Calauzirea de sine

Calauzirea de sine Mareste imaginea.

"Inselarea vine de la calauzirea de sine", zice Sfantul Siluan Athonitul. Omul mandru se increde cu totul in propria minte. Unul ca acesta nu stie ca unele ganduri sunt de la Dumnezeu, iar altele sunt de la diavol. El se crede liber. Iar cand nu se cauta voia lui Dumnezeu, voia omului se face adesea pricina de durere, suferinta si necazuri.

Calauzirea de sine

"Calauzirea de sine", adica incercarea omului de a-si conduce singur viata, se naste din mandrie si dintr-o incredere prea mare in propria minte. Oamenii lui Dumnezeu s-au ferit intotdeauna sa caute singuri solutii la problemele intampinate. Fiecare a ramas pana la sfarsit in ascultare fata de duhovnic si fata de Biserica lui Hristos.

Parintele Valerian, de la Schitul Patrunsa, a fost intrebat: "Cum poti sa iei hotarari in viata?" Si a raspuns: "Eu cred ca nu omul trebuie sa ia hotarari, ci Dumnezeu. Sa-L lasi pe Dumnezeu sa implineasca ceva cu tine. Nu tu. Asta poate fi si una din cauzele prabusirii lumii. Ca lumea a inceput sa ia hotarari. E prea multa inteligenta, stiti, si Dumnezeu este pus deoparte, ca nu prea mai stie El ce sa faca, asa, a imbatranit si a inceput sa faca gafe. Si atunci noi, omenirea, noi, oamenii, stim ce sa facem si a iesit ce a iesit. Deci, cred ca trebuie mai multa smerenie si pocainta."

Prabusirea lumii vine din faptul ca oamenii iau hotarari fara a mai cauta sa afle voia lui Dumnezeu. Fiecare suferinta si necaz social are in spate o hotarare luata de oameni care stau cu spatele la Dumnezeu. Toate crizele mondiale, fie economice, fie ecologice, au in spate atitudini ateiste. La scara mai mica, familia se prabuseste tot in urma unor hotarari de viata luate fara Dumnezeu.

Cand cauti un serviciu, roaga-te mai intai lui Dumnezeu sa-ti deschida calea. "Doamne, arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. Invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu" (Psalm 142, 8-10). Tot asa si cand doresti sa faci o schimbare in viata ta, ori cand te casatoresti. "Si acum, Doamne, nu placerea o caut, luand pe (sotia) mea, ci o fac cu inima curata. Binevoieste, deci, a avea mila de ea si de mine si a ne duce impreuna pana la batranete!" (Tobit 8, 7).

Lumea se vrea libera !

"Lumea se vrea libera. Nu poti fi liber. Omul este trimis aici de la cadere, spre ispasire, si are de-a face ori cu Dumnezeu, ori cu dracul. Si lumea alege, pe Dumnezeu sau pe dracul.", zice parintele Valerian.

In definitiv, omul nu poate fi decat rob. Firea omului este roaba lui Dumnezeu, care a facut-o. Pana la caderea in pacat, omul nu putea fi rob decat unui singur Stapan. Dupa cadere, insa, fiind inselat, omul a ajuns rob si diavolului. Pana la cadere, omul avea inainte numai binele, putand astfel robi numai binelui, spre odihna si viata vesnica, insa dupa cadere, cand inaintea omului a aparut si raul, el a inceput sa le aleaga mai mult pe cele mincinoase, decat pe cele adevarate.

Drept aceea, lupta omului in aceasta viata nu ar trebui sa se manifeste ca neincetata revolta si stradanie intre "a fi rob" si "a fi liber", ci ca nevointa de a fi rob cui trebuie. Odata dobandita robia fata de Dumnezeu, omului i se lumineaza mintea si intelege cu adevarat ca doar astfel el poate fi liber.

Robind lui Dumnezeu si traind pentru viata vesnica, omul dobandeste libertatea si odihna inca din aceasta viata. Robind insa lui Satana si diavolilor, chiar in mod inconstient, inca de aici, omul isi va distruge sanatatea sufleteasca si isi va pregati locul in iad.

Robia fata de Dumnezeu da viata, pe cand robia fata de Satana omoara.

O a treia robie nu exista.

Voia lui Dumnezeu se descopera in Taina rugaciunii

Sfantul Siluan Athonitul zice: "Unii zic ca de la rugaciune vine inselarea. Aceasta este gresit. Inselarea vine de la calauzirea de sine, iar nu din rugaciune. Toti sfintii mult s-au rugat, si cheama si pe altii la rugaciune. Rugaciunea este cea mai buna lucrare pentru suflet. Prin rugaciune ajungi la Dumnezeu; prin rugaciune se cere smerenia, rabdarea si tot lucrul bun. Cel ce vorbeste impotriva rugaciunii, vadit niciodata nu a gustat cat de bun este Domnul si cat de mult ne iubeste El. De la Dumnezeu raul nu poate veni. Toti sfintii neincetat se rugau; nici o clipa nu ramaneau fara rugaciune."

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

01 August 2014

Vizualizari: 3222

Voteaza:

Calauzirea de sine 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE