Aspecte ale evolutionismului in gimnaziu - Biologie vegetala

 

Evolutionismul in manualele scolare. Erori de rationament

Aspecte ale evolutionismului in gimnaziu

Clasa a V-a. Biologie vegetala

Capitolul 6 al manualului [19] este intitulat "Evolutia plantelor".

"Plantele si animalele care au trait in trecutul indepartat pot fi cunoscute, deoarece in scoarta Pamantului se pastreaza ramasite ale vietuitoarelor disparute. Acestea se numesc fosile."([19], p.161)

Disparitia unor vietuitoare nu dovedeste transformarea lor. Exista si astazi asa-zise "fosile vii". Mult timp s-a crezut ca ele au disparut, transformandu-se in alte specii. Recent s-au descoperit in viata exemplare din speciile presupuse disparute. Ele nu au "evoluat". Traiesc astazi alge care apartin unor tipuri stravechi; in forma lor nu se constata schimbari importante. Exista in viata o specie de feriga primitiva cu frunze mici si putine. S-au pastrat si cycadee - un fel de ferigi despre care unii biologi cred ca au aparut in urma cu 140 de milioane de ani. Se credea ca "stramosul" arborelui mamut a disparut de 20 de mili-oane de ani. Dar iata ca, in 1962, un student chinez, T. Wang, l-a descoperit vietuind in padurile din China Centrala. Mai traieste astazi o specie de conifere primitive, despre care unii oameni de stiinta spun ca se mentine de 250 de milioane de ani. In tara noastra mai gasim drete, specie despre care se spune ca exista de 200 000 de ani. Si dintre animale exista multe "fosile vii". Mentionam ca aceste datari apartin evolutio-nistilor.

In continuare se afirma ca "oamenii pot determina varsta fosilelor" ([19], p.161), dar procedeele de datare folosite nu sunt riguroase ([16]). In plus, daca am gasit o fosila si am determinat vechimea ei, specia poate fi mult mai veche (alte exemplare nefiind pastrate sau nefiind gasite). Specia poate fi si mult mai noua, din cauza erorilor de datare. Manualul prezinta apoi "principalele etape ale evolutiei plantelor" ([19], p.163).

Elevii pot vedea aici un "arbore genealogic". La radacina arborelui s-au desenat vietuitoarele simple, apoi din ce in ce mai complexe. In acest fel se formeaza impresia ca vietatile simple s-au transformat in vietati complexe.

In realitate, evolutia nu s-a observat. "Arborele genealogic" este un simplu desen din imaginatia unor oameni. Nu este o dovada a "evolutiei". Fiecare botanist are o parere proprie. Chiar si autorii manua-lului recunosc ca "algele rosii au o pozitie incerta, parerile botanistilor fiind diferite".([19], p. 164)

La sfarsitul lectiei gasim scris: "Retineti! Evolutia plantelor s-a realizat pornind de la plante din mediul acvatic la plante de uscat, de la plante unicelulare la plante pluricelulare, de la plante inferioare la plante superioare."([19], p.164).

Aceasta este doar in imaginatia unor biologi atei. In realitate, evolutia nu s-a observat. Pentru ca nu au credinta in Dumnezeu, acesti oameni incearca sa explice existenta actuala a plantelor prin "transfor-marea" unora in altele, dar nu arata cum s-ar fi obtinut aceasta "transformare", nici nu explica aparitia prime-lor plante. Plantele "sunt sursa principala de oxigen necesar respiratiei noastre. Tot ele reprezinta sursa inepuizabila de hrana pentru om si animalele pe care acesta le creste" ([19], p.166). Unele radacini depoziteaza substante hranitoare. De exemplu, radacinile ingrosate de morcov ([19], p.32)... Pentru continutul lor bogat in vitamine si substante hranitoare, multe fructe sunt nelipsite din alimentatia omului ([19], p.62)... De la multe plante cu flori (salcam, tei, floarea-soarelui, etc.), datorita albinelor, oamenii obtin mierea ([19], p. 169)... Cele mai intrebuintate plante medicinale sunt: musetelul, teiul, izma, macesul, patlagina, socul ([19], p.171)... Plantele ornamentale infrumuseteaza parcurile, gradinile, balcoanele si ferestrele locuintelor noastre ([19], p.174).

Toate aceste plante au fost create pentru folosul omului. Simpla intamplare nu poate explica proprietatile hranitoare, vindecatoare si ornamentale ale aces-tor plante. Iar alte plante au fost create pentru hrana animalelor.