Foc la Manastirea Agapia

Foc la Manastirea Agapia Mareste imaginea.

 

Un incendiu de proportii a izbucnit linga manastire. Focul a fost generat de neglijenta unui preot care a pus la topit seu de oaie, pe care intentiona sa il foloseasca in scopuri terapeutice. O casa cu cinci camere si citeva anexe au ars in intregime. Acoperisurile altor trei case au fost afectate de flacari. Nu au fost inregistrate victime.

Socata de imaginile de cosmar, o maica a ajuns la spital.

 

Foc la AgapiaAtmosfera de tihna si impacare cu Dumnezeu care salasluieste in spatiul si intre oamenii asezamintului monahal de la Agapia a fost tulburata de un incendiu care s-a produs in noaptea de vineri spre simbata, 14/15 iulie, linga lacasului de cult. Sinistrul a izbucnit in jurul orei 3, intr-o magazie, unde fusese lasat nesupravegheat un lighean cu seu de oaie pus la topit. Acesta avea sa fie folosit ca unguent in tratarea unei afectiuni de care sufera unul dintre preotii care slujesc la Manastirea Agapia. Grasimea de origine animala s-a aprins la un moment dat si a inceput sa arda, stropi din aceasta au sarit de jur imprejurul ligheanului si focul astfel generat a distrus in scurt timp respectiva anexa, confectionata din lemn, care apartinea parintelui Macarie. Scinteile provenite de la lemnul arzind au fost purtate de vint si au facut ca focul sa se extinda la o casa si alte anexe situate foarte aproape una de alta, pe o suprafata de 600 de metri patrati. In aceste conditii, a fost distrusa integral, de la acoperis pana la temelie, casa cu numarul 137, cu pereti si planseu din lemn, care, intr-o suprafata de 100 de metri patrati, includea cinci camere. Nici un lucru nu a putut fi salvat.

 

„Casa care a ars era a maicii Ermonia, care este trecuta de 70 de ani si este foarte bolnava. Abia se poate misca. Tocmai pentru ca are nevoie de ajutor si de cineva care sa ingrijeasca zi si noapte, cu ea in casa statea maica Claudia, care este mult mai tinara si in putere. Ele dormeau cind le-a luat foc casa. S-au trezit la un moment dat din cauza fumului si caldurii, au reusit sa iasa afara. Nici una dintre ele nu a fost ranita sau arsa de flacari. Numai ca speriate de focul care cuprinsese tot, de jur imprejur, nu au mai apucat sa se dezmeticeasca. De altfel, vazind cu ochii ei cum o casa intreaga s-a facut scrum, maica Claudia a suferit un soc psihic si acum se afla la spital, la Piatra Neamt“, susoteau, ieri, prin curtea manastirii localnice care plecau de la slujba.

 

Au mai ars in intregime citeva anexe din lemn, 500 de metri patrati acoperisuri din lemn si tabla la trei case din imediata apropiere si 50 de tone de lemne de foc. Fumul gros si negru s-a asezat si peste acoperitul bisericii vechi de la Manastirea Agapia, situata la circa o suta de metri de zona unde s-a produs tragedia. Au fost chemati si s-au deplasat la locul cu pricina, pentru a stinge incendiul, pompierii militari din Tirgu Neamt, si Piatra Neamt, care au utilizat patru autospeciale. Celor trei de la Tirgu Neamt li s-a alaturat una din municipiul resedinta de judet. Interventia a fost foarte dificila si a durat cinci ore. Potrivit bilantului facut, pagubele inregistrate aici au fost evaluate la aproximativ 1 miliard de lei. Auzind cine sintem si de ce ne aflam acolo, toate maicile pe care le-am intilnit in cale au evitat sa vorbeasca si s-au facut nevazute, nu inainte de a ne recomanda sa o cautam pe maica stareta. Desi am incercat sa dam de ea, stareta nu a fost de gasit, reprezentante ale obstii monahale spunind ca nu se afla in incinta manastirii.

 

Potrivit precizarilor facute de catre pompierii militari din Piatra Neamt, un incediu de mari proportii a afectat manastirea Agapia in 1991, focul de atunci distrugind integral 32 de chilii.

 

Alte incendii la manastiri

 

Incendiile la asezaminte de cult nu sint o raritate, astfel de cazuri inregistrindu-se chiar anul acesta, dar si in anii din urma. Printre cauzele care duc la incendii si pagube foarte mari putem enumera amplasarea in locuri izolate si greu accesibile pompierilor si masinilor acestora, lipsa unor surse cu apa suficienta pentru a putea interveni in caz de incendiu, precum si absenta unor telefoane, fixe sau mobile, nerespectarea normelor PSI. Luni, 3 aprilie 2006, la ora 6.30, la Schitul Carbuna, apartinind Manastirii Neamt, flacarile au produs pagube in valoare de 600 milioane de lei vechi. Focul a distrus 550 metri patrati de acoperis, timplaria de la 6 camere si 3 tone de cereale, depozitate in podul cladirii. Pompierii militari din Tirgu Neamt au stabilit ca focul a fost provocat de o soba care, prin acumularea de caldura, a aprins un cos de fum neprotejat corespunzator. Staretul Manastiri Neamt, arhimandrit Benedict Sauciuc, multumea atunci lui Dumnezeu ca n-au fost victime omenesti: „Asa a vrut Dumnezeu sa se intimple. Domnul ne pune la multe incercari si pentru noi, monahii, acest incendiu a fost o incercare. Bineinteles ca este o tragedie, dar ii multumesc bunului Dumnezeu ca n-au fost pierderi de vieti omenesti. Stiti cum este, casa Domnului se mai poate construi, dar regretele sint mult mai mari cind moare un om, intr-o astfel de situatie“.

 

Pe 22 februarie 2004, flacarile au distrus pana la temelii biserica Schitului „Sfintul Mina“ din comuna Borlesti. Incendiul a avut loc dimineata, iar lipsa unor surse cu apa suficienta a facut ca interventia satenilor sa fie inutila, furia focului mistuind biserica in mai putin de trei ore. Cauza incendiului a fost o soba supraincalzita, de la care s-au aprins, mai intii, mobilierul, iar apoi peretii din lemn. Un alt incendiu distrugator a transformat in scrum chiliile de la Schitul Sihla, chiar in noaptea de Inviere a anului 2003. Focul s-a iscat de la o candela uitata aprinsa de unul dintre credinciosii prezenti la slujba, pagubele provocate, atunci, fiind de peste un miliard de lei.


Sursa: Monitorul de Neamt

 

.

17 Iulie 2006

Vizualizari: 3962

Voteaza:

Foc la Manastirea Agapia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE