Si nu ne duce pe noi in ispita

Si nu ne duce pe noi in ispita Mareste imaginea.

Cuvântul „ispită" este, adesea, greşit înţeles, creând confuzie. De ce să ne ducă Dumnezeu pe noi în ispită? De ce ar trebui să-I cerem să nu ne ducă? Mulţi percep ispita ca fiind trădarea lui satana, care caută să ne ducă spre pierzania morală şi spirituală.

Inţelesul primar al cuvântului „a tenta" (peirasmon) este „a încerca", „a dovedi". Când Hristos a fost „ispitit în pustie", diavolul nu a urmărit în mod deosebit să îl facă să cadă în păcat, ci, mai mult, să încerce să vadă dacă este, într-adevăr, Mesia. Diavolul nu este atotştiutor, nici nu are abilitatea inefabilă a profeţiei sau a previziunilor. Ştia de venirea lui Mesia, dar nu a fost în stare să ghicească timpul. Putea doar să presupună din tot ceea ce s-a întâmplat până atunci că Iisus putea fi Fiul lui Dumnezeu. Mai mult decât atât, satana nu era sigur de limitele puterii lui Iisus Hristos. Când Iisus a mers în pustie să postească şi să se roage, diavolul l-a abordat pentru a încerca şi pentru a se convinge cine şi ce era Hristos.

Când îi cerem lui Dumnezeu „să nu ne ducă pe noi în ispită", aceasta nu înseamnă că El ne va ademeni să cădem în păcat. Cerem, în primul rând, să nu fim supuşi încercării, iar, în al doilea rând, să fim feriţi de ispita celui rău. Ştim că uneori, Dumnezeu ne supune încercării pentru a ne câştiga mântuirea, dar ştim, de asemenea, că El nu va permite să fim încercaţi peste puterile noastre, pentru că, „Nu v-a cuprins ispită care să fi fost peste puterea omenească. Dar credincios este Dumnezeu; El nu va îngădui ca să fiţi ispitiţi mai mult decât puteţi, ci odată cu ispita va aduce şi scăparea din ea, ca să puteţi răbda" (I Corinteni 10,13).

Arhiepiscop Lazar Puhalo

Fragment din cartea "Voi, cei ce staţi în casa Domnului", Editura Reintregirea

Cumpara cartea "Voi, cei ce staţi în casa Domnului"

 

Pe aceeaşi temă

05 Ianuarie 2022

Vizualizari: 549

Voteaza:

Si nu ne duce pe noi in ispita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE