Sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului

Sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului Mareste imaginea.

Evanghelia la sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului

"In vremea aceea a intrat Iisus intr-un sat, iar o femeie, cu numele Marta, L-a primit in casa ei. Si ea avea o sora ce se numea Maria, care, asezandu-se la picioarele Domnului, asculta cuvantul Lui. Iar Marta se silea cu multa slujire si, apropiindu-se, a zis: Doamne, oare nu socotesti ca sora mea m-a lasat singura sa slujesc? Spune-i deci sa-mi ajute.

Si raspunzand Domnul i-a zis: Marto, Marto, te ingrijesti si pentru multe te silesti insa un singur lucru trebuie; iar Maria partea cea buna si-a ales, care nu se va lua de la ea. Si, cand zicea El acestea, o femeie din multime, ridicand glasul, I-a zis: Fericit este pantecele care te-a purtat si fericiti sunt sanii pe care i-ai supt. Iar El a zis: Asa este, dar fericiti sunt si cei ce asculta cuvantul lui Dumnezeu si il pazesc. (Luca 10, 37-42, 11, 27-28)

Sfanta Evanghelie din aceasta zi este randuita de Biserica a fi citita la fiecare sarbatoare de pomenire a Maicii Domnului. In calendarul Bisericii noastre, la sarbatoarea Intrarii in Biserica (Templu) a Maicii Domnului, se citeste aceeasi Evanghelie de la Sfantul Evanghelist Luca ca si la celelalte sarbatori ale Maicii Domnului.

De ce oare Biserica a randuit ca la toate sarbatorile Maicii Domnului sa se citeasca aceeasi Evanghelie? Pentru ca Maria din Evanghelia de astazi, desi nu este Maria, Maica Domnului, ci este Maria, sora Martei si a lui Lazar din Betania, totusi are o asemanare cu Maica Domnului, intrucat asculta cu smerenie si evlavie cuvantul lui Dumnezeu. Mai mult decat atat, in Evanghelia de azi este laudata Maica Domnului de catre o femeie din popor, care pe cand asculta cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos a exclamat: "fericit este pantecele care Te-a purtat si sanii care Te-au alaptat!" Deci, in Evanghelia de astazi se vorbeste si de cinstirea Maicii Domnului.

Unicul necesar pentru viata eterna: legatura omului cu Dumnezeu

In timp ce Marta "se ostenea si se silea sa faca ospat mare" (cf. Luca 10, 40), adica sa arate ospitalitatea ei fata de Mantuitorul Iisus Hristos, sora ei, Maria, statea la picioarele Domnului si asculta cuvintele Lui. Ea asculta cuvintele lui Dumnezeu-Cuvantul, Care S-a facut om din iubire pentru oameni. Ca atare, Maria ne invata ca ascultarea cuvantului lui Dumnezeu este cea dintai si cea mai necesara lucrare a omului. Legatura omului cu Dumnezeu-Creatorul sau lucrarea de induhovnicire a sufletului este deci esentiala pentru viata omului. Mantuitorul Iisus Hristos a lasat pe cele doua surori, Marta si Maria, sa-si manifeste pretuirea fata de El in mod diferit. Marta se silea sa arate pretuirea sa fata de Iisus printr-o masa de sarbatoare, iar Maria isi manifesta pretuirea sa fata de Iisus prin ascultarea atenta a cuvintelor Sale. Insa cand Marta a cerut Mantuitorului Iisus Hristos sa-i spuna surorii ei sa vina sa o ajute, El nu a ascultat-o. De ce? Pentru ca Marta incerca sa reduca activitatea omului la grija sa pentru hrana trupeasca. De aceea, Domnul ii spune Martei: "Marto, Marto, te ingrijesti si pentru multe te silesti insa un singur lucru trebuie; iar Maria partea cea buna si-a ales, care nu se va lua de la ea" (Luca 10, 41).

Ce anume este unicul necesar, adica acest "un singur lucru trebuieste"? Este tocmai legatura omului cu Dumnezeu, deoarece toate lucrarile de ordin material pe care le savarsim inseamna acumulare de bunuri in jurul nostru, pe cand relatia cu Dumnezeu in rugaciune si in ascultarea cuvantului Lui inseamna acumularea de valori netrecatoare in sufletul nostru. Acesta este adevarul esential al identitatii si vocatiei umane, unicul necesar fara de care nu mai suntem fiinte teologice, ci doar biologice. Or, oamenii sunt singurele fiinte de pe pamant create dupa chipul Persoanelor ceresti, vesnice, deci chemate la iubire vesnica.

Legatura noastra cu Dumnezeu este singura relatie care ne invesniceste, ne da valoare infinita si viata eterna. Tocmai pentru ca suntem facuti nu pentru a face umbra pamantului, ci pentru a fi partasi la fericirea cereasca si slava vesnica a Sfintei Treimi, cea dintai si cea mai de pret lucrare este cultivarea legaturii noastre vii cu Dumnezeu-Creatorul. Ea se cultiva prin ascultarea cuvantului lui Dumnezeu si intelegerea sensurilor duhovnicesti ale Cuvantului divin in viata noastra proprie, pentru a incepe inca din lumea aceasta comuniunea cu Dumnezeu Cel Vesnic. Iisus spune Martei: "Maria partea cea buna si-a ales", adica partea esentiala, baza sau temelia vietii, legatura vie a omului cu Dumnezeu.

Asadar, Mantuitorul Iisus Hristos corecteaza si lumineaza pe Marta, ca sa nu devina roaba a preocuparilor pentru lucrurile limitate si trecatoare. Hrana trupeasca este necesara pentru vietuirea biologica, dar hrana sufleteasca sau comuniunea omului cu Dumnezeu in rugaciune, in ascultarea si implinirea voii Lui este hrana pentru suflet. Sufletul persoanei umane nu poate fi umplut cu ceva material, limitat si trecator, ci numai cu prezenta Cuiva, cu prezenta lui Dumnezeu Cel nelimitat si vesnic, Care, iubire fiind, l-a facut pe om dupa chipul Lui, pentru comuniune eterna cu El.

"Maria care a ales partea cea buna" se aseamana cu Maria, Maica Domnului, ce a ascultat Cuvantul lui Dumnezeu, L-a nascut si L-a aratat lumii, iar la nunta din Cana Galileii a spus oamenilor prezenti acolo: "Faceti orice va va spune El" (In. 2, 5). Aceasta este predica ei, a Maicii Domnului, care nu rosteste o predica paralela, nici concurenta cu predica lui Hristos, deoarece ea Il arata lumii pe Fiul ei: "Faceti orice va va spune El" (In. 2, 5). Intrucat Maica Domnului asculta Cuvantul lui Dumnezeu, Il naste si Il arata lumii, ea devine icoana Bisericii in care locuieste tainic Hristos si este propovaduit Hristos pentru mantuirea lumii.

Crestinul naste duhovniceste pe Hristos prin virtuti si fapte bune

In acest sens, Sfintii Parinti ai Bisericii arata ca Maica Domnului este icoana Bisericii si modelul vietii crestinului. Sfantul Maxim Marturisitorul (†662), de pilda, ne spune ca sufletul crestinului trebuie sa fie fecioara si mama, adica fecioara prin curatia lui si prin credinciosia lui fata de Dumnezeu, iar, mama prin nastere de virtuti, ca bunatatea, smerenia, sfintenia, milostenia.

Dupa modelul vietii Fecioarei Maria, Maica Domnului, trebuie si noi sa ne straduim sa avem suflet de fecioara, pastrand dreapta credinta si suflet de maica prin savarsirea de fapte bune. Daca sufletul nostru este plin de iubirea lui Hristos, el naste si cultiva virtuti si fapte bune. Daca zidim biserici, crestem copii in credinta, ajutam pe cei saraci, batrani, bolnavi, orfani si umiliti, atunci sufletul nostru devine mama sau nascator de virtuti si implinitor al poruncilor lui Hristos dupa chipul Maicii Domnului care a nascut ca om pe Dumnezeu-Cuvantul si L-a aratat lumii.

Nu putem sa cinstim pe Fiul si sa uitam pe Maica Sa

Reamintim faptul ca Evanghelia de astazi este citita nu doar pentru a arata o asemanare intre Maria, sora Martei si a lui Lazar, si Maria, Maica Domnului Hristos, ci si pentru a ne arata ca cinstirea Maicii Domnului este o lucrare binecuvantata a poporului dreptcredincios. Evanghelia care se citeste la sarbatoarea Bunei-Vestiri a Intruparii Domnului Hristos ne arata ca cinstirea Maicii Domnului este inceputa de Arhanghelul Gavriil cand i s-a inchinat Fecioarei Maria, adica a facut o plecaciune in fata ei si a zis: "Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei" (Lc. 1, 28). Iar Fecioara Maria a ramas mirata de acest gest, intrebandu-se: "Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta?" (Lc. 1, 29).

Deci, tot in Evanghelia dupa Sfantul Apostol Luca, avem marturia ca ingerii au cinstit-o mai intai pe Fecioara Maria, Maica Domnului, si apoi oamenii.

In Evanghelia de astazi se spune ca o femeie din popor cand L-a auzit pe Iisus vorbind s-a gandit la Mama Lui care L-a nascut ca om. Desi Maica Domnului nu era prezenta atunci langa Iisus, totusi femeia din popor, auzind cuvintele Lui pline de har si de adevar, a fericit-o pe ea, pe Maica Domnului.

Femeia aceasta, ca un mare dascal anonim din popor, ne invata pe toti ca nu putem sa cinstim pe Fiul si sa uitam pe Mama Sa, nu putem sa-L ascultam pe El fara sa o fericim pe ea. Din acest motiv, Biserica Ortodoxa nu desparte, in cultul ei liturgic, pe Fiul de Mama Sa, pentru ca toata cinstirea ei vine din calitatea ei de Mama a lui Hristos, Mantuitorul lumii, adica din calitatea ei de Nascatoare de Dumnezeu. Maica Domnului are in calendarul ortodox noua zile de pomenire, din care cinci sunt inscrise cu cruce rosie in calendar.

Asadar, Evanghelia sarbatorii de azi ne invata ca prima lucrare a noastra trebuie sa fie cultivarea legaturii noastre vii cu Dumnezeu prin rugaciune, ascultarea Evangheliei, implinirea poruncilor lui Hristos si fapte bune, iar impreuna cu aceasta trebuie sa cinstim pe Maica Domnului ca fiind nedespartita de Fiul ei, Mantuitorul nostru Iisus Hristos.

Intrarea in Biserica a Mariei - icoana a pregatirii noastre pentru sarbatoarea Nasterii Domnului

Sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului a fost instituita in secolul al VIII-lea, ca o necesitate practica, deoarece incepand cu secolul al V-lea in Apus si al VI-lea in Rasarit s-a raspandit practica observarii Postului Nasterii Domnului ca perioada de pregatire pentru sarbatoarea Nasterii Domnului sau a Craciunului. Prin urmare, Biserica a stabilit ca in ziua de 21 noiembrie a fiecarui an, adica in ziua a saptea de la inceputul Postului Craciunului (care incepe la data de 15 noiembrie), sa avem o sarbatoare a Maicii Domnului. Aceasta sarbatoare este numita Intrarea in Biserica sau in Templu a Maicii Domnului si ne aminteste de pregatirea duhovniceasca a Fecioarei Maria, timp de doisprezece ani, de la varsta de trei ani pana la varsta de cincisprezece ani, in Templul din Ierusalim. Templul avea si o scoala de crestere si educatie a fetelor in credinta si in activitati practice. Scoala era condusa de femei vaduve si evlavioase, care se ingrijeau de confectionarea si curatirea vesmintelor de la Templu si de mentinerea frumusetii lacasului sfant din Ierusalim. Aceste femei evlavioase, intelepte si harnice, erau educatoare sau profesoare care ajutau fetele de la
Templu sa cultive rugaciunea si munca, sa creasca duhovniceste in ascultare, smerenie si grija pentru intretinerea obiectelor si vesmintelor sfinte de la Templu.

In aceasta scoala duhovniceasca vine Fecioara Maria, fiind adusa la Templu de parintii ei inaintati in varsta, Ioachim si Ana, intrucat fiica lor era darul lui Dumnezeu si rodul rugaciunii lor si, ca atare, ea trebuia sa creasca in rugaciune si sfintenie.

Maica Domnului, Templu viu al Arhiereului Hristos

Potrivit Sfintei Traditii, Fecioara Maria este primita la Templu de preotul Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, care, inspirat fiind de Duhul Sfant, si-a dat seama ca ea este o fiinta binecuvantata de Dumnezeu pentru a implini o lucrare sfanta.

In mod exceptional, Fecioara Maria nu a fost dusa doar in Sfanta, locul unde slujeau preotii, ci si in Sfanta Sfintelor, in locul cel mai sfant al Templului. De fapt, asa cum se spune in Apostolul care se citeste la aceasta sarbatoare, Templul avea trei incaperi, una pentru popor, a doua pentru preoti, care se numea Sfanta, iar a treia incapere era Sfanta Sfintelor, unde intra o data in an Marele Preot sau Arhiereul, pentru a rosti o rugaciune speciala. Insa, atat Templul, cat si Marele Preot din Vechiul Testament erau o preinchipuire sau o prefigurare a Persoanei si lucrarii viitoare a lui Hristos Arhiereul Vesnic. De aceea, Mantuitorul a zis iudeilor: "Daramati acest templu si in trei zile Eu il voi ridica" (In. 2, 19), referindu-Se profetic la trupul Sau care, dupa rastignire si moarte, va invia a treia zi. Deci, Templul din Ierusalim Il preinchipuia pe El, pe Mesia-Hristos, iar Arhiereul de la Templu Il preinchipuia tot pe Hristos, intrucat El este Arhiereul Vesnic, ceresc.

Iar Fecioara Maria intra in Templul din Ierusalim spre a creste, timp de 12 ani, in sfintenie, intrucat va deveni Biserica vie sau Templu viu al lui Dumnezeu-Cuvantul Care Se va naste din ea ca om. Pornind de la aceasta semnificatie a sarbatorii de astazi, Biserica ne indeamna sa ne pregatim pentru sarbatoarea Nasterii Domnului sau Craciunul, pentru ca in sufletul nostru si in casa noastra sa Se nasca duhovniceste Hristos-Domnul prin harul Duhului Sfant, deoarece unde este prezent Duhul Sfant, acolo este prezenta intreaga Sfanta Treime, iar Hristos-Domnul Se arata lucrator in viata noastra prin iubire milostiva si viata sfanta.

Sa ne rugam Bunului Dumnezeu ca sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului sa fie pentru noi toti o lumina calauzitoare in Postul Nasterii Domnului si o chemare la cresterea copiilor in credinta, rugaciune si fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi si pentru a noastra mantuire.
Amin!

† Daniel,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane


Sursa: ziarullumina.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

20 Noiembrie 2013

Vizualizari: 6231

Voteaza:

Sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE