Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
Originea eucariotelor
Incercand sa explice originea eucariotelor, evolu-tionistii sustin ca acestea ar fi aparut prin contopirea mai multor celule procariote. In acest fel s-ar explica, spun ei, existenta mai multor cromozomi in aceeasi celula. In ceea ce priveste mitocondriile, acestea ar fi niste celule procariote care au ajuns sa traiasca in simbioza cu celula gazda.
Numai ca, nucleul celulelor eucariote prezinta anumite particularitati care il deosebesc net de procariote:
- nucleul eucariotelor are membrana nucleara, iar al procariotelor nu;
- cromozomii la eucariote sunt mai mari decat la procariote si au o structura diferita, mult mai complexa decat cea a cromozomului unic de la procariote;
- existenta intronilor in genele eucariote si lipsa lor la procariote;
- diferentele care exista intre diviziunea simpla a procariotelor pe de o parte si intre mitoza si meioza de la eucariote pe de alta parte;
- modul diferit in care se realizeaza reglajul genetic etc.
Vedem ca eucariotele difera calitativ de procariote, deci sunt altceva decat o simpla contopire de celule procariote.
In ceea ce priveste mitocondriile, diferentele care exista intre codul genetic universal si cel mitocondrial demonstreaza ca acestea nu sunt niste celule procariote, iar interdependenta profunda dintre metabolismul celulei eucariote si cel mitocondrial arata ca aici nu e vorba de o simpla simbioza, ci de organite celulare care fac parte integranta din celula eucariota. Vedem asadar ca nici din acest punct de vedere teoria evolutionista nu este credibila.
Un alt aspect legat de eucariote il constituie existenta organismelor pluricelulare cu organizare complexa. Acestea au un numar foarte mare de celule (de ordinul sutelor de miliarde) care poseda toate acelasi genom dar, in fiecare celula sunt active numai o parte din gene, in functie de rolul pe care trebuie sa il indeplineasca acea celula. Desi fiecare celula in parte are propriul sau metabolism, intre ele exista o coordonare perfecta, astfel incat fiecare dintre ele indeplineste un rol precis si toate aceste celule impreuna formeaza un singur organism. In plus, in timpul vietii unui astfel de organism, multe din celulele componente mor si sunt inlocuite de alte celule tinere fara ca acest fenomen sa afecteze integritatea si functionalitatea organismului. Este inimaginabil ca toate aceste sisteme, atat de complexe si in acelasi timp atat de armonioase, sa fi luat nastere "intamplator" prin interventia unor forte oarbe ale naturii. Mai mentionam un amanunt: daca speciile de eucariote ar fi evoluat unele din altele, de la simplu la complex, ar fi trebuit ca numarul cromozomilor la fiecare specie sa fie mai mare sau mai mic, in functie de gradul de complexitate al organismului dar, in realitate s-a observat ca nu exista nici o corelatie intre numarul de cromozomi si nivelul de complexitate al organismelor.