Biserica Sfantul Vasilisc din Comani

Biserica Sfantul Vasilisc din Comani Mareste imaginea.

In Icosul 10 din Acatistul Sfantului Ioan Gura de Aur citim despre exilul sfantului si trecerea sa la cele vesnice: "Pentru dragostea ta, Parinte, doi preoti si un diacon au mers cu tine in surghiun, si au vazut patimirea ta si pe Sfintii Apostoli care ti s-au aratat. Iar la Comani ajungand, Sfantul Vasilisc, Episcopul Comanilor, ti s-a aratat si ti-a zis: Nadajduieste, frate Ioane, caci maine vom fi impreuna inaintea Imparatului slavei! Asa ca, prin randuiala lui Dumnezeu, ai ramas in Biserica Sfantului Vasilisc, in care ai slujit, si, impartasindu-te cu Sfintele Taine, ti-ai dat sufletul in mainile lui Dumnezeu.”

Biserica Sfantul Vasilisc din Comani, Georgia, exista si astazi, marcand locul unde Sfantul Ioan a primit Sfanta Impartasanie pentru ultima data. Biserica actuala, aflata la 12 km de Sukhumi, dateaza din sec. al XII-lea si este ridicata, potrivit traditiei, deasupra mormantului Sfantului Ioan Gura de Aur.

Acest fapt este amintit de asemenea in Acatist in Condacul 11: "Savarsindu-ti calatoria nevointelor tale, Parinte, te-ai mutat cu bucurie catre cele ceresti, iar mult chinuitul tau trup s-a ingropat cu cinste de iubitii tai ucenici langa moastele Sfantului Vasilisc, in Comani...”

In biserica se pastreaza sicriul din piatra in care s-au aflat moastele Sfantului Ioan vreme de treizeci de ani, inainte de a fi mutate in Constantinopol. Desi acest sicriu a fost mutat in Catedrala din Sukhumi la inceputul sec al XX-lea,  a fost readus in Comani odata cu redeschiderea manastirii.

Sicriul este pastrat in biserica inchinata Sfantului Ioan Gura de Aur.

Biserica Sfantul Vasilisc este construita din piatra. Vechea biserica a fost supusa unor ample lucrari de restaurare. Au fost construite si alte anexe: in partea de nord si in cea de sud au fost ridicate doua cladiri adiacente, iar la vest, turnul clopotnita.

Manastirea din Komani a fost redeschisa in anul 2002, fiind un loc important loc de pelerinaj in Abhazia, Georgia.

Sfantul Ioan Gura de Aur a petrecut in exil trei ani murind in satul Comani din Georgia, in ziua Praznicului Inaltarii Sfintei Cruci, la 14 septembrie 407.  In anul 434, unul dintre ucenicii sai, numit Proclu (434-447), ajungand Patriarh de Constantinopol, a cerut voie imparatului bizantin Teodosie, sa aduca in Constantinopol trupul Sfantului Ioan Gura de Aur. Abia in anul 438 crestinii au reusit sa aduca trupul Sfantului Ioan Gura de Aur in capitala Imperiului Bizantin. Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur au fost duse mai intai in Biserica Sfantului Apostol Toma, numita "a lui Amantie", iar dupa aceea la Biserica Sfanta Irina. A doua zi, dis de dimineata, Sfintele sale Moaste au fost duse in Biserica Sfintii Apostoli. Potrivit Traditiei, in momentul in care au fost asezate in aceasta din urma biserica, din gura Sfantului Ioan s-au auzit cuvintele: "Pace tuturor."

Racla cu Sfintele Moaste a fost ingropata in Sfantul Altar, langa Moastele Sfantului Grigorie Teologul. Dupa venirea cruciatilor in Constantinopol, Moastele Sfintilor Ioan si Grigorie Teologul au fost duse in Venetia, iar apoi in Roma. Cinstitul sau trup a fost asezat mai intai intr-un pridvor al unei Biserici medievale, inchinata Sfantului Apostol Petru. Mai tarziu, in data de 1 mai 1626, acestea vor fi transferate in Biserica cea mare a Sfantului Petru, fiind asezate intr-o Capela special amenajata pentru ele.

In ziua de 27 ianuarie se face pomenirea mutarii Sfintelor sale Moaste din Constantinopol in Roma. Dupa 800 de ani, moastele celor doi sfinti au ajuns sa fie inapoiata Bisericii din Constantinopol. Papa Ioan Paul al II lea restituite Bisericii Constantinopolului, in data de 27 noiembrie 2004, Moastele Sfintilor Ioan Gura de Aur si ale Sfantului Grigorie Teologul.

La aproximativ 22 km de Suchumi se gaseste Manastirea Noul Athos precum si ruinele orasului medieval Anacopia. Manastirea neo-bizantina Noul Athos a fost construita in 1880 prin mijlocirea Tarului Alexandru al III-lea al Rusiei.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 3400

Voteaza:

Biserica Sfantul Vasilisc din Comani 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE