Biserica Buna Vestire - Caramidarii de sus

Biserica Buna Vestire - Caramidarii de sus Mareste imaginea.


Biserica Buna Vestire este situata in zona de vest a orasului Bucuresti, in fostul sat Grozavestii de Jos, de pe malul drept al Dambovitei, aproape de podul cu acelasi nume. In anul 1805, protopopul Nicolae Trasnea, impreuna cu jupan Sterie Chirovici macelarul, diaconul Marin Trasnea si arhimandritul Kir Visarion de la Manastirea Cotroceni ridica primul lacas, in forma de nava cu "pereti de zid, tavanul de lati, invelisul cu olana, (cu o singura) turla de sindrila".

Cutremurele din 1827 si 1838 deterioreza Biserica, fiind improprie pentru cult. Lipsa materialelor necesare reconstruirii bisericii a condus la daramarea acesteia in 1847 de Iliad Matache-staroste de zidari. Cu ajutorul material primit din partea arhimandritului Iosif de la Mitropolie si a monahiei Dimitrie Marta, enoriasii impreuna cu preotul Protasie au rezidit biserica si au sfintit-o la 25 septembrie 1848, pastrandu-i forma initiala, fara a fi pictata atunci.
 

Biserica Buna Vestire - Caramidarii de sus

In 1872, biserica este refacuta a treia oara prin straduinta epitropilor Nae Caplescu si a preotului Stefan Duhovnicul. Pe 10 august 1875 august 10, i se aprinde acoperisul de la scanteile sarite de la o locomotiva care circula pe linia C.F. din apropiere fiind refacuta in anul 1877 cand i s-a pus o noua tampla din lemn, i s-a adaugat amvonul si a fost pictata de Gheorghe Ioanid (Ioanidis). In anul 1878 in ziua de Izvorul Tamaduirii biserica este resfintita. Reparatii ulterioare, i s-au mai facut in 1893 dupa inundatia din 27 aprilie, care o afecteaza in parte, in 1911 - cand Petre Troteanu ii spala pictura si se construiesc case parohiale.
 

Biserica Buna Vestire - Caramidarii de sus

In 1925 constructia s-a consolidat cu tiranti metalici si s-a refacut acoperisul, s-au montat vitralii la ferestre, i se face mobilierul din stejar, se aureste iconostasul. In 1955 se reface pictura. Sub pastorirea Patriarhului Justin Moisescu este restaurata in anul 1983, iar in 1988 este repictata de catre parintele David, fiind sfintita de Episcopul Roman Ialomiteanul si protopopul Dumitrii Iordache, in timpul pastoririi P.F.P. Teoctist Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
 

           Biserica Buna Vestire - Caramidarii de sus                Biserica Buna Vestire - Caramidarii de sus

Biserica are o singura nava, cu o absida semicirculara pentru altar, nedecrosata. Pronaosul are cafas, la care se ajunge pe o scara in spirala, iar pe deasupra se ridica o turla octogonala, inconjurata de alte 4 turnuri mici asezate peste nivelul cornisei. Interiorul bisericii este luminat prin 6 ferestre terminate semicircular, impodobite cu vitralii. Accesul se face printr-un mic vestibul inchis, a carui latime reprezinta cea. o treime din latimea fatadei. Intrarea - in arcada in plin cintru - este flancata de pilastri ce sustin un fronton clasic. Deasupra intrarii s-a montat un medalion reprezentand icoana Sf. Ieromonah Nicolae. Intre bosajele accentuate ale fatetelor ce constituie bazele celor 4 mici turnuri de pe colturile pronaosului si cornise, exista panouri cu ancadrament in care este montat, in basorelief, cate un cap de inger. La fatada vestica, pe baza suprainaltata a turlei principale, intr-un spatiu semicircular, este pictata icoana hramului Buna Vestire.

Biserica Buna Vestire - Caramidarii de sus

In jurul bisericii s-a aflat pana la 1920, cand a fost desfiintat, un cimitir din care se mai pastreasa si astazi cateva cruci de piatra ce pot fi vazute langa actuala clopotnita. Pe langa hramul de Buna Vestire, biserica mai are inca doua hramuri: Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si Sfantul Nicolae. 

12 Iunie 2012

Vizualizari: 17397

Voteaza:

Biserica Buna Vestire - Caramidarii de sus 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • ileana popaPostat la 2014-04-07 22:31

    sa-l tina Domnul sanatos pe parintele nostru Pr. Toderita Rusu.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE