Biserica Sfantul Nicolae din Teius

Biserica Sfantul Nicolae din Teius Mareste imaginea.


Biserica Sfantul Nicolae din Teius

Teius II

Marea majoritate a populatiei din Teius a fot intotdeauna cea romaneasca, implicand si existenta bisericii romanesti ortodoxe. Existenta unui locas de cult ortodox, inca din secolul XIII, probabil tot de zid pe vatra bisericii actuale cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului" situata cu cimitirul ceh spre gara Teius, realizare a secolului XVI, romanii ortodocsi au fost pionierii vietii spirituale aici in Teius, lucru firesc, legat de Ramet, Geoagiu, Alba Iulia.

Biserica Sfantul Nicolae - Teius II

In tinda acestei biserici a functionat cateva secole scoala confesionala romaneasca. In prezent aceasta biserica - monument istoric - se numeste "Parohia Teius IIIť, avand parohul sau, teritoriu si fiind persoana juridica independenta. Este si Parohia Teius I, cu preot titular si independenta, avand locas de cult situat in plin centrul comunei, edificat in anii 1925-1926, concomitent cu zidirea bisericii - vechi ortodoxe - a actualei Parohii Teius II, de care ne ocupam in continuare.

Pentru credinciosii romani ortodocsi din Teius, biserica mama este cea din secolul XIII, succedata de cea din secolul XVI, care, in urma unirii cu Roma de la 1700 a unei parti din romanii ortodocsi din Transilvania, unire realizata la Alba Iulia de cei 36 de protopopi cu vladicul Atanasie Anghel, in imediata apropiere de Alba Iulia si mai apoi de Blaj (resedinte ale episcopatului greco-catolic), a devenit biserica greco-catolica, stare din care a revenit la ortodoxie prin actul unificarii din 21 octombrie 1948, din Alba Iulia.

Biserica Sfantul Nicolae - Teius II

Mentionam ca nu s-a intrerupt complet niciodata firul ortodoxiei in Teius, chiar daca n-au avut locas de cult separat, datorita vitregiei vremurilor. De altfel si greco-catolicii au ramas pe mai departe in "legea stramoseasca", romani.

Dupa realizarea marelui deziderat al "unirii cu tara", pecetluit la Alba Iulia la 1 decembrie 1918, prin votul unanim al tuturor romanilor din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, deci si a celor din Teius, in cadrul Romaniei Mari, s-a si pus in lucru problema romanilor ortodocsi din Teius, infiintandu-se inca din anul 1924 parohie ortodoxa, avand ca preot paroh pe vrednicul de pomenire preot si ctitor Vasile Barlutiu.

 Biserica Sfantul Nicolae - Teius II     Biserica Sfantul Nicolae - Teius II

Mai intai parohia a avut o capela in locuinta familiei Neagoe de pe strada Aiudului, apoi intr-o casa cu o camera in curtea bisericii actuale, iar in anul 1925 s-a pus temelie bisericii actuale - "Sfantul Nicolae", acum Teius II, in acelasi timp cu construirea bisericii foste unite din vecinatate (centru).

Desi in vremuri apropiate de noi, amintim ca la parohia Teius II lipsesc actele de baza ale acestei impliniri spirituale si nationale romanesti, incercand a le substitui cu alte marturii. O prima marturie a existentei parohiei ortodoxe din Teius ne-o ofera comunicarea protopopiatului Aiud catre administratorul parohiei Teius.

Biserica Sfantul Nicolae - Teius II

Fiintarea canonica a parohiei ortodoxe din Teius ni-l ofera urmatorul document: "Sfanta Episcopie Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului. Onorabile Parinte, Va trimit antimisul pentru biserica din Teius. Dam lauda lui Dumnezeu impreuna cu Dumneavoastra, ca dreptatea a triumfat si am pus temelii sigure patriarhiei noastre. Dumnezeu sa va ajute. 17/XII 924 Nicolae Episcop". Comunicarea este scrisa de mana personal de P.S. Episcop Nicolae Ivan, cu cerneala neagra.

"

Primele inceputuri ale actelor liturgice savarsite in capela se leaga pentru totdeauna de numele catorva personalitati cu rosturi de seama in viata noastra bisericeasca, cari parte cu cuvantul, parte cu fapta au facut posibila inceperea lor asa de timpuriu. In primul loc trebuie sa exprim multamirea credinciosilor mei Prea Sfintitului Episcop Nicolae Ivan, pentru zelul apostolic cu care a solicitat rezolvarea chestiunii terenului de biserica si capela in dezbaterile comitetului agrar.

 

Biserica Sfantul Nicolae - Teius II

Nu mai putin doresc cu aceeasi multamire Parintelui stefan Metes dir. Arhiv. Statului pentru tenacitatea cu care a spart gheata, in jurul crezului si scopului nostru cat priveste rezolvarea chestiunei agrare a bisericii din Teius.

Piatra fundamentala a ortodoxiei s-a pus in oraselul Teius. Ramane sa vedem in ce masura ne vom sti afirma noi parohienii si credinciosii legii ortodoxe din afara de noi, atunci cand opera pozitiva a edificarii bisericii ne va cere: jertfe, munca si staruinta de fier in scopul de primul ordin al constiintei noastre nationale si religioase. Zic si eu: Cu Dumnezeu inainte! Teius, la 10 ian. 1925."

 Biserica Sfantul Nicolae - Teius II     Biserica Sfantul Nicolae - Teius II

Activizarea ortodoxiei din Teius dupa mai mult de doua secole, se datoreaza si faptului ca, dupa actul Marii Uniri din 1918, Teiusul devine resedinta de plasa, cu Pretura si Judecatorie, la care multi dintre angajati ca si feroviarii CFR-ului - de religie ortodoxa - si care au cerut sa aiba biserica ortodoxa, lucru realizat incepand cu anul 1924. Iata de ce a putut consemna preotul Vasile Barlutiu in primul sau articol din revista "Renasterea": "Piatra fundamentala a ortodoxiei s-a pus in oraselul Teius".

Biserica Sfantul Nicolae - Teius II

Reinfiintata parohie ortodoxa romana din Teius, renascuta din propria-i cenusa ca si pasarea Phoenix, isi incepe organizarea prin stradaniile eroice ale primului ei preot Vasile Barlutiu. Parohia nu avea nici un fel de bunuri, nu exista biserica, serviciile religioase erau savarsite in capele si case particulare. Nu erau odajdii, carti si obiecte de cult necesare, apelandu-se la donatori si binefacatori din localitate sau din straini. Primul clopot al parohiei Teius II a fost daruit de Parohia ortodoxa romana Mihalt - clopotul cel mic.

Nu era teren pentru construirea unui locas de inchinare, pentru care s-a intervenit la comisia de reforma agrara, reusindu-se ca prin multe insistente sa se obtina terenul in 15 noiembrie 1925, asa cum s-a aratat mai sus. Pe terenul dat de Statul Roman parohiei ortodoxe romane din Teius s-a construit biserica si casa parohiala actuala.

Biserica Sfantul Nicolae - Teius II

In anul 1926, preotul Vasile Barlutiu impreuna cu cele cca 96 de familii de credinciosi ortodocsi au pasit al construirea bisericii parohiale cu hramul "Sfantul Nicolae". Planul bisericii a fost intocmit de catre arhitectul Richard Vagnere din Hunedoara, in stil bizantin, in forma de cruce, cu doua turnuri in fata pentru clopote si o cupola mare - centrala.

Biserica Sfantul Nicolae - Teius II

Biserica este construita din caramida, boltile si cupola din beton armat, acoperita cupola cu tabla galvanizata, iar restul bisericii cu tigla solzi, geamurile sunt din fier cu sticla colorata (ornamentala), dreptunghiulare si cu partea de sus ovala. S-a servit in biserica inca inainte de a fi tencuita si montate geamurile.

Prin anul 1932 s-a reusit, dupa multe jertfe din partea credinciosilor si a preotului lor si cu modeste ajutoare primite, sa fie tencuita in interior si amenajata cu un iconostas improvizat din materialul ramas de la schelarie si cu icoane primite de la credinciosi reusind astfel sa capete infatisare de biserica.

Biserica Sfantul Nicolae - Teius II

In anul 1934 parohia devine vacanta prin retragerea preotului Vasile Barlutiu si este completata cu tanarul licentiat in teologie Ioan Puia (ginerele Pr. Barlutiu). Tanarul preot continua lucrarile necesare bisericii, reusind ca in anul 1938 sa monteze catapeteasma din biserica, adevarata opera de arta, lucrata din stejar masiv in culoarea naturala, sculptat in intregime cu o mare finete si maiestrie de catre maestrul sculptor Anghel Dima din Bucuresti.

Biserica Sfantul Nicolae - Teius II

Icoanele de pe catapeteasma au fost executate in ulei pe placaj, cu fond din foita de aur, de catre pictorul bisericesc Dimitrie Belizarie din Bucuresti, in stil neobizantin. Tot in anul 1938 s-a procurat o parte din mobilier si anume pupitre pentru cantareti, tetrapod si masuta pentru lumanari, tot din stejar sculptat, in culoare naturala, executate tot de Anghel Dima. In anul 1940 s-a lucrat din lemn de stejar, culoare naturala, 60 de strane de catre tamplarul Bedelean Nicolae din Teius. Toate aceste lucrari s-au facut din donatia bunilor credinciosi romani ortodocsi.

In anii 1953-1954 s-a inceput actiunea pentru pictarea bisericii si care s-a materializat in anii 1955-1956 de catre pictorul bisericesc Cornel Cenan din Cluj. Pictura s-a executat in tehnica "tempera" in stil neo-bizantin, armonizandu-se cu pictura de pe catapeteasma.

Biserica Sfantul Nicolae - Teius II

Reintregirea Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania la 21 octombrie 1948 prin revenirea greco-catolicilor la ortodoxie, s-a concretizat in Teius avand trei parohii romanesti cu preoti titulari si cu locasuri de cult separate. Din anul 1953 s-a facut o noua arondare teritoriala intre cele trei unitati.

Pentru parohia veche ortodoxa Teius II in noua postura, incununarea tuturor ostenelilor si jertfelor facute din anul 1924, a avut loc la data de 15 septembrie 1957, cand biserica a fost sfintita prin rugaciunile mitropolitului Ardealului Nicolae Colan, asistat de catre episcopul Policarp Morusca si de un impunator sobor de preoti de la centrul mitropolitan Sibiu si din parohiile invecinate, precum si reprezentanti ai puterii locale de Stat, cu participarea unei mari multimi de credinciosi.

 Biserica Sfantul Nicolae - Teius II     Biserica Sfantul Nicolae - Teius II

Lucrarile de constructie a bisericii au durat intre anii 1926-1930. Binecuvantarea iconostasului s-a facut in anul 1939, iar cu ocazia sfintirii din 1957 s-a donat de catre lucratorii CFR din statia Teius candelabrul de bronz din biserica. Parohiei ortodoxe din Teius i s-a atribuit cimitir propriu prin anul 1938 in punctul numit "Cetate" dandu-se loturi similare si celorlalte doua parohii romanesti greco-catolice.

Bisericii Sfantul Nicolae din Teius i s-au facut pe parcurs si alte lucrari de intretinere, fatada exterioara si usi noi de stejar cu sculptura la usa de intrare, in ultimii 10 ani, precum si dotari interioare corespunzatoare.

Biserica Sfantul Nicolae - Teius II

In perioada 2001-2006 s-au efectuat lucrari de reparatii capitale la casa parohiala, respectiv: s-a decopertat tencuiala exterioara, s-a retencuit si stropit casa; lucrari de finisare a interiorului: montaj gresie, faianta, raschetat parchet, lacuit; inlocuirea sistemului de incalzire; construirea unor incaperi (bucatarie, sala de mese, camara) in prelungirea casei parohiale; reparatia anexelor.

In perioada 2005-2006 s-au efectuat lucrari de reparatii capitale la biserica, respectiv: acoperirea bisericii cu tabla de aluminiu, se schimba scocurile; se fac reparatii la exteriorul bisericii (tencuit si stropit ), se monteaza alta centrala termica.

13 Iunie 2012

Vizualizari: 8632

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae din Teius 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE