Biserica Batistei - Adormirea Sfintei Ana

Biserica Batistei - Adormirea Sfintei Ana Mareste imaginea.

Biserica Batistei, inchinata Adormirii Sfintei Ana (25 iulie) si Sfintei Cuvioase Parascheva (14 octombrie), este o biserica ortodoxa aflata pe strada Batistei, in spatele hotelului "Intercontinental", din Bucuresti.

Biserica Batistei

Desi nu prezinta nici o dovada in acest sens, istoricul Nicolae Iorga spune ca aceasta biserica a fost ctitorita de catre Baptista Vevelli, unul dintre sfetnicii de seama ai domnitorului Radu Mihnea. Pe de alta parte, traditia locala sustine ca numele bisericii se trage de la o balta aflata pe cursul paraului "Bucurestioara", in care se adapau vitele, denumita "bateliste" sau "batiste".

Pe locul sau in imediata apropiere a actualei biserici a mai existat o biserica, datand din vremea domnitorului Matei Basarab (1632-1654). Pentru prima data, o intalnim mentionata in documente la 5 aprilie 1660.

Biserica Batistei - Adormirea Sfintei Ana

In anul 1738, un puternic cutremur de pamant a provocat mari pagube cladirilor din oras, iar mai apoi, un puternic incendiu a mistuit cateva biserici din zona. Este posibil ca flacarile sa fi cuprins si Biserica Batistei. Dupa aceste catastrofe, domnitorul Constantin Mavrocordat a contribuit cu multi bani la repararea unor biserici, printre care, datorita prezentei pomelnicului voievodului in arhiva bisericii, se numara si Biserica Batistei.

In anul 1763, vataful de macelari Manciu, impreuna cu familia sa si alti locuitori din zona, a inlocuit constructia din lemn cu actuala cladire din zid, dupa cum reiese din pisania cioplita in piatra, asezata si astazi deasupra usii de intrare. Biserica a fost finalizata in ziua de 14 octombrie 1763, precum citim in pisanie.

Pisania bisericii marturiseste urmatoarele: "Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu indemnnarea Duhului Sfant, ridicatu-s-au aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica, care sa cinsteasca hramul Sfintei Ana, a sfintiei sale Paraschevi si mucenita Parascheva, care din temelia ei s-a ridicat si s-au infrumusetat cu toata cheltuiala dumnealui vataful Manciul si a sotii dumnealui Ilinchi (...) la anul de la zidirea lumii 7274, iar de la Hristos 1764, luna octomvrie 14."

Biserica Batistei - Adormirea Sfintei Ana

Nu se cunosc numele mestesugarilor, care au ridicat biserica sau al zugravilor, care au pictat-o. Ctitorii nu sunt reprezentati in pictura, contrar obiceiului vremii. Ctitorul bisericii, vataful Manciu, a murit in anul 1766 si a fost inmormantat in biserica, in partea sudica a pronaosului.

In data de 18 februarie 1813, in aceasta biserica a fost hirotonit preot Sfantul Calinic de la Cernica, pentru a fi asezat duhovnic si mare ecleziarh al Manastirii Cernica. In anul 1844, catapeteasma bisericii era din zid, pictura era invechita, interiorul era luminat de sapte ferestre, incadrate in piatra, iar turlele erau din lemn. Peste numai cativa ani, in anul 1850, catapeteasma bisericii era deja din lemn sculptat.

Biserica a fost reparata in anul 1860, dupa incendiul din anul 1847, cand o mare parte din oras a avut de suferit, in ziua de Inviere. Cele mai importante modificari au fost savarsite intre anii 1860-1883, cand fatadele bisericii au fost lucrate in stilul neoclasic, pridvorul a fost inchis cu zid, iar turlele au fost refacute.

Biserica Batistei - Adormirea Sfintei Ana

In anul 1938, cu ocazia lucrarilor de restaurare, au fost regasite importante elemente arhitectonice originale, care fusesera acoperite cu straturi groase de tencuiala, ori cu adaosuri de zidarie. Cu acel prilej, ambele turle, care erau din lemn, au fost rezidite pe bazele lor originale, iar pridvorului i-au fost reconstituite golurile si arcadele.

Biserica Batistei este zidita in forma de cruce, are pridvor, pronaosul este usor supralargit, iar doua turle incununeaza boltile. Cele trei abside sunt semicirculare la interior si pentagonale la exterior.

Arhitectura exterioara este specifica bisericilor ctitorite catre si dupa jumatatea veacului al XVIII-lea. Astfel, fatadele bisericii sunt impartite in doua registre principale, inegale, printr-un brau, cel superior fiind, la randu-i, divizat in doua printr-un ciubuc. Braul este din piatra, sculptat.

Biserica Batistei - Adormirea Sfintei Ana

Fetele bazelor turlelor au cate trei medalioane; toate medalioanele si nisele mentionate sunt pictate cu icoane de sfinti. Nisele patrate ale pridvorului contin icoanele hramului: Sfanta Ana, Sfanta Parascheva si Mucenita Paraschevi, iar medalioanele de colt, pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel.

Pridvorul deschis are trei arcade frontale, cea din mijloc mai ingusta, iar in lateral cate una, toate inchise cu arce polilobate, rezemate pe stalpi masivi de zidarie. Turla-clopotnita, cu putin mai mic decat turla Pantocratorului, are planul octogonal, fiind luminata de opt ferestre alungite.

Biserica Batistei are si cateva obiecte de cult deosebite: doua icoane imparatesti mari, din argint, aduse din paraclisul mitropolitului Dionisie Lupu, si doua scaune arhieresti, sculptate in lemn de trandafir, executate in zona Horezu.

Peretii interiori sunt aproape integral acoperiti cu fresce. Pictura originala, din anul 1763, lucrata de un pictor necunoscut, a fost acoperita cu alta in ulei, in anul 1883, curatata, in anul 1940, de pictorul Ioan Mihail. In anul 1996, lucrarile de reparatie si consolidare au fost reluate, fiind terminate in anul 1999.

Teodor Danalache

Biserica Batistei - Adormirea Sfintei Ana

Pe aceeaşi temă

18 Ianuarie 2013

Vizualizari: 21636

Voteaza:

Biserica Batistei - Adormirea Sfintei Ana 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE