Cunostinte elementare de genetica - notiuni introductive


Cunostinte elementare de genetica

Notiuni introductive

Organismele vii poseda o capacitate deosebita si anume aceea de a da nastere la urmasi. Acest lucru nu are loc la intamplare, ci descendentii sunt intotdeauna asemanatori parintilor lor, dupa cum a remarcat si intelepciunea populara: "Din stejar, stejar rasare", "Ce naste din pisica, soareci mananca" etc.

Vedem, deci, ca organismele vii poseda anumite caractere specifice care se mostenesc din generatie in generatie. Acest fenomen se numeste ereditate.

Pe de alta parte, fiecare organism prezinta unele caractere care-l diferentiaza de toate celelalte organisme, astfel incat fiecare individ este, practic, un unicat. Acest fenomen se numeste variabilitate.

Stiinta care studiaza ereditatea si variabilitatea organismelor vii se numeste genetica.

Primele observatii cu privire la ereditate dateaza inca din antichitate dar disciplina stiintifica a geneticii a aparut mai tarziu. Astazi se considera ca parintele geneticii moderne este calugarul catolic ceh Gregor Mendel care, in urma unor experiente efectuate intre anii 1857-1865 pe diferite soiuri de mazare, a formulat primele legi ale ereditatii. Epoca de maxima inflorire a geneticii a inceput in secolul XX, cand a fost formulata teoria cromozomiala a ereditatii si, mai ales in ultimele decenii, cand s-a dezvoltat genetica moleculara.