Resfintire la Biserica din Bitina

Resfintire la Biserica din Bitina Mareste imaginea.


Resfintire la Biserica din Bitina in Duminica Invierii fiului vaduvei din Nain (Luca 7, 11-16)

Credinciosii din Bitina impreuna cu oaspetii veniti la acest inaltator eveniment s-au adunat la biserica din sat, duminica 8 octombrie, ca sa dea Slava lui Dumnezeu, dupa indemnul pericopei evanghelice randuita spre citire. Cu adevarat "Dumnezeu a cercetat poporul sau", caci numai prin pronia lui Dumnezeu, in acest sat saracacios din Baragan, un sfant locas este redat spre slujire, marit si infrumusetat, aproape de nerecunoscut ; asa a randuit Bunul Dumnezeu ca sa-I slujeasca in acest sfant locas, un vrednic ucenic, un preot energic, plin de ravna pentru cele sfinte.

Cine a fost in Bitina acum mai bine de un an, poate face comparatia cu ceea ce este acum in aceasta parohie. Si, desigur, nu i-a fost deloc usor parintelui Bogdan in acest timp. Parintele nu inceteaza - in tot cuvant rostit de dansul - sa aminteasca de nadejdea pe care si-a pus-o in ajutorul Sfantului Ierarh Nicolae (biserica il are ocrotitor) al carui acatist il va fi citit de nenumarate ori rostind: "Bucura-te, Nicolae, mare

Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, facatorul de minuni' class='linking auto'>facator de minuni!"

Resfintire la Biserica din Bitina

Venind in acest loc, parintele a cautat sa-si convinga enoriasii de necesitatea lucrarilor de reparatie la biserica. Si cu ce-au contribuit ei, cu ce-au mai contribuit si altii de prin alte parti a reusit sa duca la bun sfarsit toata truda, redandu-le Maicii Domnului si Sfantului Ierarh Nicolae (biserica le este inchinata) un frumos sfant locas.

Duminica, dis de dimineata, atunci cand vladica Damaschin, episcopul Sloboziei si Calarasilor, insotit de parintele Stelian Baducu, protopop al Protoieriei Urziceni, de pr. Dumitru Paduraru, consilier administrativ al Episcopiei Sloboziei si Calarasilor si de un numeros sobor de preoti si diaconi, au fost intampinati in pragul bisericii si trecand peste un pod de flori, s-au auzit primele rugaciuni ale slujbei de resfintire.

Era ora 8,00 dimineata: soborul de preoti impreuna cu Prea Sfintitul inconjoara de doua ori biserica, prima data cu opriri la cele patru puncte cardinale unde se rostesc rugaciuni iar a doua oara fara opriri. Biserica se goleste de credinciosi, usa se inchide, arhiereul bate de trei ori in usa rostind rugaciunile specifice, i se raspunde si, dupa a treia bataie, usa bisericii se deschide. Toata lumea intra in biserica. PS Episcop Damaschin cu soborul intra in Sfantul Altar. Arhiereul imbracat in vesmant alb citeste din Rugaciunile slujbei de resfintire, apoi stropeste cu apa de trandafir in Sfantul Altar si, dupa aceea, in biserica, inclusiv pe credinciosi. Revine in Sf. Altar se invesmanta in strai arhieresc si cu o tija infasurata cu banda tricolora, avand la varf fese imbibate in Sfantul si Marele Mir, unge icoanele facand semnul crucii peste ele. Se citeste gramata de resfintire. Se intra in Sf. Altar. Incepe slujba cu rugaciunile diminetii. In timpul rugaciunilor de inceput, aspirantul Florin Dumitru este hirotonit ipodiacon. Apoi incepe Sf. Liturghie in cadrul careia este hirotonit diacon pentru parohia "Stefan Voda" din judetul Calarasi. Biserica devine neincapatoare, atat pentru soborul slujitor, cat si pentru cei cu care se impreuna-slujeste. Atmosfera de pace a rugaciunii si a cantarilor duhovnicesti a fost prezenta pe intreg parcursul Sf. Liturghii.

Din Cuvantul parintelui Bogdan Stancu pe care l-a rostit la sfarsitul Sf. Liturghii am retinut:

Din insemnarile gasite pe cartile de cult, cu litere vechi chirilice, se constata ca in satul Bitina a fost biserica inca din secolul XVI, cea mai veche insemnare fiind din 1775. Aceasta a fost daramata de cutremurul din 1802, cand s-a darmat si Turnul Coltei din Bucuresti. In anul 1803, satenii au construit pe temelia celei vechi alta din barne. Aceasta este insemnata si in cartile vechi, dar mai ales in Catagrafia Eparhiei Ungrovlahia pe anul 1810.

Resfintire la Biserica din Bitina

Biserica actuala este zidita intre anii 1852-1859 cu cheltuiala stolnicului Nicolae Creteanu si ajutorul satenilor.

Biserica a mai fost reparata in anii 1889, 1906, 1927, 1944 si 1956. Asadar ultima restaurare a fost facuta exact acum o jumatate de secol, iar in data de 20 ianuarie 1957 a avut loc ultima resfintire. La acest moment nu a participat insa nici un ierarh.

Parintele Bogdan Stancu spune ca a fost ales de catre Bunul Dumnezeu prin mijlocirea Sf. Nicolae sa pastoreasca pe aceste meleaguri , iar Sfantul l-a invrednicit sa vada minuni pe care nu le-a mai intalnit si pe care nu le-a mai trait. In aproape un an de zile i-a trimis in cale oameni cu suflete de aur care au contribuit la refacerea din temelie a Sfantului Lacas.

Preotul Bogdan Stancu impartaseste bucuria credinciosilor:

Iubiti credinciosi, de mai bine de 50 de ani, sfanta noastra biserica din Bitina nu a mai primit un arhiereu. Bucuria noastra este astazi deosebita, pe de o parte pentru ca este prima resfintire din activitatea mea pastorala, dar mai ales pentru ca primim, dupa mai bine de o jumatate de secol, un episcop in satul nostru si in biserica noastra, pe P.S. Parinte Damaschin, Intaistatatorul eparhiei noastre care a binevoit sa oficieze slujba de resfintire a bisericii. Prezenta Prea Sfintiei Sale ne aminteste de cuvintele Sfantului Ignatie Teoforul care a trait in jurul anului 100 si care spunea asa: "Acolo unde apare episcopul acolo este si comunitatea dupa cum acolo unde este Iisus Hristos acolo este si Biserica universala." Ne bucuram din suflet si de prezenta parintelui protopop si de prezenta parintelui consilier, alaturi de ceilalti confrati preoti care au sporit prin rugaciune lucrarea harului in aceasta zi. Nu trebuie sa uitam ca bucuria este si mai mare, ca astazi a avut loc in sfanta noastra biserica o hirotonie intru diacon. Nu in ultimul rand, le multumesc tuturor credinciosilor care si-au manifestat dragostea fata de sfanta biserica si sunt prezenti aici si pe ale caror fete se poate citi emotia sfanta izvorata din sfintenia slujbei, de parca ar vrea sa rosteasca frumoasele cuvinte ale cunoscutei rugaciuni: "In biserica slavei tale stand, in cer ni se pare a sta, Nascatoare de Dumnezeu."

Resfintire la Biserica din Bitina

Prin Gramata semnata de P.S. Damaschin, episcopul Sloboziei si Calarasilor, parintelui Bogdan Stancu din Parohia Bitina, judetul Ialomita, i-a fost conferit "rangul de sachelar cu dreptul de a purta pe langa celelalte vesminte ale treptei preotesti si brau albastru si a avea intaietate de cinstire intre ceilalti preoti pentru ca sa propaseasca el mai mult pe calea virtutii si a invataturii si sa fie pilda celorlalti frati ai sai co-slujitori si tuturor dreptcredinciosilor"

Dupa o jumatate de secol, satul Bitina primeste vizita unui arhiereu, P.S. Damaschin, episcop al Sloboziei si Calarasilor care s-a adresat celor prezenti:

"Iubiti credinciosi,

Am participat astazi, aici, la aceasta slujba, in primul rand de resfintire a bisericii, cu multa bucurie. Desi n-am slujit aici pana acum, de multe ori am trecut pe-aici, spunandu-mi-se mereu ca parohia este saraca si ca oamenii nu au cu ce s-o reinfrumuseteze, s-o mareasca si sa fie resfintita. Si intristare multa am avut pana ce, iata, a dat Bunul Dumnezeu ca anul trecut sa vina de la Bucuresti un teolog luminat, un teolog tanar, un teolog care doreste sa faca ceva in viata sa. A dorit, in primul rand, preotia si nu numai pentru a o dobandi si sa se spuna ca, iata, acuma nu mai este altceva de dobandit. Pentru aceea am avut speranta inca de atunci ca el va fi altfel, ca el va fi unul dintre slujitorii Domnului care isi va cunoaste misiunea, indatorirea pe care o are fiecare slujitor al Domnului. Si iata ca prin faptul ca a stiut cum sa se apropie de dumneavoastra, credinciosii din acest sat, dar si de alti oameni, din alta parte, care l-au ajutat, astazi ne gasim in aceasta clipa frumoasa cand biserica este reinfrumusetata ca acum aproape 150 de ani, de asemenea este largita si reparata si pe dinauntru si pe dinafara. Pentru aceea i-am acordat rangul de sachelar. Este primul rang care se acorda preotilor si am fi putut sa dam si altul mai mare insa dorim ca sa vedem roade si mai bogate la preacucernicia sa pentru ca este capabil, atat intelectual, cat si pastoral. Ma alatur si eu si multumesc tuturor acelor care au ajutat intr-un fel sau altul la reinfrumusetarea si marirea acestui sfant locas, pentru ca era absolut necesar si, de asemenea, celor ce au contribuit mai substantial le aducem felicitarile noastre, multumirile si rugam pe Bunul Dumnezeu ca sa rasplateasca tuturor jertfa pe care au facut-o cu aceasta sfanta biserica."

Resfintire la Biserica din Bitina

Duminica, la Bitina si vremea a tinut cu credinciosii care au venit la resfintirea bisericii. Intr-o atmosfera linistita s-a facut si sfintirea colivei cu parastasul pentru ctitori. Credinciosii au trecut apoi prin Sfantul Altar primind cate o carte mica de rugaciuni, inmanata de P.S. Episcop Damaschin.

Inainte de a ne lua ramas bun de la Bitina se cuvine sa amintim ca in biserica exista doua placi comemorative in cinstea eroilor din sat, cazuti in primul si al doilea razboi mondial.

Ii multumim si noi Sfantului Nicolae pentru minunile sale si pentru aceasta zi minunata si, la plecare, privim inca o data spre credinciosii aflati la agapa in aer liber si la frumusetea catorva vesminte preotesti confectionate la o manastire din apropiere, Manastirea Chiroiu, la care vom poposi in curand.

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

Resfintire la Biserica din Bitina

Resfintire la Biserica din Bitina

Resfintire la Biserica din Bitina

Resfintire la Biserica din Bitina

Resfintire la Biserica din Bitina

Resfintire la Biserica din Bitina

Resfintire la Biserica din Bitina

Resfintire la Biserica din Bitina

Resfintire la Biserica din Bitina

Resfintire la Biserica din Bitina

Resfintire la Biserica din Bitina

Resfintire la Biserica din Bitina

Resfintire la Biserica din Bitina

.

11 Octombrie 2006

Vizualizari: 6393

Voteaza:

Resfintire la Biserica din Bitina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro