Biserica Sfanta Eufimia din Calcedon

Biserica Sfanta Eufimia din Calcedon Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Eufimia este una dintre cele mai importante biserici crestin-ortodoxe din apropierea maretului Constantinopol, orasul Istanbul de astazi. Alaturi de aceasta renumita Biserica a Sfintei Mucenite Eufimia, de langa minunata capitala a Imperiului Bizantin, pelerinul se mai poate bucura si de multe alte locasuri de cult, precum:  Biserica Sfintii Apostoli, Biserica Sfintii Serghie si Vah, etc.

Biserica Sfanta Mare Mucenita Eufimia se afla in renumitul oras Calcedon - Chalcedon, Χαλκηδών, Chalkedon. Aceasta localitate, extrem de cunoscuta datorita , tinut aici de catre Sfintii Parinti, era un cunoscut oras maritim antic din Bitinia, in Asia Mica. Colonistii greci din Megara, Attica, au intemeiat aceasta asezare din Calcedon, in anul 685 i.Hr. Localitatea se afla si astazi de cealalta parte a Constantinopolului, putin mai la sud de localitatea Scutari - actualul Uskudar. El este asezat pe o micuta peninsula, pe coasta nordica a Marii Marmara, in apropierea de gura Bosforului.

Orasul antic Calcedon, intemeiat de megarieni, se afla inca si astazi pe coasta asiatica a Bosforului. Calcedonul este numit in prezent cu numele turcesc "Kadikoy - Καδικιοι", fiind unul dintre districtele orasului Istanbul. Numele initial - Calchedon, Καλχήδων, Χαλκιδονα - se afla pe toate monezile si manuscrisele antice descoperite in zona. De asemenea, el se gaseste si in "Istoria" lui Herodot, "Helenica" lui Xenofont, "Anabasis" a lui Arrian, alaturi de multe alte vechi opere.

Astazi, aproape nici o structura originala din vechiul Calcedon nu se mai afla in picioare, toate fiind disparute sau reconstruite. Ceea ce odata era o prelungire a maretului Constantinopol, a ajuns astazi sa fie vazuta ca una dintre cele mai populate suburbii ale orasului, cat si Scaun al Mitropolitei de Calcedon.

Biserica Sfanta Mucenita Eufimia - scurt istoric

In vechime, in Constantinopol erau patru biserici ridicate in cinstea ei. Cea mai vestita a fost insa cea din Calcedon. Biserica Sfanta Mucenica Eufimia - Euphemia, Euphimia, Efymia, Ευφημιας - pastreaza inca si astazi cinstirea maretei mucenite din Calcedon. a fost tinut in aceasta zona, in anul 451, insa locul nu se cunoaste cu exactitate. Parintii de la Calcedon socoteau ca izbanda hotararilor soborului, se datora, in buna parte, mijlocirilor Sfintei Eufimia. Legat de acest eveniment, Traditia si Parintii participanti la Sinod au pastrat o minune a sfintei.

 

Desi se afla intinsa in mormantul ei, in biserica, a avut un rol deosebit de important in lucrarile Sfantului Sinod. Sinodul fusese convocat pentru a se pronunta asupra celor doua firi si vointe din persoana lui Hristos. Parintii au luat manuscrisele cu formulele dogmatice (cea aprobata ca dreapta invatatura si cea eretica) si le-au asezat in mormantul Sfintei Eufimia. Peste trei zile, cand au desigilat mormantul sfintei, ei au aflat formulele corecte pe pieptul sfintei, iar pe cele eretice la picioarele ei.

Biserica Sfanta Eufimia din Calcedon nu are nimic in comun cu mareata biserica ridicata de catre peste mormantul Sfintei Eufimia, preacinstita in cadrul Sinodului IV Ecumenic. Potrivit istoricului Skarlatos Byzantios, actuala biserica nu este ridicata nici macar peste acelasi loc cu prima.

Aceasta biserica este adesea pusa in stransa legatura cu Palatul lui Antioh. Acest palat, situal in partea nord-vestica a hipodromului, a fost construit intre anii 416-418. El a devenit proprietate imperiala odata cu caderea intemeietorului sau, functionarul imperial Antioh, in anul 421. De-a lungul urmatoarelor secole, palatul a ajuns treptat in ruina. Hala centrala, de forma hexagonala, a fost transformata in Biserica Sfanta Eufimia.

         

Biserica a fost amenajata aici spre sfarsitul secolului al VII-lea, si nu pana in secolul al VI-lea, dupa cum se mai mentioneaza uneori. Biserina a supravietuit pana la caderea Imperiului Bizantin. Mausoleul atasat acesteia, dupa amenajarea bisericii, se afla printre cele mai vechi modele de astfel de constructii din Bizant. Mai tarziu, pronaosul si capelele acesteia au fost transformate in camere de ingropare.

 

Se crede ca biserica antica a Sfinti Mucenite Eufimia a disparut in jurul anului 1555, data nerecunoscuta insa de toti istoricii. Crestinii nu au parasit zona, ei asezandu-se in apropierea Manastirii Sfantul Vassi. Aceasta manastire a fost redenumita cu numele "Manastirea Sfanta Eufimia", biserica acesteia fiind ridicata in anul 1694 si reintemeiata in anul 1832.

O foarte frumoasa fantana otomana este incorporata in curtea interioara a manastirii, ce este strajuita, la randul ei, de ziduri de caramida. In curtea manastirii, pe langa aceasta fantana odihnitoare, pelerinii vor mai gasi si casa si mormantul familiei Zaharof, in partea dreapta.

Biserica Sfanta Eufimia are o forma mai putin obisnuita. Dintr-un pridvor larg se intra intr-altul, mai mic, iar de aici in biserica propriu-zisa. O traditie a locului pastreza inca sentimentul ca insasi sfanta a ridicat aceasta biserica, in vremea persecutiilor petrecute in secolul al IV-lea. Biserica a fost ascunsa de catre autoritati, fiind numita "baie", aceasta putand astfel explica arhitectura diferita a acesteia.

In partea dreapta a pronaosului se afla Aghiasma Sfintei Mucenite Paraschevi, mutata aici de pe o strada vecina, unde proprietarul turc o tinea inchisa. Aici se afla o minunata si veche icoana infatisand .

Catapeteasma bisericii este, la randul ei, deosebit de frumoasa. Icoanele Imparatesti si Praznicale sunt imbracate in vestminte de argint. Alaturi de vechile ei icoana, biserica mai pastreaza si alte bogatii, din cladirea initiala a bisericii, precum: un Epitaf brodat, datand din anul 1741.Biserica Sfanta Mucenita Eufimia a fost recent restaurata, pe cheltuiala si din dragostea lui Socrates Kokkalis.

Biserica isi serbeaza hramul de doua ori pe an. In data de 11 iulie se face pomenire de minunea savarsita de Sfanta Eufimia in cadrul lucrarilor tinute cu ocazia Sinodului Ecumenic, iar in data de 16 septembrie se face pomenire de adormirea ei in Domnul. Ea a murit cu moarte martirica pentru ca nu a renuntat la dreapta credinta, spre a sluji idolilor.

 

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 11010

Voteaza:

Biserica Sfanta Eufimia din Calcedon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE