Biserica Sfantul Nicolae - Berceni

Biserica Sfantul Nicolae - Berceni Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae este o biserica ortodoxa aflata in localitatea Berceni, la mica distanta de Bucuresti, in partea sudica a judetului Ilfov.

"Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie, celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi sa-ti aduc tie cantare, Parinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu, slobozeste-ma din toate necazurile, ca sa cant tie: Bucura-te, Sfante Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni!"

Biserica Sfantul Nicolae - Berceni

Biserica Sfantul Nicolae a fost construita pe la jumatatea secolului al XVII-lea. Nu se cunoaste data exacta a constructiei, nici ctitorii acestei biserici. Biserica a fost construita in intregime din caramida, in forma de corabie, cu o turla asezata pe pronaos. In timp, turla originala, din lemn, va fi inlocuita cu actuala turla, construita din caramida. Zidurile bisericii au o grosime de peste jumatate de metru.

Biserica Sfantul Nicolae - Berceni

Potrivit traditiei locale, aceasta biserica a fost locasul unui schit monahal. Ctitorii bisericii, deci, se poate sa fie cei cativa monahi care vor fi vietuit in acest loc. In partea nordica a pronaosului se afla un mormant. In urma unei cercetari efectuate in anul 1925, cand s-a realizat si restaurarea bisericii, s-a constatat ca lespedea mormantului nu mai pastra decat o stema formata dintr-un soare si o luna.

In urma restaurarii din anii 1924-1926, pe al doilea strat de pe catapeteasma de zid s-a gasit insemnat anul 1675. Spre sfarsitul secolului al XVII-lea, biserica schitului a devenit biserica parohiala, in jurul acesteia fiind construite mai multe locuinte smerite. Primii oameni care s-ar fi stabilit in jurul schitului ar fi fost robii si clacasii de pe cele patru mosii din zona. Acestia pazeau hotarele mosiilor de furturi si stricaciuni.

Actuala pictura a bisericii a fost efectuata in anul 1947, in ulei, de catre pictorul Gheorghe Eftimiu. Cu aceasta ocazie a fost stearsa pictura din anul 1926, executata simplist de pictorul Mihail Mitescu. Intre anii 1999-2000, pictura bisericii a fost refacuta integral. Catapeteasma originala era din caramida, insa, crapandu-se, a fost acoperita cu una sculptata in lemn de stejar. Actuala catapeteasma este sculptata in lemn de cires.

Biserica Sfantul Nicolae - Berceni

Dupa reparatiile din anul 1882, biserica a fost amplu restaurata intre anii 1924-1926, cand s-au efectuat lucrari de subzidire, s-a refacut acoperisul si turla, s-au tencuit peretii exterioru si s-a adaugat pridvorul. Clopotnita a fost construita in anul 1933, din caramida. Mai apoi, in anul 1947, biserica a fost pavata cu placi de mozaic, in trei culori, s-au facut reparatii de zidarie si s-a executat din nou pictura in ulei, precum am amintit.

Reparatii capitale au fost facute bisericii si intre anii 1970-1971 si 1975-1978. Dupa ce pictura a fost refacuta integral, intre anii 1999-2000, biserica a fost iarasi reparata, capatand infatisarea actuala.

"O, preaminunate parinte Nicolae, plangem si alergam catre al tau sprijin, aducand tie acum aceasta putina rugaciune, ca sa ne izbavesti de chinul cel de veci cu rugaciunile tale, ierarhe prealaudate, si ne invredniceste vesnicei imparatii, ca dimpreuna cu tine sa cantam cantarea lui Dumnezeu: Aliluia!"

Iulian Predescu

Biserica Sfantul Nicolae - Berceni

Pe aceeaşi temă

29 Aprilie 2013

Vizualizari: 3738

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae - Berceni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE