Manastirea Popanzalesti - Sfantul Calinic de la Cernica

Manastirea Popanzalesti - Sfantul Calinic de la Cernica Mareste imaginea.

Manastirea Popanzalesti, ctitorita de Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, se afla in satul Popanzalesti, din comuna Dragotesti, judetul Dolj. Mai exact, manastirea se afla pe drumul ce leaga intre ele orasele Craiova si Slatina, in dreptul satului Pielesti, la o distanta de treizeci de kilometri de Craiova.

Biserica manastirii are trei hramuri: Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica (11 aprilie), Sfantul Ierarh Nicolae (6 decembrie) si Sfanta Cuvioasa Parascheva (14 octombrie).

Manastirea Popanzalesti - Sfantul Calinic de la Cernica

Prima biserica din actuala manastire a fost construita de catre logofatul Ioan Hamza Popanzalescu, descendent al Banilor Craiovesti, inainte de anul 1678. Prima biserica a fost construita din lemn. In anul amintit, ctitorul a intocmit un document prin care biserica sa a devenit metoc al Episcopiei Ramnicului (Noul Severin). Aceasta este prima marturie documentare care aminteste biserica veche din Popanzalesti.

 Manastirea Popanzalesti - Sfantul Calinic de la Cernica

Hamza a inzestrat manastirea cu toate cele necesare cultului si obstii monahale, precum si cu satul Popanzalesti. La vremea randuita de Dumnezeu, ctitorul a imbracat haina monahala, primind numele Ioan, si a trait in obstea de monahi pana la trecerea lui la cele vesnice. Vatra satului Popanzalesti va ramane a manastirii si in vremea Sfantului Constantin Brancoveanu, care, in anul 1695, intareste din nou hotararea ctitorului.

In anul 1799, arhimandritul Metodie recladeste manastirea, din temelie, tot din lemn, pe locul vecii biserici, si o inchina Sfintilor Grigorie Decapolitul si Grigorie Milostivul. In anul 1852, cei doi sfinti ocrotitori ai manastirii au fost zugraviti in aceeasi icoana, la cererea Sfantului Calinic de la Cernica, episcop deja in acea vreme, de catre zugravii monahi Constantin si Florea, din Manastirea Frasinei.

 Manastirea Popanzalesti - Sfantul Calinic de la Cernica

In anul 1834, manastirea era locuita de o obste de maici si avea o situatie materiala deosebita. Dupa cutremurul din anul 1838, in vremea domnitorului Barbu Stirbei, manastirea este supusa unor lucrari de restaurare si consolidare.

In anul 1850, dupa randuirea Sfantului Calinic de la Cernica in scaunul episcopal din Ramnic, lucrarile continua cu multa izbanda. Fiind atras de linistea locului, noul episcop ctitoreste el insusi noua manastire, care va fi gata in mai putin de doi ani. Sfantul Calinic a daruit manastirii o icoana cu Maica Domnului si o salba de aur. Noua biserica, inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, a fost sfintita in data de 15 iulie 1853.

In anul 1864, dupa secularizarea averilor manastiresti, la porunca domnitorului Alexandru Ioan Cuza, obstea monahala s-a imprastiat pe la alte manastiri, iar biserica manastirii a fost transformata in biserica parohiala.

Manastirea Popanzalesti - Sfantul Calinic de la Cernica

In ziua de 8 iunie 1992, dupa reinfiintarea Manastirii Popanzalesti, la propunerea Inalt Preasfintitului Nestor Vornicescu, arhiepiscopul Craiovei si mitropolitul Olteniei, actualul staret al acesteia, protosinghelul Fanurie Chirita, a pasit cu smerenie pamantul sfintit de pasii Sfantului Calinic de la Cernica. Pe atunci se mai pastra doar biserica mare si o casa foarte veche. Punand inceput bun, nu dupa multa vreme, langa parintele Fanurie au venit si alti vietuitori.

Dupa resfintire, manastirea a primit si hramul Sfanta Cuvioasa Parascheva. Biserica este construita din caramida, in forma de cruce, si are zidurile groase de aproape un metru. Turla bisericii, asezata peste pronaos, nu are deschidere spre interior. Pictura, in stil neobizantin, a fost executata in tempera.

Teodor Danalache

Manastirea Popanzalesti - Sfantul Calinic de la Cernica

Pe aceeaşi temă

03 Iulie 2013

Vizualizari: 4641

Voteaza:

Manastirea Popanzalesti - Sfantul Calinic de la Cernica 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE