Manastirea Adormirea Maicii Domnului - Michigan

Manastirea Adormirea Maicii Domnului - Michigan Mareste imaginea.

Rives Junction, Michigan, Statele Unite ale Americii

Manastirea inchinata Adormirii Maicii Domnului este o manastire ortodoxa, cu obste de maici, aflata intr-un episcopat al Bisericii Ortodoxe Romane din America. Aceasta este asezata in apropierea localitatii Rives Junction, regiunea Michigan.

    

Comunitatea monahala de aici a luat fiinta prin venirea in acest loc a trei maici din Romania, cu scopul initial de a inmulti rugaciunea in acest loc si a propovadui, prin simpla lor vietuire, Ortodoxia in America. Acest rost al lor aici s-a concretizat prin intemeierea unei manastiri ortodoxe, care dezvolta intreaga spiritualitate ortodoxa, pastrata peste veacuri, de mai bine de 2000 de ani.

Manastirea Adormirea Maicii Domnului din Rives Junction - scurt istoric

Totul a inceput prin venirea aici a trei maicute de la Manastirea Varatec, din Romania: Benedicta Braga, Apolinaria si Gabriela. In anul 1978, maicutele Benedicta si Gabriela au plecat din tara natala aprinse de ravna pentru o propavaduire prin insasi viata lor cea intru Hristos. In anul urmator, in 1979, le-a urmat si maicuta Apolinaria.

Ajunse pe taram american, ele se vor opri, pentru inceput, in obstea Manastirii ortodoxe Schimbarea la Fata, din apropierea localitatii Ellwood City, regiunea Pennsylvania. Dupa o perioada petrecuta aici, in anul 1987, ele vor primi binecuvantarea de a pleca in alt lor, dorit de ele, spre a intemeia un nou locas de rugaciune. Pentru inceput, ele se opresc in Terre Haute, regiunea Indiana, pentru a intemeia manastirea dorita. Incercarea acestora, de a reinvia o veche biserica ortodoxa de aici, nu a rodit.

Dupa indelungi calatorii si cercetari, in anul 1988, din randuiala lui Dumnezeu, cele trei maicute s-au oprit, in sfarsit, in locul in care astazi se inalta Manastirea Adormirea Maicii Domnului. Initial, pe acest loc se afla o simpla ferma care nu mai functiona. Pe terenul fermei se inaltau doar doua cladiri, dintre care una avea mai bine de o suta de ani vechime.

Comunitatea monahala din Rives Junction a luat fiinta cu binecuvantarea PS Episcop Nataniel de Detroit si a Episcopatului Romanesc din America. In data de 20 iulie 1988 a fost savarsita prima Sfanta Liturghie pe acest loc. In primavara anului 1989, Parintele Roman Braga vine in manastire pe post de duhovnic. Tot acum are loc amenajarea arhondaricului, pentru pelerini.

Capela de rugaciune, necesara slujbelor zilnice, se va ridica in incinta magaziei, dupa ample lucrari de reconstructie si reamenajare. Langa aceasta se va ridica si bucataria si trapeza. Casa cea veche a fost amenajata spre a adapostit chiliile si alte cateva camere. In anul 1993, maicutele vor termina de zidit pavilionul deschis, spre oficierea slujbelor cu un numar insemnat de credinciosi. Pana la aceasta data, alte patru nevoitoare din Romania, si trei din America, se adaugasera obstii. La data de 15 august, Maica Gabriela isi depune voturile pentru Schima Mare.

In anul 1994 este infiintata Editura HDM. In primavara anului 2005, noi cladiri se vor fi terminat: chilii, librarie, birouri pentru administrare, pangar, etc. Momentan se intentioneaza zidirea unei biserici monahale dupa tipicul bizantin. Momentan se lucreaza la adunarea de carte religioasa, spre a infiinta o biblioteca de scrieri patristice si duhovnicesti.

Intreg ansamblul monahal este inconjurat de o curte curata si odihnitoare, tot locul pastrand duhul primitor al romanilor, pe care maicile l-au dus cu ele peste ocean. Parintele Arhimandrit Roman Braga intampina tot pelerinul ce ii paseste pragul, stand la odihnitoare cuvinte duhovnicesti, in cadrul unei plimbari prin curte sau stand pe o bancuta retrasa.

Cimitirul manastirii se afla intr-o margine a curtii, putand fi gasit usor, inspre el inaltandu-se o frumoasa cruce tipic romaneasca, sculptata in lemn. Aceasta este crucea inaltata peste mormantul uneia dintre maicile ctitore ale manastirii, Maicuta Benedicta Braga. Alaturi de ea se afla inca si alte morminte ale iubitorilor de Dumnezeu crestini.

Manastirea Adormirea Maicii Domnului din Rives Junction - viata de zi cu zi

Munca si rugaciunea se impletesc armonios in viata maicilor din River Junction. Pe langa slujbele zilnice, maicutele desfasoara o activitate obsteasca ampla: cusutul de vesminte preotesti si bisericesti, munca in gradina, impletirea de metanii, pictarea de icoane, etc.

Manastirea ortodoxa din Michigan a inceput a edita un ziar bilingv (romana/engleza), cu scopul prim de a catehiza pe cei dornici de a afla mai multe despre dreapta credinta ortodoxa. Acesta educa si informeaza pe cei ravnitori, cat si pastreaza legatura stransa dintre manastiri si crestinii din zona. Acest ziar monahal poarta numele de "Rugul Aprins", fiind distribuit unui numar de mai bine de 2.700 de oameni (America, Canada si Europa).

Alaturi de ziarul editat de maici, aici a mai luat fiinta si o tipografie (Editura HDM), care a editat pana acum in jur de 4 carti. Dintre acestea, amintim: "Sinaxarul din Perioada Triodului si a Penticostarului", de Parintele David Kidd; "Pe calea credintei", de Parintele Roman Braga; "Cercetand universul interior", de Parintele Roman Braga.

Programul liturgic

Luni - Vineri:

05:00 - Utrenia, Ceasul I, Ceasul III, Ceasul VI, Slujba.
07:00 - (Miercuri) Sfanta Liturghie.
17:00 - Ceasul IX, Vecernia, Slujba.

Sambata:

05:00 - Utrenia, Ceasul I, Ceasul III, Ceasul VI, Slujba.
18:00 - Vecernia si Litia, Utrenia, Ceasul I.

Duminica:

09:00 - Imnul Acatist, Ceasul III, Ceasul VI.
10:00 - Sfanta Liturghie.
17:00 - Ceasul IX, Vecernia, Slujba.

Pe aceeaşi temă

22 August 2012

Vizualizari: 14089

Voteaza:

Manastirea Adormirea Maicii Domnului - Michigan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE