Biserica Sfantul Arhanghel Mihail - Topola

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail - Topola Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail este o veche biserica de lemn din localitatea Topola, Slovacia. Localitatea Topola - Topol'a, Kistopolya, Tupulya, Tupulia, Topolya - este o asezare incadrata in Parcul National al Poloniei, din acest loc putandu-se ajunge foarte usor in mai toate principalele puncte ale parcului. Potrivit datelor istorice, localitatea Topola este mentionata, pentru prima data, in anul 1337. Parte componenta a districtului Snina, regiunea Presov, din nord-estul Slovaciei, pitoreasca Topola isi inalta casutele si vechea biserica la o altitudine de doar 384 metri, pe o arie de mai bine de 26 de kilometri patrati.

Biserica de lemn Sfantul Arhanghel Mihail - biserica greco-catolica - este asezata pe dealul ce strajuieste, intr-o parte, localitatea Topol'a. Aceasta biserica invechita se arata nebiruita de vitregiile vremeii, inca din anul 1700. In imediata apropiere a bisericutei se afla un cimitir al soldatilor cazuti in luptele Primului Razboi Mondial.

Biserica de lemn Sfantul Mihail din Topola - scurt istoric

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail a fost construita in jurul anului 1700. Incununand dealul de langa Topola, si fiind imprejumuita de un gard de lemn, biserica mai are si alte parti componente, precum clopotnita. Clopotnita este construita pe o fundatie de piatra. Clopotnita din Topol'a a fost construita mult mai tarziu, in secolul al XX-lea, ea inlocuind una mult mai veche si simpla, ridicata pe patru stalpi de lemn.

Biserica este construita din barne de lemn, pe o fundatie de piatra. Biserica de lemn, impartita in trei spatii interioare, este acoperita de un singur acoperis unitar, incununat cu un modest turnulet. In capatul estic al bisericii, un mic varf de acoperis - o cruce cu trei brate - puncteaza arhitectura simpla si profunda a locasului.

Acoperisul de lemn, acoperit cu sindrila, a rezistat in chip uimitor multimii anilor. Initial, in turnuletul bisericii se afla trei clopote. Mai tarziu, cele trei clopote vor fi mutate in clopotnita de lemn, din curte, iar in cele din urma, in noua biserica din sat, una de caramida, inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Intrarea in biserica se face prin partea vestica, din pridvor in pronaos, in naos, spre Altar. Iconostasul bisericii apartine primei jumatati a secolului al XVIII-lea. Unele dintre icoanele pastrate pe catapeteasca apartin secolului al XVII-lea. Intrarile diaconesti nu au usi. Cele doua usi imparatesti sunt impodobite cu sculptura in forma de vita-de-vie, printre ale carei frunze si ciorchini se afla sase medaliane, in care apar cei patru Evanghelisti si Buna Vestire.

In randul icoanelor praznicale se afla: Sfantul Nicolae, Maica Domnului si Mantuitorul Hristos, si Sfantul Arhanghel Mihail. Cel de-al doilea rand al catapetesmei ne pune in fata Icoanele Praznicale, in centru fiind asezata Cina cea de Taina. Cel de-al treilea rand pastreaza icoanele cu Sfintii Apostoli, in centru aparand scena Deisis, cu Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul, de o parte si de alta a Mantuitorului. Cel de-al patrulea rand este ocupat de Profetii Vechiului Testament.

In luna noiembrie a anului 2003, Fundatia Mondiala a Monumentelor adauga inca trei biserici greco-catolice (Bodruzal, Lukov-Venecia si Topola) pe lista celor mai afectate si amenintate 100 de monumente din Slovacia. Cele trei bisericute sunt afectate de umiditate si de anumite insecte care ataca lemnul.

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 3667

Voteaza:

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail - Topola 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE