Mangaiere pentru sotia parasita

Mangaiere pentru sotia parasita Mareste imaginea.

Femeie părăsită de bărbat, care prin aceasta ţi-a răpit farmecul, scopul vieţii tale, viaţa însăşi! Ai devenit văduvă de vie; soţul tău, după puţine zile de bucurie, ţi-a otrăvit viaţa cu răceala sa, ca să nu zic cu necredincioşia sa. Ca pe o floare gingaşă te-a rupt din pământul natal ca să te arunce în drum, sub razele dogoritoare ale soarelui. Mare este nefericirea ta. Domnul însuşi a luat-o ca pildă de necaz mare (v. îs. 54, 6 şi următoarele), însă şi pentru tine e mângâiere în însăşi nefericirea ta. Ai rămas lipsită de fericirea de a fi iubită, însă ţi-a rămas dreptul de a iubi, de a iubi cea dintâi, de a iubi totdeauna. Mergi pe urmele lui Hristos: nici El n-a fost recunoscut, şi faţă de El oamenii au fost reci şi nerecunoscători. Continuă să fii ajutor al celui ce te jigneşte. Bea fără cârtire paharul pe care ţi-l întinde zilnic mâna lui crudă. Pentru nerecunoştinţa lui plăteşte-i cu îndoită dragoste, cu îndoit devotament, cu îndoite sacrificii. Taci, smereşte-te... inima lui îţi va fi înapoiată, va fi cucerită de dragostea ta!

Să presupunem însă că va rămâne până la capăt nedrept cu tine: rabdă şi tu până la capăt, avându-L în faţa ochilor pe Hristos Cel Răstignit. In răbdare este izvorul mântuirii tale. Implineşte-ţi menirea până la capăt. Nădăjduieşte în Domnul, pe Care îl iubeşti, Care te iubeşte, aşa încât, purtând crucea Lui, să învii împreună cu El întru slavă! (Protoiereul Dimitrie Sokolov)

Cele ce pătimesc să se îmbărbăteze cu nădejdea că „el" se va răci faţă de „aceea", că se va sătura de ea şi o va alunga, adăugând la această nădejde şi rugăciunea stăruitoare. Aici, bineînţeles, s-a amestecat vrăjmaşul, iar pe el nu-l vei alunga cu nimic în afară de rugăciune.

Soţiile părăsite trebuie să înveţe să găsească mângâiere în faptul că răbdând devin părtaşe ale cununii muceniceşti. Lot a fost mucenic, pentru că, după cum ne încredinţează Apostolul, suferea văzând faptele nelegiuite ale concetăţenilor săi. într-o situaţie asemănătoare se află şi ele. Să privească şi acest necaz ca pe orice altă nenorocire - morţi, boli, prigoane, incendii. Dumnezeu îngăduie, punând la încercare răbdarea lor. Iar pe „el" îl va smeri Domnul. Acum e beat de trufie, însă când ceaţa va trece şi va vedea ce a făcut, se va vedea pe sine într-o lumină cât se poate de proastă. Fără îndoială că e trufaş, şi era nevoie de o asemenea doctorie ruşinoasă.

Grija noastră de căpetenie e mântuirea sufletului. Necuviinţa unuia împiedică, oare, mântuirea altuia? Nicidecum. Dacă cele ce suferă vor privi lucrurile raţional, vor vedea că se pot folosi de situaţie în chip mântuitor. Să se distanţeze sufleteşte faţă de neplăcerea pricinuită de purtarea soţului şi să se gândească la faptul că aceasta nu le poate împiedica în lucrarea mântuirii, să săvârşească această lucrare rugându-se cu smerenie pentru „el".

E greu, veţi spune? Dar ce se poate dobândi fără osteneală?! Răsplata soţiei părăsite va fi pe măsura ostenelii, dacă va răbda cu smerenie acest necaz. (Sfântul Teofan Zăvorâtul)

Scrii că bărbatul te-a alungat şi că, neavând nici un liman adevărat, cum ţi-ai fi dorit, te necăjeşti, şi că de aceea ai hotărât să te întorci către Dumnezeu, cerând de la El în temeiul spuselor evanghelice: cereţi, şi vi se va da... (Mt. 7, 7). Păi, cere, cere fără îndoială şi cu răbdare, şi vei primi, însă fii chibzuită în cererea ta. Hristos a zis: căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, şi toate acestea (adică cele vremelnice) se vor adăuga vouă (Mt. 6, 33). El ne învaţă să ne rugăm astfel: vie împărăţia Ta,facă-se voia Ta, şi că pe calea cea strâmtă vom intra întru împărăţia cerurilor. Iar Sfântul Apostol Iacov zice: nu aveţi, pentru că nu cereţi; cereţi şi nu primiţi, pentru că cereţi rău, ca să risipiţi în plăceri (Iac. 4,2-3).

Aşadar cere de la Domnul răbdare, şi El o să ţi-o dea, şi o să te întărească pe calea care duce în cereasca împărăţie. El spune: Eu sunt Calea şi Adevărul, şi Viaţa (In 4, 6). Tu nu ştii ce are de gând Dumnezeu cu tine, aşa că roagă-te. Să fie asupra ta sfânta Lui voie, în care să şi nădăjduieşti cu smerenie. (Sfântul Ambrozie de la Optina)

CUM SĂ ÎNTEMEIEM O FAMILIE ORTODOXĂ, EDITURA SOPHIA

Cumpara cartea "CUM SĂ ÎNTEMEIEM O FAMILIE ORTODOXĂ"

 

Pe aceeaşi temă

28 Septembrie 2015

Vizualizari: 1986

Voteaza:

Mangaiere pentru sotia parasita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE