se afle un mormant, dar nici specialistii si nici localnicii nu au reusit sa descopere al cui este acesta. A ramas acum in fata bisericii, montata chiar pe zidul din fata intrarii. „Eu cred ca este crucea cuiva important. Este posibil ca mormantul sa se afle sub biserica. Probabil ca a fost mutata crucea in anul 1817, cand s-a adaugat pridvorul bisericutei, dar nimeni nu stie pe aici a cui poate fi. Poate fi un preot sau chiar ctitorul bisericii. Oricum, mormantul este mai vechi decat pridvorul. Au fost niste specialisti aici arheologi de la Muzeul de Istorie, sa faca sapaturi arheologice, dar nu s-au apucat de treaba din cauza lipsei banilor.” - a mai spus preotul de la proieni.
Alte monumente in paragina asteapta o minune
In Valcea sunt sute de monumente care au ajuns in paragina din cauza lipsei de fonduri. In cele mai multe cazuri statul nu ii ajuta insa cu nimic pe preoti. Aproape de Proieni, la Calinesti mai este o bisericuta, Cuvioasa Paraschiva, care are o pictura mai deosebita si care a fost scoasa din cult de cativa zeci de ani si este aproape in paragina. Acum preotul de acolo incearca reintroducerea ei in cult, dar este posibil sa fie prea tarziu. Situatia de acolo este mai rea decat la Proieni, deoarece s-a rupt deja acoperisul, a cazut fresca de pe pereti. Vara trecuta au fost acolo cativa specialisti, care au incercat sa acopere pictura cu niste copertine. Bisericuta este in programul national e cativa ani de zile, dar nu s-a facut pana acum mai nimic. Acolo am vazut insa ca pictura este putin deformata, in genul bisericutei de la Cornet.
Doar noua monumente din Valcea au primit bani in acest an
In Valcea sunt de altfel zeci de monumente care asteapta o raza de speranta. Din pacate in acest an doar noua monumente trecute pe lista trimisa de Directia de Cultura Valcea au primit fonduri de la minister. Printre acestea sunt cateva deja cunoscute si care arata oricum foarte bine. Printre monumentele care vor beneficia de fonduri in acest an se numara Manastirea Hurez si Manastirea Dintr-un lemn. Manastirea Hurez va primi 100.000 de lei noi, Manastirea Dintr-un Lemn - 240.000 de lei noi. In plus au mai fost alocati 50.000 de lei noi pentru Bolnita Manastirii Bistrita, 49.996 de lei noi pentru Schitul Berislavesti. Schitul Fedelesoiu va primi 27.000 de lei noi, Biserica „Cuvioasa Paraschiva” Calinesti - 100.000 de lei noi, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Ocnele Mari - 20.000 de lei noi, iar Biserica Vioresti-Slatioara - 150.000 de lei noi. Cei mai multi bani va primi de la minister Biserica „Sfintii Voievozi” din Sirineasa - 3.340.000 de lei noi. Pe lista s-a aflat si biserica din Cainenii Mici, dar care nu a primit „unda verde” pentru continuarea restaurarilor, care au inceput de cinci ani. La Caineni au fost montate doar schelele, dar lucrarile nu au demarat nici pana acum. La Caineni sunt de altfel singurele doua biserici din Valcea care au pictura exterioara asemanatoare celei de la monumentele din Nordul Moldovei.
Ziarul de Valcea
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.