Tristetea

Tristetea

In lupta creştinului, chinurile tristeţii sunt nespus de sfâşietoare. Dacă tristeţea pune stăpânire pe sufletul nostru, atunci ea ne desparte pentru totdeauna de contemplarea cea dumnezeiască, iar mintea, odată căzută din starea ei, îl cufundă în grea deznădejde. (Sfântul Ioan Casian)

***
Tristeţea nu-i îngăduie monahului să-şi facă rugăciunile cu bucuria de mai dinainte şi nici să-şi ia ca leac citirile cele sfinte. (Sfântul Ioan Casian)

***
Cel trist nu mai poate fi liniştit şi blând cu fraţii, nu mai are răbdare şi-şi lasă toate lucrările sale şi toate câte le are rânduite. (Sfântul Ioan Casian)

Tristeţea îl face pe om să-şi piardă cumpătul minţii sale, pacea inimii şi să fie asemenea unui om ieşit din minţi, pogorându-l pe el întru adâncă deznădejde. (Sfântul Ioan Casian)

Precum o haină roasă de molii ce nu mai poate fi folosită ori precum lemnul cel ros de carii nu mai poate sta la loc de cinste, ci e bun doar pentru foc, tot astfel şi sufletul chinuit de tristeţe nu mai e de folos pentru haina preoţească. (Sfântul Ioan Casian)

Tristeţea a avut ca înaintaşe ale sale mânia, neîmplinirea vreunei pofte ori necâştigul, şi atunci omul îşi vede năruită nădejdea ce şi-o făcuse în minte despre acele lucruri. (Sfântul Ioan Casian)

***
Omul trebuie să se îngrijească cât mai grabnic să scape de viciile sale. „Pace multă au cei ce iubesc legea Ta şi nu se smintesc" (Psalmii 118, 165). (Sfântul Ioan Casian)

***
Tristeţea este o fiară blestemată ce îndeamnă sufletul păcătos nu spre îndreptarea vieţii şi alungarea patimii, ci spre deznădejde. Una ca aceasta l-a împiedicat pe Cain de la pocăinţă după uciderea fratelui său, iar pe Iuda l-a îndemnat să se spânzure în loc să grăbească spre a-şi cere iertare pentru trădarea sa. (Sfântul Ioan Casian)

***
Tristeţea este folositoare doar la pocăinţă pentru păcatele săvârşite, sau întru contemplarea fericirii celei cereşti. Apostolul ne spune: „Intristarea cea după Dumnezeu aduce pocăinţă spre mântuire, fără părere de rău; iar întristarea lumii aduce moarte" (II Corinteni 7,10). (Sfântul Ioan Casian)

Să izgonim de la noi patima cea ucigătoare a tristeţii, cu nădejdea la cele viitoare. (Sfântul Ioan Casian)

Indepărtează de la sine orice întristare, căci ea este soră a îndoielii şi al mândriei. (Păstorul lui Herma)

***
Tristeţea este mai rea decât toate relele şi toate duhurile, fiind cea mai vătămătoare pentru robii Iui Dumnezeu, izgonind de la om Sfântul Duh. (.Păstorul lui Hernia)

***
Curăţiţi-vă de reaua întristare, şi veţi fi cu Dumnezeu. (Păstorul lui Herma)

***
Nu lăsa tristeţea în inima ta, căci ei îi urmează moartea şi chinul (II Corinteni 7,10). (Sfântul Efrem Sirul)

Tristeţea sleieşte inima omului. Nu da tristeţii inima ta, ci mângâie-te pe tine întru Domnul. (Sfântul Efrem Sirul)

Satana în chip viclean se străduieşte să întristeze pe mulţi, ca prin deznădejde să-i arunce în gheenă. (Sfântul Efrem Sirul)

Nu te fă casă a întristării, ca nu cumva molima aceasta a ta mai apoi să o întinzi şi asupra aproapelui. (Sfântul Efrem Sirul)

***
Tristeţea care te doboară la pământ îţi va înălţa fruntea înaintea Prestolului judecăţii. (Sfântul Efrem Sirul)

Tristeţea este lipsa oricărei mulţumiri, fie ea prezentă, fie aşteptată. (Avva Evagrie)

***
Dacă vrei să nu fii trist, stăruieşte să placi lui Dumnezeu. (Avva Evagrie)

***
Duhul tristeţii stinge rugăciunea. (Avva Evagrie)

***
Tristeţea cea minunată în suflet se arată atunci când cineva se căieşte. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

***
Precum carii rod copacul şi-l pierd pe el, tot astfel şi tristeţea născută din păcat nimiceşte păcatul atunci când este însoţită de pocăinţă. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

***
Sufletul cuprins de tristeţe nu poate grăi ceva sănătos, nici asculta ceva bun. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

***
Nimic nu poate fi medicament mai folositor împotriva tristeţii precum întrebuinţarea vinului, însă cu măsură. Doar spre a naşte folos. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Din tristeţe se nasc puţinătatea sufletului, tulburarea, deznădejdea. (Avva Serapion)

Adeseori se întâmplă ca cei necercaţi să sufere pentru păcate străine, întristându-se peste măsură. (Avva Pafnutie)

Un suflet cuprins de tristeţe nu poate să se veselească decât prin pomenirea lui Dumnezeu. (Sfântul Isidor Pelusiotul)

Unde este tristeţe pentru Dumnezeu, acolo va fi şi bucuria cea veşnică. (Sfântul Nil Sinaitul)

Cei ce dispreţuiesc plăcerile cele lumeşti nu vor fi tulburaţi de gândurile tristeţii. (Sfântul Nil Sinaitul)

Cel iubitor de slavă se întristează atunci când rabdă necinstire, iar cel smerit o primeşte pe ea ca pe un tovarăş. (Sfântul Nil Sinaitul)

***
Neîmplinirea poftelor naşte întristare, iar rugăciunile şi mulţumirea către Dumnezeu o sting pe aceasta. (Sfântul Nil Sinaitul)

***
Tristeţea este boală a sufletului şi a trupului; sufletul îl ia în robie, iar trupul îl istoveşte. (Sfântul Nil Sinaitul)

***
Tristeţea este vătămare a sufletului şi urmare a gândurilor de mânie, căci mânia voieşte răzbunarea; şi, neizbândind în răzbunare, de aici se naşte tristeţea. (Sfântul Nil Sinaitul)

Atunci când noi mergem pe calea dreptăţii, e cu neputinţă să nu avem parte de întristări. (Sfântul Isaac Sirul)

Psalmodia, milostenia şi neagonisirea se fac ucigaşi ai tristeţii. (Sfântul Ioan Scărarul)

Tristeţea după Dumnezeu curăţeşte inima şi îndepărtează de la ea dezmierdările cele necurate. (Avva Talasie)

Tristeţea după Dumnezeu copleşeşte inima; ea se naşte din teama de chinurile iadului. (Avva Talasie)

***
Fugind de toate poftele lumeşti, ne înălţăm pe noi dincolo de întristările lumii. (Sfântul Maxim Mărturisitorul)

Tristeţea este o patimă atât pentru suflet, cât şi pentru trup. Ea atinge uneori, mai mult decât orice, mintea omului. (Sfântul Nichita Stithatul)

Moarte a sufletului se face vicleanul întuneric născut din tristeţea acestei lumi. (Sfântul Grigorie Palama)

***
Reproşurile şi răutăţile pe care lumea ni le face dobândesc pentru noi slavă, iar scârbele - bucurie. (Sfântul Nicodim Aghioritul)

***
Tristeţea neunită cu nădejdea este străină de roadele cele bune. (Sfântul Ignatie Briancianinov)

Fragment din cartea "Sfinţii Părinţi despre razboiul nevăzut cu păcatele", Editura Sophia

Cumpara cartea "Sfinţii Părinţi despre razboiul nevăzut cu păcatele"

Pe aceeaşi temă

20 Septembrie 2019

Vizualizari: 3117

Voteaza:

Tristetea 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact