Despre preotia femeilor si inegalitatea in drepturi

Despre preotia femeilor si inegalitatea in drepturi Mareste imaginea.

- Batiuşka! Eu nu înţeleg: de ce femeia nu poate fi preot? Nimic din ceea ce am citit pe această temă nu îmi convine. Se poate ca Dumnezeu (sau oamenii la porunca lui Dumnezeu) să vadă femeia ca pe o fiinţă de calitate inferioară?

- In nici un caz, Vasilisa! In creştinism nu a existat, nu există şi nici nu poate exista o asemenea atitudine faţă de femeie, ca fiinţă de calitate inferioară. Tuturor le este bine cunoscut răspunsul Apostolului Pavel, care a spus: Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus (Galateni 3, 28). Şi, într-adevăr, aşa este, deoarece, în primul rând, pentru Dumnezeu noi toţi - şi bărbaţi, şi femei - suntem fiii Lui iubiţi, întrucât Tatăl Ia fel îi iubeste si pe fiii Sai, si pe fiicele Sale. Fiecăruia dintre noi, absolut indiferent de sex, Creatorul i-a dat suflet raţional, creator, veşnic şi liber în alegerea sa.

Insă nu numai pentru Dumnezeu, ci şi pentru fiecare creştin adevărat orice om, fie el bărbat sau femeie, are absolut aceeaşi însemnătate.

Un astfel de creştin va vedea atât în bărbat, cât şi în femeie, în primul rând, chipul lui Dumnezeu, una dintre cele mai iubite făpturi ale lui Dumnezeu, o persoană raţională, asemenea sieşi, un frate sau o soră, care au împreună cu el acelaşi Tată - pe Dumnezeu. Şi la înfricoşata Judecată toţi, indiferent de sex - atât bărbaţii, cât şi femeile - vom răspunde la fel pentru aceleaşi păcate. De asemenea, nici în viaţa viitoare Domnul nu le va lipsi pe femei de darurile Sale, numai pentru faptul că ele sunt femei şi nu bărbaţi. Fii atentă - câte femei sfinte sunt proslăvite de Biserică, femei, care, ca şi Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, au dat ajutor minunat oamenilor care au alergat la ele în rugăciune.

Totuşi, în această viaţă pământească menirea bărbaţilor şi a femeilor, stabilită de Creator - înainte de apariţia noastră în această lume - este diferită. Ea nu depinde de noi. Vom accepta noi această menire diferită ca pe un fapt dat sau vom începe în chip zadarnic şi stupid să ne răzvrătim împotriva planului dumnezeiesc, cum fac oamenii care îşi schimbă, de exemplu, prin intervenţie chirurgicală sexul? Pe aceşti oameni, apropo, altfel nici nu îi poţi numi decât posedaţi de diavol. Dar să nu ne revoltăm, de exemplu, pentru faptul că Dumnezeu nu a înzestrat vaca cu cinci picioare, iar apa nu a creat-o gelatinoasă, ci lichidă! Aceste lucruri oarecum ne smeresc! Deşi teoretic se poate presupune că undeva pe pământ există un grup de oameni care susţin că vaca are absolută nevoie de cinci picioare. Ce putem spune despre ei? Nu putem decât să îi compătimim.

Egumenul Efrem Vinogradov

Intrebari incomode si raspunsuri impartiale, Editura Egumenita

Cumpara cartea "Intrebari incomode si raspunsuri impartiale"

Pe aceeaşi temă

21 Octombrie 2019

Vizualizari: 2023

Voteaza:

Despre preotia femeilor si inegalitatea in drepturi 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE