
Maramuresul are, fara indoiala, cateva dintre cele mai frumoase biserici de lemn din lume. Cand se vorbeste despre ele, subiectul este cu mult peste religie si biserica in sine. Adevarate opere de arta, unele dintre ele sunt lectii de cultura si traditie pe care nimeni nu ar trebui sa le omita. Maramuresenii nu au cedat provocarii timpului si au continuat sa construiasca in lemn, nu de multi ani ei realizand si cea mai inalta astfel de cladire din lume.
Constructorii bisericilor de lemn au imprumutat din diferite stiluri arhitectonice, cum ar fi cel roman sau gotic, ornand peretii interiori cu picturi care au lasat istoriei detalii importante despre traditiile si obiceiurile locurilor.

Sfanta Paraschiva are picturi din 1794
Drumul catre Poienile Izei este, pana la un punct, acelasi ca drumul spre Botiza. La un moment dat, dupa intersectia din sieu, la o curba exista un semn greu vizibil, care imparte drumurile. In sat se afla un alt monument de pe lista UNESCO. Biserica de lemn "Sfanta Paraschiva". Ea a fost construita in 1604, iar, in timp, si-a modificat aspectul original dupa gustul proprietarilor. Este o biserica modesta, cu acoperis in doua ape si turn in stil gotic. Acoperisul este unic, in patru pante, foarte inclinate catre sud si nord, si aproape verticale catre est si vest. Pictura din interior dateaza din 1794 si prezinta Judecata de Apoi.
Biserica Bogdan Voda are fresce in stil bizantin si gotic
Biserica de lemn din Bogdan Voda, construita in 1722 din barne groase de brad, este una foarte bine pastrata si extrem de interesanta. Frescele din interior, care imbina stilurile bizantin si gotic (si care se afla actualmente in restaurare), ca si linia arhitecturala unica o deosebesc de restul bisericilor din zona. Aici se mai pastreaza si un candelabru sculptat in lemn din anul 1801. In aceeasi curte cu aceasta biserica se afla si o alta noua si foarte mare si mult mai bine ingrijita. Daca gasiti biserica de lemn inchisa, cautati-l pr preotul care sta la doua case mai departe si care va va deschide cu placere usile lacasului.
Botiza, o minune pe valea Izei
Botiza este biserica considerata minunea de pe valea Izei. Aici se ajunge facand stanga, la singura intersectie din sieu, si contorizand o abatere de 10 km. din drumul principal. Botiza este o localitate "veche" de 633 de ani, "ascunsa" intre dealurile din jur, si cunoscuta, printre altele, pentru tesutul scoartelor (un fel de covoare, care se pun pe pat sau pe pereti), si confectionarea jugurilor pentru boi. Biserica din lemn, construita dupa acelasi plan ca cele din sieu si Rozavlea, se remarca printr-un pridvor si frumoasa usa de intrare, biserica datand, probabil, de la sfarsitul secolului al XVII-lea. Se remarca, de asemenea, crucile de lemn din cimitir, lucrate cu ingeniozitate si gust de mesterii locali.
Bisericile din Ieud, "deal" si "vale"
Ieudul este situat pe versantul nordic al muntilor tibles, fiind strabatuta de Valea Ieudului. Aici s-a nascut, la 1844, Ioan Mihalyi, autor al lucrarii "Diplome maramuresne din secolele XIV-XV", primul doctor in drept din zona si primul maramuresean ales printre corespondentii Academiei Romane.La capitolul biserici de lemn, Ieudul sta si mai bine. Sunt doua, "din deal" si "din vale", ambele intrate in patrimoniul UNESCO. Cea din deal, pe numele ei "Nasterea Fecioarei", este unul dintre cele mai frumoase lacasuri de cult din Maramures. Asezata, conform traditiei, pe un deal, loc ideal de observatie, biserica este reprezentativa pentru constructiile maramuresene. Are un soclu de piatra joasa, un acoperis in doua ape, peretii fiind construiti din grinzi groase de brad. Spre deosebire de altele, aceasta are o clopotnita de lemn, asezata intr-un colt al cimitirului. Remarcabil pentru aceasta biserica este interiorul. Probabil cel mai elaborat si atent realizat din zona, el a primit in 1782 aportul pictorului de fresce Alexandru Cobilanschi. Foarte interesanta este si scara interioara, care este cioplita din trunchiul unui singur copac. In podul bisericii a fost descoperit "Codicele de la Ieud", una dintre cele mai vechi scrieri in limba romana, datand din jurul anului 1390. Credinta populara identifica anul in care este atestat satul cu cel al constructiei monumentului, adica 1364, dar istoria o plaseaza la 1717, in aceeasi perioada cu biserica din vale, care merita si ea un popas. Accesul la biserica din deal se face parasind drumul principal, si urmand cateva sute de metri, un drum neasfaltat.
Barsana, in patrimoniul UNESCO
Biserica "Intrarea Maicii Domnului in Biserica" din Barsana este construita la 1720. Initial a servit ca biserica "abatiala", fiind transformata la 1806, cand a fost si mutata pe locul unde se afla acum. Biserica se afla in partea central-nordica a satului, pe o movila din cimitirul vechi. Accesul spre biserica se face prin curtea unei familii din sat (!). Nu va speriati de poarta si intrati fara frica. In interiorul bisericii se pastreaza picturi extrem de frumoase, originale si reconditionate. Biserica este in patrimoniul UNESCO.
Istoria construirii Manastirii Breaza
Pe langa frumusetile arhitecturale pastrate de secole in patrimoniul bisericesc din Maramures si-a facut loc si o manastire noua, care impresioneaza nu atat prin constructie sau vechime, ci prin povestea aparitiei sale Manastirea Breaza. Istoria ei incepe, la putin timp dupa instaurarea regimului comunist in
de C. Pana
Adevarul
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.