Informatia genetica -molecula de ADN


Informatia genetica. Molecula de ADN

Asa cum am vazut, organismele vii poseda anumite caractere pe care le pot transmite la urmasi. Rezulta, deci, ca in fiecare organism se afla inregistrata o anumita cantitate de informatie care codifica aceste caractere ereditare. Aceasta este informatia genetica. Sa vedem acum unde este stocata aceasta informatie.

Corpul oricarui organism viu este alcatuit din celule. Organismele cele mai simple au corpul alcatuit dintr-o singura celula. Organismele mai complexe au corpul compus dintr-un numar mare de celule, diferentiate si aranjate astfel incat sa alcatuiasca diversele organe ale acestuia. Fiecare celula este formata in principal din membrana, citoplasma si nucleu. In nucleul fiecarei celule se gaseste o structura macromoleculara complexa numita ADN (acid dezoxiribonucleic). Aceasta are rolul de a stoca informatia genetica. S-au descoperit unele molecule de ADN mai mici si in afara nucleului celular. Acestea se numesc ADN extranuclear. Rolul principal in stocarea informatiei genetice il are totusi ADN-ul nuclear. Diferitele caractere individuale sunt rezultatul interactiunii informatiei genetice din moleculele de ADN nuclear si extranuclear cu conditiile de mediu.

In acest context putem defini doua notiuni noi: genotipul si fenotipul.

Genotipul cuprinde totalitatea informatiei genetice dintr-un organism.

Fenotipul este ansamblul insusirilor morfologice, fiziologice, biochimice ale unui individ, rezultate din interactiunea genotipului cu mediul.

Cercetarile recente au scos in evidenta faptul ca aceste interactiuni nu sunt suficiente pentru a explica toate caracterele individuale, deci mai trebuie sa existe undeva un stoc de informatie. Unii cercetatori incearca sa identifice noi structuri informationale biomoleculare, in timp ce altii sunt de parere ca aceasta informatie ar putea avea un suport de o alta natura (de natura spi-rituala). Deocamdata nici una din aceste versiuni nu a fost demonstrata, dar cercetarile continua.