Evolutionismul

 

Evolutionismul. Introducere

Inainte de a discuta despre teoria evolutiei speciilor sa definim cateva din notiunile cu care ne vom intalni in continuare.

Specia este o comunitate de vietuitoare care se pot incrucisa intre ele si care sunt izolate reproductiv de alte comunitati similare. Indivizii care alcatuiesc o specie se pot incrucisa sexuat nelimitat intre ei, in timp ce indivizii apartinand unor specii diferite nu se pot incrucisa sexuat sau, in rarele cazuri in care se incruciseaza, hibrizii sunt sterili (cum este de exemplu catarul, care este un hibrid intre cal si magar). Speciile se diferentiaza intre ele prin anumite caracteristici anatomo-morfologice, fiziologice, comportamentale si biochimice, precum si prin particularitati ecologice.

Rasele sau subspeciile sunt subdiviziuni ale speciilor si grupeaza indivizi din aceeasi specie care au anumite caractere distincte, rezultate ale selectiei naturale sau ale selectiei artificiale (efectuate de om). Indivizii din aceeasi specie dar din rase diferite se pot incrucisa sexuat intre ei, iar descendentii sunt fertili.

Populatiile sunt subdiviziuni ale raselor, care grupeaza indivizi inruditi care au un fond comun de gene (genofond).

Pe baza unor asemanari anatomo-morfologice si fiziologice, speciile au fost grupate in categorii taxonomice mai mari (genuri, familii etc.). Aceste impartiri sunt conventionale.

Asa cum am vazut, indivizii apartinand aceleiasi specii dar de rase sau populatii diferite se pot incrucisa sexuat intre ei, dand nastere la urmasi fertili. Prin astfel de incrucisari sau prin mutatii genetice este posibil ca, pornind de la populatii si rase existente, sa apara populatii si rase noi de plante si animale. Vedem, deci, ca la nivelul raselor si al populatiilor are loc un proces evolutiv, numit microevolutie.

Unii biologi s-au gandit ca, prin extensie, un fenomen evolutiv similar ar putea avea loc si la nivelul speciilor.

Acest fenomen ipotetic a fost numit macroevolutie si, cu ajutorul lui, s-a incercat sa se explice originea speciilor de plante si animale.

Primul care a reusit sa formuleze o teorie cat de cat inchegata privind evolutia speciilor a fost Ch. Darwin, ideile sale fiind ulterior continuate si dezvoltate de alti cercetatori.

Aceasta teorie a fost numita teoria evolutiei speciilor sau, mai scurt, evolutionism.

Evolutionismul vine in contradictie cu creationismul, care afirma ca speciile de plante si animale au fost create de Dumnezeu.

In cele ce urmeaza, vom analiza mai pe larg aceste teorii.