Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat Mareste imaginea.


Biserica Inaltarea Sfintei Cruci
- Volovat

Manastirea Volovat este situata in localitatea omonima din apropiere de Radauti, in judetul Suceava. Accesul spre aceasta se face de pe drumul local, direct din orasul Radauti, spre sud-vest.

Volovatul este un sat micut, aflat la 4 kilometri distanta de Radauti. Satul s-a bucurat de notorietate in vremea lui Stefan cel Mare si Sfant, dar dupa moartea acestuia, satul a fost trecut in stapanirea Manastirii Sucevita, iar asezarea si-a pierdut din importanta.

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat

Printre lacasurile ridicate de Sfantul Stefan cel Mare, Biserica Inaltarea Sfintei Cruci din Volovat este una dintre bisericile cele mai bine frazate arhitectonic. Biserica alcatuieste un important monument istoric si de arta, insa destul de rar vizitat de turisti.

Biserica de lemn din Volovat - cea mai veche de acest fel din Europa

Vechea biserica din lemn de la Volovat, construita in anul 1353 de catre Dragos Voda, a fost mutata de catre Sfantul Stefan cel Mare, cu multa piosenie, in cimitirul de la Manastirea Putna, aproape de ctitoria sa domneasca.

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat

Biserica de lemn "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", care in prezent se afla situata in apropierea Manastirii Putna, este considerata a fi cel mai vechi monument de arhitectura religioasa din Moldova, care s-a pastrat pana astazi. Biserica poarta mai multe nume "Manastirea Veche a Putnei", "Biserica Dragos Voda", "Biserica de lemn din Putna".

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat

Aceasta micuta biserica de lemn este atribuita, de legenda, lui Dragos Voda, el construind-o la Volovat, in anul 1353. Aceeasi legenda aminteste ca biserica a fost adusa, in anul 1468, de la Volovat la Manastirea Putna, intr-o singura noapte, din porunca Sfantului Stefan cel Mare.

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat

Prima mentiune despre aceasta biserica o avem de la cronicarul roman Nicolae Costin (1660-1712), care, in "Letopisetul Tarii Moldovei de la zidirea lumii pana la 1601", constata cel putin doua adevaruri incontestabile: ca la Putna exista, cu mult inaintea redactarii "Letopisetului" sau, o biserica de lemn despre care batranii afirmau ca Dragos a construit-o la Volovat, iar Sfantul Stefan a mutat-o la Putna si ca Stefan cel Mare a construit la Volovat o biserica din piatra, despre care aceeiasi batrani afirmau ca a fost ridicata pe locul celei dintai.

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci din Volovat - biserica de piatra

Biserica Volovat a fost construita de Sfantul Stefan cel Mare, intre anii 1500-1502, pe locul alteia mult mai vechi din lemn ce a apartinut legendarului Dragos Voda, intemeietorul Moldovei.

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat

La biserica din Volovat au avut loc mai multe lucrari de restaurare. Astfel, in anul 1825, lucrari ample de restaurare conduce preotul paroh Ioan Grigorovici, iar in anul 1871, in urma unui mare vant, acoperisul trebuie refacut.

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat

In anul 1885 bisericii i-a fost realizata pictura interioara, iar intre anii 1935-1936, biserica din Volovat a fost curatata de tencuiala pe portiunea de zid de piatra din exterior, ocnitele, din caramida, ramanand tencuite.

De prin 1980, unul din contraforturile bisericii a inceput sa slabeasca. Ca urmare, monumentul a inceput sa se incline periculos inspre sud. Problema se datoreaza modului iresponsabil in care s-au executat lucrarile de irigatie in urma carora a fost inchisa albia unui paraias, vechiul Volovat.

 Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat          Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat

In anul 1986, la numai 486 de ani de cand o ridicase Stefan cel Mare, ploaia curgea razbit prin acoperisul spart, complet ruinat si putrezit. Parintele paroh a reusit sa adune singur sumele necesare achizitionarii sindrilei.

"Penultima ctitorie a Sfantului Stefan cel Mare si Sfant, ridicata pe locul bisericii de lemn a lui Dragos Voda, a fost uitata, ignorata de toti cei care aveau puterea sa-i redea insemnatatea reala", a spus preotul Valenciuc, neobosit aparator al valorilor stefaniene.

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat

Biserica de piatra din Volovat, cu hramul "Inaltarea Sfintei Cruci", are un aspect impunator si este decorata la exterior cu modele geometrice realizate din caramida si cahle rotunde smaltuite.

In interiorul Bisericii din Volovat s-a descoperit o pictura murala, desi se credea ca biserica nu a fost pictata niciodata. Potrivit lui Emil Ursu, Directorul Complexului Muzeal Bucovina, pictura murala a fost descoperita in timpul unor probe de curatare special pentru a cauta urme de pictura.

 Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat          Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat

Ursu a spus ca aceste probe au fost facute in cursul anului 2007 de catre profesorul universitar doctor Oliviu Boldura de la Universitatea Bucuresti, cel care s-a ocupat de restaurarea monumentelor UNESCO din judetul Suceava.

Ursu a mai subliniat si ca, in continuare, urmeaza sa fie realizata restaurarea picturii murale descoperite in biserica, insa este necesara alocarea unor fonduri pentru aceste lucrari de restaurare. Nu este de trecut cu vederea nici ajutorul primit de la parintele paroh Dumitru Valenciuc, care s-a zbatut pentru a strange o parte din fondurile necesare.

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat

Documentatia depusa la Ministerul Culturii si Cultelor, intocmita pe cheltuiala Parohiei Bisericii, propunea urmatoarele masuri generale de conservare a monumentului, conservarea si restaurarea decoratiei murale originale din timpul lui Stefan cel Mare, identificarea decoratiei stefaniene prin decaparea suprapunerilor de varuieli si mortare, operatiuni la nivelul stratului de culoare si a stratului suport, indepartarea mortarelor necorespunzatoare, consolidarea stratului suport, chituirea sub nivel a lacunelor si fisurilor profunde, indepartarea repictarilor, curatarea si fixarea stratului pictural, indepartarea sarurilor solubile, efectuarea tratamentului de biocidare, analize chimice, documentatie fotografica si desenata.

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat

Pe aceeaşi temă

23 August 2012

Vizualizari: 25130

Voteaza:

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE