Procesiunea de Rusalii la Cluj-Napoca

Pentru al patrulea an consecutiv, clujenii vor putea participa duminica, 8 iunie 2014 la Procesiunea de Rusalii organizata in centrul municipiului Cluj-Napoca din initiativa Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, care reinvie astfel o veche traditie din Ardeal ce are in centrul ei rugaciunea pentru roadele pamantului si pentru mediul incojurator.

Intregul eveniment se va desfașura dupa urmatorul program:

Incepand cu ora 17.

00, pe platoul din fata Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca Parintele Mitropolit Andrei va savarsi slujba Vecerniei plecarii genunchilor, la care vor participa toti preotii clujeni si credinciosii de la cele 38 de parohii din municipiu, dar si din parohiile invecinate Clujului.

De la ora 18.00 procesiunea propriu-zisa va porni din fata Catedralei si se va deplasa pe urmatorul traseu: Piata Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1918 – Piata Unirii (prin fata Catedralei „Sfantul Mihail”) – B-dul Eroilor – Piata Avram Iancu, dupa care intregul sobor va reveni in fata Catedralei. Procesiunea va avea in frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoana, vor urma diaconii, preotii, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, ierarhii prezenti si soborul preotilor slujitori, elevi, studenti si credinciosi. De-a lungul traseului se vor face trei opriri si se vor rosti ectenii speciale.

Pentru buna desfasurare a procesiunii, Primaria si Politia vor lua masuri de restrictionare a traficului in zona centrala a municipiului Cluj-Napoca, iar efective de jandarmi vor asigura linistea desfasurarii acestei manifestari religioase.

Dupa incheierea procesiunii, in fata Catedralei Mitropolitane se va oficia slujba sfintirii mici a apei si vor fi rostite rugaciuni pentru natura, iar, in incheiere, Inaltpreasfintitul Mitropolit Andrei va rosti un cuvant de invatatura.

Evenimentul isi propune sa ii aduca impreuna in rugaciune pe ierarhii, preotii si credinciosii ortodocși din oras, la marele praznic al Cincizecimii, cand aripa innoitoare a Duhului Sfant se revarsa asupra Bisericii si asupra intregului univers. Aceasta procesiune reprezinta o traire mai deplina a sentimentului comuniunii si manifestarea Bisericii in plinatatea ei, in marele pelerinaj spre Imparatia lui Dumnezeu.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei

Pr. Bogdan Ivanov

.
Pe aceeaşi temă

05 Iunie 2014

Vizualizari: 226

Voteaza:

Procesiunea de Rusalii la Cluj-Napoca 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE