Inceput de an scolar la seminariile din Patriarhia Romana

Elevii din toata tara au inceput luni, 17 septembrie 2012, un nou an scolar. Printre institutiile de invatamant bucurestene care si-au deschis portile s-a aflat si Seminarul Teologic Ortodox liceal “Nifon Mitropolitul”. Dimineata, elevii au participat la Sfanta Liturghie oficiata de Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, la Manastirea „Radu Voda”. De asemenea, a fost oficiata o slujba de Te Deum.

La final, Preasfintia Sa a dat citire mesajului Preafericitului Parinte Patriarh Daniel cu ocazia inceputului de an scolar, intitulat „Cooperarea dintre familie, Scoala si Biserica in actul educational”, informeaza TRINITAS TV.

Dupa slujbe, seminaristii s-au indreptat catre salile de curs, la orele de dirigentie. La Seminarul teologic bucurestean invata peste 200 de elevi, in 8 clase. In clasa a IX-a sunt inscrisi 60 de elevi.

Si elevii Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au inceput noul an scolar prin rugaciune. Dupa ce au luat parte la Sfanta Liturghie oficiata in capela unitatii de invatamant, seminaristii au participat in Catedrala mitropolitana la slujba de Te Deum. La festivitate a fost prezent si Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului.

Seminarul din Cluj-Napoca are, anul acesta scolar, doua clase a IX-a: una de teologie pastorala si una cu profil filologic.

Seminarul Teologic „Sfantul Grigorie Teologul” din Craiova si-a deschis, astazi, portile, pentru noul an scolar. Cu acest prilej, profesorii si elevii seminaristi au participat la Sfanta Liturghie oficiata de parintii profesori la Paraclisul Seminarului, urmata de o slujba de multumire catre Dumnezeu.

Festivitatea de deschidere a noului an scolar s-a desfasurat incepand cu ora 9.00. La eveniment au fost prezenti si reprezentanti ai autoritatilor publice locale, Inspectoratului Scolar Judetean Dolj si ai Mitropoliei Olteniei.

La Constanta, noul an scolar a fost deschis la Catedrala Arhiepiscopala din municipiu. Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Dionisie Exiguul” au participat la Sfanta Liturghie si la slujba de Te Deum, oficiate de Inaltpreasfintitul Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Inaltpreasfintia Sa i-a felicitat si premiat, cu acest prilej, pe elevii seminaristi cu rezultate foarte bune in anul scolar precedent.

Elevii Seminarului Teologic „Sfantul Mitropolit Dosoftei” din Suceava au inceput si ei cursurile. Deschiderea noului an scolar a fost precedata de oficierea unei slujbe de Te Deum, oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor.

Seminarul a fost infiintat in anul 1991, iar din 2003 isi desfasoara activitatea intr-o cladire proprie, dotata cu sali de clasa, internat, cantina, sala de studiu, biblioteca si alte utilitati impuse de profilul localului de invatamant.

La eveniment au participat elevi seminaristi, parintii si corpul profesoral.

In Arhiepiscopia Ramnicului, in prima zi a anului scolar 2012-2013, Preasfintitul Parinte Episcop-vicar Emilian Lovisteanul s-a aflat alaturi de elevii de nivel prescolar, primar si gimnazial si profesorii acestora de la Scoala Waldorf din Ramnicu Valcea, precum si de elevii si cadrele didactice ale Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea, carora le-a acordat arhieresti binecuvantari.

Sistemul de invatamant alternativ Waldorf a luat fiinta la Ramnicu Valcea in 1993. In prezent, Scoala Waldorf isi desfasoara activitatea in sediul din Str. Calea lui Traian nr. 170, avand clasele I-VIII si 3 grupe de prescolari ce functioneaza cu program prelungit. Din anul 2010 Scoala Waldorf devine structura scolara a Seminarului Teologic din Ramnicu Valcea, cu un efectiv de 15 cadre didactice si 160 de scolari si prescolari.

De la orele 11:00, la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Nicolae” din Rm. Valcea a fost marcata deschiderea oficiala a cursurilor noului an scolar. Festivitatea s-a desfasurat intr-un cadru deosebit: atat membrii corpului didactic cat si elevii si parintii lor, au fost onorati de prezenta Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Manifestarea a inceput cu o slujba de Te-Deum oficiata de catre Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. Dupa slujba, Parintele Ierarh a dat citire Mesajului Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, adresat elevilor, parintilor si profesorilor, la inceputul anului scolar 2012-2013, precum si binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului.

In Arhiepiscopia Argesului si Muscelului, elevii Seminarului Teologic „Iustin Patriarhul” din Campulung Muscel au participat la inceputul noului an scolar la o slujba de Te Deum oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Calinic.

De 18 ani, institutia functioneaza in cadrul Colegiului National Pedagogic „Carol I”.

Ierarhul Argesului si Muscelului a participat si la festivitatea de deschidere a noului an scolar la Seminarul Teologic „Neagoe Voda Basarab” din Curtea de Arges.

La Galati, festivitatea de deschidere a noului an scolar la Seminarul Teologic “Sfantul Apostol Andrei” a inceput cu Sfanta Liturghie, oficiata in Capela institutiei de Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos.

La slujba au participat toti cei 210 elevi, alaturi de care s-au aflat si micii elevi din clasa I a ciclului primar si din doua clase pregatitoare, infiintate anul acesta, majoritatea fiind impartasiti cu Sfintele Taine de Chiriarhul Dunarii de Jos. Cu totii au asistat apoi si la slujba de Te Deum.

Clasa I a ciclului primar si cele doua clase pregatitoare au fost infiintate prin detasarea de la Scoala Gimnaziala nr. 25, din cauza lipsei de spatiu.

In Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Preasfintitul Parinte Episcop Vincentiu, a participat, astazi, la deschiderea anului scolar la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfantul Ioan Gura de Aur” din Slobozia.

La eveniment au fost prezenti toti elevii seminaristi din cei patru ani de studiu, alaturi de parintii lor si tot corpul profesoral format din parintii profesori de specialitate si profesorii laici.

Programul evenimentului a inceput cu imnul arhieresc, urmat de slujba de Te Deum.

S-a dat citire mesajului Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Parintele Director a rostit un cuvant de bun venit pentru elevii din anul I, dar si de responsabilizare pentru ceilalti din anii mai mari si a multumit Episcopiei pentru bursele lunare acordate elevilor, cat si in alimente.

Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfantul Iosif Marturisitorul” din Baia Mare au inceput un nou an scolar. Festivitatea a inceput cu Sfanta Liturghie, oficiata in Catedrala episcopala de Preasfintitul Parinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Ierarhul a oficiat si slujba de Te Deum.

Alaturi de parinti si cadre didactice, elevii seminaristi s-au indreptat apoi spre salile de curs.

Seminarul Teologic Ortodox „Sfantul Iosif Marturisitorul' din Baia Mare a fost infiintat in anul 1991.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

18 Septembrie 2012

Vizualizari: 677

Voteaza:

Inceput de an scolar la seminariile din Patriarhia Romana 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

seminarii teologice

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE