Procesiunea cu moastele Sfintilor Zotic, Atal, Camasie si Filip - II

Procesiunea cu moastele Sfintilor Zotic, Atal, Camasie si Filip - II Mareste imaginea.


Procesiunea cu moastele Sfintilor Zotic, Atal, Camasie si Filip - una din marile sarbatori ale Dobrogei - II

Ne grabim sa ajungem la locul unde sfintele moaste au stat sute de ani, ocrotite intr-o cripta asezata sub altarul unei bazilici. Parcurgem nu numai distante dar acum vom inainta si in timp. Pentru ca cele patru racle vor fi introduse in cripta si noi vom putea sa vedem - atat cat s-a putut scoate la iveala si proteja - o bazilica din secolul al IV-lea. Cu multa smerenie si piosenie se trece in acest timp, se patrunde in acest spatiu, incredibil de bine conservat, ca sa ne dam si noi seama cam ce fel de locasuri de inchinaciune si-au ridicat crestinii dupa incetarea persecutiilor. Bazilica a fost si a ramas in continuare mareata, mai ales prin darul pe care ni l-a facut, protejand sfintele moaste.

E locul unde Lumina dumnezeiasca  a cercetat aceste sfinte moaste in timp ce erau asezate in cripta, in 2001.

Dar inainte de a putea patrunde si noi in Bazilica, ramanem in spatiul amenajat in exterior, in fata unui podium, pe care I.P.S.Teodosie slujeste impreuna cu soborul de preoti si diaconi, citind rugaciunile si intonand cantarile vecerniei, alaturandu-se stranei. Soarele se pregateste sa-si ia ramas bun de la noi. Se insereaza si o noapte calda isi face cunoscuta prezenta. Slujba vecerniei se apropie de final. I.P.S. Teodosie rosteste  Cuvantul de invatatura:

"Iubiti parinti, preacuvioase maici, iubiti credinciosi

Iata, am savarsit slujba privegherii pentru duminica aceasta ce urmeaza si slujba sfintilor mucenici ale caror moaste le cinstim. Ce-as vrea sa va pun la inima, in aceasta seara, ca sa va pregatiti pentru ziua de maine, cand nu trebuie sa lipsiti nici unul ci sa mai aduceti si pe altii. As vrea sa va pun la inima darul sfintilor mucenici. Care credeti ca a fost cel mai mare dar? Il avem si noi dar nu-l folosim. Darul rugaciunii. Nu exista ceva mai puternic, ceva care sa te inalte mai mult, cum este rugaciunea. Ei au iubit rugaciunea pentru ca rugaciunea le-a fost scut. Si rugaciunea cu adevarat ne scoate din orice. Cand suntem la necaz, ne rugam. Cand suntem la bucurie, daca vrem sa traim bucuria curat, trebuie sa ne rugam. Dar rugaciunea nu este o vorba ci rugaciunea este simtire si cucerire. Cand te rogi, trebuie sa te lasi cucerit de Dumnezeu caruia te rogi. Iata noi ne rugam acum si sfintilor mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip. Trebuie sa fim coplesiti de prezenta lor. Pentru ca ei asa au dobandit cununa muceniciei. Toti mucenicii care au suferit chinuri si moarte dureroasa, n-ar fi putut sa sufere aceasta, sa aiba rabdare, sa aiba intelepciune, sa nu se teama de primejdii si de chinuri daca n-ar fi avut scutul rugaciunii. Si iata, noi am facut rugaciune, si mergand cu sfintele moaste de la Manastirea Cocosu, la Noviodunum - Isaccea, si sosind aici. Si am continuat rugaciunea. A merge impreuna cu sfintele moaste si a canta laude, insemneaza a face rugaciune. Insemneaza a chema lumina sa alunge intunericul, si aceasta lumina am chemat-o noi in seara aceasta. Si lumina nu se va sfarsi si stiti de la prima priveghere, ca facandu-se rugaciuni toata noaptea, Lumina cea mai presus de lumina, Lumina cea neinserata a lui Dumnezeu s-a aratat la cripta. Si avem fotografia care arata ca nu-i lumina obisnuita.

Lumina care se incovoiaza

Lumina nu se incovoiaza si orice explicatie stiintifica se loveste de aceasta minune a luminii pe care am vazut-o noi cum venea de sus si mergea in cripta la sfintii mucenici. Sfintii n-au facut altceva, decat ca prin rugaciunile lor, au unit Cerul cu pamantul. Lumina nevazutului Dumnezeu si necuprinsului Dumnezeu prin mijlocirile sfintilor ajunge la noi. N-ar putea norul nostru de pacate  sa lase lumina sa ajunga la noi daca nu ne-ar fi sfintii rugatori si mijlocitori. De aceea va multumesc ca ati ramas cu noi in seara aceasta sa privegheati. Ati vazut ca si noi am stat ca si dumneavoastra nu pe scaune, ci sa ne rugam facand o jertfa  in picioare, pentru ca asa se cuvine sa ne rugam. Si de aceea rugaciunile se vor continua. Va continua slujba Acatistului. Si pentru toti cei ravnitori si care au putere, la miezul noptii va fi Sfanta Liturghie la biserica. Iar aici se va citi psaltirea toata noaptea, asa cum am facut din primul an cand am adus sfintele moaste si le-am asezat in martirion. De aceea, iata, va las cu acest scut al rugaciunii si dati-mi voie sa ma retrag la Manastirea Cocosu sa continui pravila pentru ziua de maine, ca sa putem savarsi si Sfanta Liturghie cu soborul ce va fi aici. Dumnezeu sa primeasca jertfa fiecaruia si sfintii mucenici care sunt cei mai buni prieteni ai dumneavoastra, cei mai puternici prieteni, pentru ca sunt prietenii lui Dumnezeu si prietenii dumneavoastra. Sa-i luati in sufletele fratiilor voastre, sa deschideti inimile larg sa intre si ei cu duhul si cu puterea  sfinteniei, cu darul rugaciunilor lor. Sa intre in fiecare inima ca intr-o casa deschisa si astfel sa ne ajute fiecaruia si toti laolalta sa marturisim pe Dumnezeu care este minunat intru sfintii Sai si cu sfintii Sai face minuni. Toate minunile pe care le-a facut Dumnezeu, le-a facut prin puterea rugaciunii. Fara rugaciune si fara credinta nici o minune nu se poate face. De aceea ramaneti in credinta si nu incetati a va ruga, cum ne spune Sfantul apostol Pavel, pentru ca rugaciunea aduce bucurie, bucuria aduce rabdare, rabdarea incercare, incercarea nadejde si nadejdea, care este ca o ancora infatisata de sfintii parinti, ne suie pe noi pana la Cerul cel Sfant al lui Dumnezeu unde se afla si cei patru sfinti impreuna cu toti sfintii si care se bucura neincetat intru viata cea de lumina, de pace si de sfintenie in vecii vecilor. Amin.

Hristos S-a Inaltat!"

Acum parintii continua slujba cu rugaciunile Acatistului Sfintilor Mucenici. Tarziu, cand s-a terminat, ne-am dat seama ca nu mai este timp ca sa intram in Bazilica. Putin dupa miezul noptii, la biserica din centrul Niculitelului, biserica cea noua cum i se mai spune, sau dupa hramul pe care-l are, a Cuvioasei Parascheva, ne adunam asteptandu-i pe parintii care vor oficia Sfanta Liturghie aici. Este prima data, din toti anii in care am reusit sa fiu aici, in aceasta noapte de 3 spre 4 iunie, cand fac aceasta alegere: sa particip la Sfanta Liturghie de la miezul noptii. In ceilalti ani nu m-am clintit din Bazilica pana dimineata cand incepe slujba Sfantului Maslu. Citirea psaltirii, atunci cand raclele stau in cripta, am gandit ca este cel mai important rost al privegherii impreuna cu sfintii mucenici. Sa te rogi impreuna cu sfintii fiind absorbit in eternitatea lor. In fata criptei, citind psalmi, timpul se desfiinteaza total. Nu mai este. Nu mai este pentru ca nu-l mai percepem, nu-i mai simtim curgerea. Oboseala ar fi trebuit sa marcheze aceasta inaintare in timp. Dar noi nu ne mai simtim trupurile. Rostirea psalmilor anuleaza simtirile trupesti, alunga durerile, suferintele, rezolva situatii imposibile. Si daca se intampla asa in orice alt loc de rugaciune, cu atat mai mult aici, in fata criptei. Si nu numai in fata ei. Am avut privilegiul sa privesc si in interior, chiar in noaptea privegherii, cand raclele erau inlauntrul criptei. Am citit din psaltire, cu voce tare, in fata criptei, impreuna cu alte credincioase din zona. Dupa acel prim an nu a mai fost permis accesul pana in fata criptei. Bazilica a suferit modificari in interior de-a lungul anilor. E mai bine sa fie protejata de cei care au curiozitati distructive.

Ma resemnez cu greu de fiecare data cand ma intorc aici, privind cripta de la departare. Incerc sa atenuez regretul  ca nu se mai poate repeta acea noapte unica. Am ramas intr-un fel de legatura spirituala cu credincioasele cu care am impartit catismele noptii aceleia. Ne surprindem intlnindu-ne pe neasteptate la hramurile Dobrogei si nu numai. E ca o legatura ce s-a tesut si care nu ne lasa sa ne pierdem una de cealalta. Eu fiind mult mai departe de ele ma bucur poate mai intens cand le regasesc. Si bineinteles ca sunt si acum aici, in Biserica Cuvioasei Parascheva. Pana la inceperea slujbei Sfintei Liturghii mai avem timp sa hotaram ca sa ne intalnim in Bazilica, dupa terminarea slujbei.

Va urma

Procesiune cu moaste

.

12 Iunie 2006

Vizualizari: 3988

Voteaza:

Procesiunea cu moastele Sfintilor Zotic, Atal, Camasie si Filip - II 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE