Sfantul Mare Mucenic Dimitre, Izvoratorul de Mir

Sfantul Mare Mucenic Dimitre, Izvoratorul de Mir Mareste imaginea.

Cuvantul IPS Mitropolit Dionisie de Corint la Sarbatoarea Sf. M. Mc.

Dimitre, Izvoratorul de Mir

Intru toate era intelept si drept, intru toate savarsea lucrare de apostol,traia in fericire si era cu totul curat (Sf. Grigorie Palama)

Iubiti frati ierarhi si impreuna liturghisitori,

Cinstiti parinti preoti si diaconi ai lui Hristos,

Binecredincios popor iubitor de sfinti, al Preasfintei Biserici din Romania,

Prin aceste cuvinte, Sfantul Grigorie Palama, pastorul tesalonicenilor, inalta lauda Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, protectorul Tesalonicului, care, in Imperiul Roman de Rasarit, era cetatea cea dintai ca insemnatate, alaturi de Constantinopol, Imparateasca Cetate a cetatilor, iar astazi, in Grecia, este orasul cel dintai ca insemnatate, alaturi de Constantinopol, Imparateasca Cetate a cetatilor, iar astazi, in Grecia, este orasul cel dintai ca importanta, alaturi de capitala Atena. La cinstita invitatie a Preafericirii Sale, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, si cu ingaduinta si binecuvantarea Sfantului Sinod al Bisericii Greciei si a Preafericitului Parinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei si al Intregii Grecii, vin din Tesalonic sa praznuiesc, cu smerenie, impreuna cu intregul popor care praznuieste cu prilejul manifestarilor sarbatoresti organizate in cinstea Sfintilor Slavitilor Mari Imparati de Dumnezeu incununati Constantin si Elena, cei intocmai cu Apostolii, care sunt si hramul acestei sfinte si marete Catedrale Patriarhale. Doresc sa multumesc, in mod special, Preafericitului Parinte Patriarh Daniel pentru cinstea pe care o face Smereniei mele!

Sfantul Dimitrie este unul dintre sfintii cei mai iubiti de popor in Biserica noastra Ortodoxa. Deja din veacul al VI-lea dupa Hristos este laudat si i se aduc cantari in Biserica.

Era frumos la chip – dar mai frumos la suflet, placut la vorba – dar mai placut in fapta si purtare, dulce la cuvant – dar mai dulce la obiceiuri (Konstantinis Grigoriadis, Cuvant si existenta, vol. 4, p. 85). Asa ni s-a transmis caracterizarea Sfantului Dimitrie! Acestea sunt culorile in care este zugravit de pictorii bisericesti de-a lungul veacurilor: dulce si distins la infatisare, maiestos si maret. Prin acestea, este redat faptul ca se tragea din neamul uneia dintre cele mai stralucite familii din regiunea Macedoniei grecesti si al unora dintre cei mai inalti demnitari militari si oameni de Stat din Imperiul Roman.

S-a nascut Sfantul Mare mucenic Dimitrie in vestita si slavita cetate a Tesalonicului, in jurul anului 280 dupa Hristos. S-a nascut Cezarul Flavius Constantinus Augustus, cel care avea sa fie imparatul „cel Mare” si „intocmai cu Apostolii”, la 22 februarie, probabil in anul 288, dar nu inainte de 280 dupa Hristos, in cetatea Naissus din Dacia. Cei doi slaviti sfinti ai credintei noastre curate aveau aproape aceeasi varsta. Sfantul Dimitrie, mai de tanar a primit cununa muceniciei pe la anul 306 dupa Hristos. Sfantul Constantin a plecat din aceasta lume desarta, la anul 337 d.Hr., lasand intreaga lume mostenire Domnului. De aceea a fost numit „cel intocmai cu Apostolii”. Unul si-a adus serviciile sale lui Hristos, atat prin edicte legislative, cat si in alte feluri, iar celalalt L-a slujit pe Domnul prin lucrarea invatatoreasca, intrucat – spun izvoarele – el a fost arestat cand adresa catehumenilor invatatura despre Hristos.

Tocmai aceasta demnitate invatatoreasca este subliniata prin cele spuse de Sfantul Grigorie Palama, cele redate mai sus, ca moto la cuvintele mele.

„Intelept” a fost Sfantul Dimitrie pentru ca a stiut sa-si aleaga partea cea buna. El a preferat credinta in Hristos si nu a acordat nicio importanta slavei lumesti de care, dupa vrednicie, se putea bucura atat datorita originii sale, cat si datorita capacitatilor sale.

„Drept” a fost Sf. Dimitrie. Marturiseste despre aceasta comportarea lui caracterizata prin deplina dreptate, iubirea frateasca si pacea, care constituiau „pazirea” prin forta a poruncilor lui Hristos.

„Apostol” a fost Sf. Dimitrie. Nu s-a multumit numai cu a crede in Hristos, ci a si raspandit cuvantul lui Dumnezeu, propovaduindu-l si interpretandu-l cu atata ravna, incat foarte multi inchinatori la idoli au venit la sanul Bisericii, in ciuda persecutiei dezlantuite de Galeriu impotriva crestinilor.

„Traia in feciorie si era cu totul curat” Sf. Dimitrie. L-a iubit pe Hristos si nu a pus nimic mai presus de aceasta dragoste. Rod al curatiei lui a fost faptul ca sfintele sale moaste au devenit izvoratoare mir. Din vechime si chiar pana in vremea de astazi, cand sfintele sale moaste au fost aduse din nou in cetatea Tesalonicului, unde el s-a nascut, mirul sfant pe care acestea il izvorasc inveseleste duhovniceste inimile multimilor de credinciosi.

Sf. Dimitrie a invatat prin fapta si a faptuit invatand! De aceea, a fost iubit de Dumnezeu. El a fost ca „lucratorul cel bun” si ca „iconomul cel credincios”. Nu s-a rusinat de minunile Domnului si a dus Crucea lui Hristos pana la sfarsit, fara sa carteasca si cu bucurie. In cele din urma, cu sulite a fost impuns in coasta, pana si prin moarte a urmat lui Hristos, Care „pe lemn a fost omorat”.

Intr-adevar, Sf. Dimitrie a fost invatator si apostol! Nu ne ramane decat sa intram, cu totii, in armonia ritmurilor bunei sale credinte si evlavie, sa urmam, dupa cat putem, pilda luminoasa pe care ne-a lasat-o, atat ca om credincios, cat si ca demnitar.

Dar si Sf. Constantin cel Mare, care, ca Pavel, „nu de la oameni chemare” a luat, ci de la Dumnezeu a primit credinta in Hristos, ca pe o taina mai adanca a lumii si a omului. Prin harul lui Hristos, el a inteles ca numai prin cuvantul Sfintelor Evanghelii si cu ajutorul lui Dumnezeu fiinta umana, in existenta ei la nivel personal, in familia, in neamul, statul sau societatea din care face parte, poate sa-si transfigureze viata. El a inteles ca numai asa omul poate sa ajunga chiar cetatean al cerului si sa se faca partas Imparatiei lui Dumnezeu, in ciuda vestilor mincinoase venite de la cel potrivnic, raspandite si prezentate cu arta ca fiind adevar salvator. De aceea, Sf. Imparat Constantin cel Mare s-a dedicat slujirii Adevarului, asa incat acesta sa predomine inaintea minciunii si inselaciunii. El zdrobeste ratacirile inchinarii la idoli si traseaza pentru intreaga lume o cale noua, „Calea” care este Hristos! Dar face acest lucru cu intelepciune, cu respect fata de libertatea cetatenilor imperiului. Nu aplica metode opresive si de constrangere. Cu noblete el acorda tuturor posibilitatea de a actiona dupa propria vointa. In calitatea de imparat al Imperiului Roman de Apus (312-324 d.Hr.) a instituit principiul tolerantei religioase prin Edictul de la Milan. Anul acesta se implinesc 1700 de ani de la emiterea acelui edict. In continuare, ca singur imparat (324-337 d.Hr.) s-a retinut din aceleasi motive sa proclame crestinismul ca religie oficiala in Imperiu. Prin acest act vizionar, Sf. Constantin cel Mare a legiferat crestinismul ca religie permisa sau licita. Astfel, a pus capat persecutiilor si a adus o contributie imensa la instaurarea pacii interne in Statul Roman. Concomitent, insa, a dat posibilitatea mantuirii in Hristos tuturor cetatenilor care doreau, liber si nesiliti de nimeni, sa vina la sanul Preasfintei noastre Biserici.

Tuturor va aduc binecuvantarea Sfintilor Imparati, facatori de minuni, a Sfantului Constantin cel Mare, printr-o parte din Cinstitul lemn al Sfintei Cruci, pe care Hristos S-a rastignit si prin particica din sfintele moaste ale Sfintei Elena! Va aduc, spre inchinare, aceste sfinte odoare din vestita sfanta mitropolie apostolica a Corintenilor, unde sunt pastrate cu evlavie si cinste, ca o comoara nepretuita. Chem sfintele la rugaciuni, precum si rugaciunile Sfantului Mare Mucenic Dimitrie si al Sfantului Cuvios Dimitrie din Basarabi ca dumneavoastra, tuturora, fratii nostri intru credinta, sa vi se daruiasca sanatate, zile indelungate, calatorie cu bun spor duhovnicesc in viata si ajutor de sus. Totodata, va rog sa inaltati rugaciuni la Domnul pentru poporul grec, popor pasnic si linistit, care, inca o data, in cursul istoriei sale, trece prin incercari. Cu binecuvantarile Preafericirii Sale, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, pe care-l respectam foarte mult si ale Inaltpreasfintitilor si Preasfintitilor frati arhierei, cu care slujim impreuna, cu dragoste si cinste, si ale tuturor clericilor, va rog sa inaltati rugaciuni pentru poporul grec.

Dumnezeiasca putere nebiruita si nepieritoare a Cinstitei si de Viata facatoarei Cruci sa ne dea putere tuturor, atat dumneavoastra, cat si noua. Amin.


Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

26 Octombrie 2013

Vizualizari: 2725

Voteaza:

Sfantul Mare Mucenic Dimitre, Izvoratorul de Mir 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE