Manastirea Lipnita

Manastirea Lipnita Mareste imaginea.

Manastirea Lipnita este o manastire ortodoxa noua aflata in localitatea Lipnita, judetul Constanta, la mica distanta de Manastirea Dervent. La aceasta manastire se ajunge pe drumul national 3, care leaga intre ele localitatile Constanta si Ostrov; asezamantul monahal din Lipnita se afla la 102 kilometri distanta de Constanta si la 22 de kilometri distanta de Ostrov.

Biserica cea mare a manastirii este inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, iar paraclisul acesteia este inchinat Sfantului Mucenic Dasie. Obstea monahala, indrumata duhovniceste de monahia Onufria Matei, numara astazi abia cateva vietuitoare.

Manastirea Lipnita - scurt istoric

Manastirea Lipnita se afla intre Manastirea Pestera Sfantului Andrei si Manastirea Dervent, fiind mai aproape de cea din urma. Asezamantul monahal din Lipnita a fost intemeiat in luna noiembrie a anului 2004, fiind asezat sub ocrotirea Sfantului Ioan Botezatorul, primul dascal al Sfantului Apostol Andrei. La randul sau, Sfantul Dasie, un martir dobrogean din secolele III-IV, este si el ocrotitorul manastirii, sfintele lui Moaste fiind pastrate cu evlavie in paraclisul amenajat sub biserica cea mare.

Manastirea Lipnita

Initial, pe locul actualei manastiri s-a aflat numai un grajd parasit. Aceasta cladire, aflata pana atunci in proprietatea lui Danciu Stelian, a fost donata pentru nevoile micutei obsti monahale. Astfel, in cele cateva camere amenajate, s-au pus bazele actualei manastiri, in acelasi loc functionand paraclisul, chiliile si bucataria.

In toamna anului 2005 s-a pus temelia actualei case monahale, pe un teren donat manastirii de primaria localitatii Lipnita. Aceasta cladire, desi modesta, este de ajuns de incapatoare pentru a cuprinde o bucatarie, o trapeza, staretia, cancelaria si cateva chilii.

Manastirea Lipnita

In data de 29 august 2006 s-a pus piatra de temelie a noului paraclis, inchinat Sfantului Mucenic Dasie, sfant praznuit de Biserica Ortodoxa in data de 20 noiembrie. Cu ocazia acestei slujbe s-au sfintit si cele doua clopote ale acesteia, donate de familia Marian si Elena Simuloiu.

Sfantul Dasie era soldat in armata romana si facea parte din legiunea care stationa la Dunare, in provincia Moesia Inferior. Pentru credinta lui, sfantul a fost arestat si condamnat la moarte, iar martiriul se pare ca l-a suferit la Axiopolis (Cernavoda), impreună cu alti doi martiri.

Manastirea Lipnita

Manastirea Lipnita

Moastele sfantului au ramas in Silistra (Durostor) pana in anul 579, cand au fost duse in localitatea Ancola, Italia, spre a fi pazite de navalirea avarilor. Odata ajunse acolo, ele au fost asezate cu mare cinste in Biserica Sfantul Chiriac, iar inscriptia greaca, pastrata pe racla sfantului, marturiseste: "Aici zace Sfantul martir Dasios, adus din Durostor." In anul 2003, o parte din moastele Sfantului Dasie au fost readuse in Silistra, Bulgaria.

In data de 6 iulie 2006, din mila lui Dumnezeu, Inalt Preasfintitul Ilarion, mitropolitul din Silistra (Bulgaria) a daruit acestei manastirii o particica din mana Sfantului Mucenic Dasie; racla cu cinstitele sale Moaste se afla asezata cu multa evlavie in paraclisul inchinat lui.

Manastirea Lipnita

Sfintirea noului paraclis al Manastirii Lipnita a avut loc in data de 29 august 2009. Acesta a fost construit dupa planurile intocmite de arhitectul Ion Barladeanu si inginerul Gheorghe Oprea. Mai apoi, pictura in fresca a fost lucrata de zugravul Adrian Botea; printre sfintii dobrogeni, in paraclis se afla zugravita si viata Sfantului Dasie, in cateva scene deosebite.

In data de 29 august 2010, in biserica Manastirii Lipnita soseste, din mila lui Dumnezeu, o particica din Moastele Sfantului Ioan Botezatorul. Cinstitele sale Moaste vor fi asezate si ele in paraclisul de sub biserica, aproape de cele ale Sfantului Dasie.

 Manastirea Lipnita

In biserica cea mare se pastreaza, cu multa evlavie, o copie a icoanei rusesti numita "Maica Domnului - Potoleste intristările noastre". Aceasta icoana, renumita ca facatoare de minuni, mangaie mult obstea monahala si pe pelerinii care se opresc pentru inchinare.

Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul

Comuna Lipnita, judetul Constanta, Romania.
Cod postal: 907165
E-mail: manastirea_lipnita@yahoo.com
Telefon: 0241.85.66.25
Cont bancar: IBAN: RO16 RNCB 0121-0151-3190-0001
Banca Comerciala Romana, Constanta.

Teodor Danalache

Manastirea Lipnita

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2012

Vizualizari: 12899

Voteaza:

Manastirea Lipnita 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE