Cine a furat zambetul copilului ?

Cine a furat zambetul copilului ?

Copiii sunt expresia cea mai fidela a curatiei si a nevinovatiei. Pentru aceasta si Hristos ne indeamna sa invatam de la unii ca acestia, ca de la unii care nu au invatat inca ce este raul. "Lasati copiii sa vina la Mine, ca a unora ca acestia este Imparatia cerurilor" ( Matei 19,14). "De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in Imparatia cerurilor" (Matei 18, 3).

Copilul se face deci invatator al nerautatii si al curatiei pentru cei in varsta. Ce se intampla insa cand copiii ajung sa isi piarda lumina si curatia mult prea repede? Ce se intampla cand copiii nu isi mai doresc sa fie copii, ci oameni mari, inainte de vreme?

Maturizarea fortata, calitatea biruita de cantitate

Mai inainte, copiii stiau sa se joace neconditionat, aratand astfel omului curatenia la care este chemat sa ajunga. Astazi insa, copiii au uitat parca sa se mai bucure, ei fiind adesea tristi, posomorati, plictisiti, etc. Bucuria copilareasca de odinioara este inlocuita, cu o viteza inspaimantatoare, de o plictiseala sufocanta si de o starea bolnavicioasa.

Daca pana nu demult copiii se maturizau treptat, nimic fortandu-i sa se comporte ca niste oameni mari, fiecare lucru petrecandu-se la vremea lui, astazi insa, maturizarea acestora este din ce in ce mai grabita. Multi parinti nu mai au vreme de copii, ei (copiii) trebuind intr-un fel sa se descurce singuri, ca niste oameni mari.

Desi fructele si legumele coapte astazi fortat arata ca si cele de odinioara, continutul acestora este insa cu totul altul. Cantitate sa fie, ca de aici vine profitul, cat despre calitate, nu prea mai e vreme de ea. Daca din calitate vine sanatatea, trebuie sa stim ca din cantitate vine intotdeauna boala, iar profitul se arata potrivit pentru a-l arunca neincetat pe redobandirea sanatatii. Tot ce este nefiresc implica deci pierderi, mici si mari. Tot asa, cand omul creste fortat, putem vorbi mai bine de "cantitate de om", iar nu de "om de calitate".

Viteza, care caracterizeaza societatea contemporana, s-a strecurat vicleneste si in pedagogia copiilor. Astfel, nemaintelegand rosturile de baza ale familiei, multi dintre parinti isi doresc ca cei mici sa creasca rapid, nedandu-si seama ca ii lipsesc pe acestia de zestrea inestimabila a copilariei. La randul lor, si majoritatea copiilor isi doreste sa ajunga cat mai repede maturi, nedandu-si seama ca astfel se lipsesc de una dintre cele mai minunate si odihnitoare perioade din viata lor.

Cum sa mai fie copiii copii, cand parintii lor au uitat ce inseamna sa mai fii copil. Pentru ca cei mici sa poata creste sanatos, nesarind niciuna dintre etapele maturizarii lor, parintii trebuie sa redevina copii. Deci, pentru a putea fi alaturi de cei mici insa, parintii trebuie ca mai intai sa-si redescopere propria copilarie, pe care au dat-o uitarii. In cazul in care unii parinti nu au avut o copilarie vrednica de adus aminte, nu cred ca este tarziu ca ei sa inceapa acum, la maturitate, sa isi traiasca acea copilarie pe care nu au avut-o niciodata.

Cine a furat zambetul copilului ?

Zambetul copilului este expresia curatiei si a nevinovatiei lui, precum aminteam la inceput. Cand copilul nu mai stie sa zambeasca, lumea incepe sa piara. Cine uraste insa bucuria si lumina de pe chipul copiilor?

Diavolul este cel care a viclenit spre a-l face pe copil sa nu mai vrea sa fie copil, ci om mare. Diavolul uraste orice ne poate ajuta sa ne dam seama de starea noastra launtrica, mult prea adesea intunecata si incarcata cu pacate ascunse. Astfel, el uraste copiii, caci stie prea bine ca in copii, oamenii mari isi vad prea bine lipsurile (lipsa de bucurie, de lumina si de curatie).

Intr-un oarecare sens, putem spune ca societatea intreaga uraste copiii, mai toate legile emise de aceasta fiind potrivnice nasterii si cresterii copiilor de catre parinti. Astfel, femeile trebuie sa munceasca in rand cu barbatii, iar copiii sa fie ceva pentru timpul liber sau pentru "week-end". Pentru aceasta, astazi, "meseria" de bona se arata a fi o adevarata vocatie.

Puterea unui zambet de copil

Puterea unui zambet de copil il infricoseaza pe diavol, care este urator a tot ce este curat. Cu zambet de copil cred ca priveau chinuirile si pe chinuitori lor fericitii mucenici ai lui Hristos. Cu cat mai mult isi pastrau mucenicii chipul luminos si curat, cu atat mai mult diavolul ii muncea mai tare, prin uneltele lui (oameni cu mintea intunecata).

Zambetul copiilor este curatia la care ne cheama Hristos. "Fratilor, nu fiti copii la minte. Fiti copii cand e vorba de rautate. La minte insa, fiti desavarsiti" (I Corinteni 14, 20). Zambetul copiilor nu are nimic in comun cu rasul omului mare, care este adesea rautacios, ci este ceva curat, parca din alta lume.

"Copiii odihnesc si refac omul. Chiar ei sunt o refacere a omului. Ei rezuma: gingasia si frumusetea; curatenia, nevinovatia si credinta. Chiar pe Iisus l-au odihnit copiii. Cei mari Il amarau mereu. Modul de a fi al copiilor este cel mai iubit de Dumnezeu. Acestia Il au pe Dumnezeu ca pe un bunic de pe celalalt taram. Dumnezeu si copiii au inrudirea pe care noi, cei mari, o pierdem. Sfintii sunt niste mari copii. Departe mai suntem de ei." (Parintele Arsenie Boca).

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

31 Mai 2017

Vizualizari: 15427

Voteaza:

Cine a furat zambetul copilului ? 5.00 / 5 din 5 voturi. 7 review utilizatori.

Comentarii (7)

  • Andrei PanaitPostat la 2016-06-01 00:19

    "Cu cat imbatranesc, cu atat simt mai profund ca putinele bucurii ale copilariei sunt cele mai bune pe care ti le poate da viata." Ellen Glasgow

  • Alexandra GheghiPostat la 2011-08-11 16:41

    Sunt de acord cu salvarea zambetului, dar sunt si cadre medicale, profesori care nu pot sta acasa. Ce le recomandati lor?

  • Alexandra GheghiPostat la 2011-08-11 16:34

    Se pare ca noua lume virtuala incearca sa protejeze copilul...parintele sta acasa si primeste comenzi iar curierul/posta distribuie produsele...astfel parintele sta acasa cu copilul. deci lumea calculatorului nu e intrutotul potrivnica copilului( mai ales daca nu exista bunici in viata)

  • IORDACHE DAMIANPostat la 2011-07-13 16:41

    Haideti sa ajutam acest ingeras, vizualizati http://wwwingerasuldaniela.blogspot.com/

  • Angelica NituPostat la 2011-07-13 15:25

    Copilaria este cea mai frumoasa perioada din viata unui om. Este vremea inocentei, a nerautatii, a dragostei impartite neconditionat. Un copil are sufletul curat, neatins de rautate, de ura, de poftele pierzatoare de suflet. Copilul este icoana desavarsita a inocentei, a puritatii. Din pacate, evolutia nu tocmai in bine a societatii de astazi maturizeaza copiii inainte de vreme. Exista nenumarate cazuri in care copiii sunt victime ale violentei fizice si verbale, martori ai neintelegerilor dintre parinti. Si exemplele pot continua.... Din pacate, neajunsurile datorate nesigurantei zilei de maine ii determina pe copii sa se maturizeze mult prea devreme... uneori chiar sa treaca peste aceasta perioada care ar trebui sa fie atat de frumoasa! Hristos insusine indeamna sa ne pastram sufletul curat ca cel al unui copil pentru a mosteni imparatia lui Dumnezeu, cea gatita noiua inca de la facerea lumii.

  • Alexandru StefaniaPostat la 2011-07-13 14:36

    Tot ce scrie Teodor Danalache, scrie frumos. La fiecare articol citit, ii trimit un gand bun.

  • Desanca TismanarPostat la 2011-07-13 08:30

    Dorinta nemasurata de putere i-a facut pe ingeri sa se prabuseasca.Oamenii nu au cum sa scape! Care mai avem credinta,haideti sa salvam zambetul de copil!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact