Biotehnologiile moderne


Biotehnologiile moderne

In ultimele decenii s-au dezvoltat o serie de biotehnologii moderne, bazate pe diferite tehnici de manipulare a informatiei genetice, mergand pana la nivel molecular. Practic putem spune ca a aparut un nou domeniu: ingineria genetica. A devenit astazi posibil sa realizam in laborator genotipuri noi, inexistente in natura.

Prin tehnici de clonare s-a reusit obtinerea unor organisme identice din punct de vedere genetic. Prin tehnologia ADN-ului recombinat s-a reusit sa se transfere gene de la o specie la alta, obtinandu-se astfel organisme transgenice. Prin tehnici de fuzionare a unor celule s-au obtinut hibrizi somatici intre specii foarte diferite si chiar intre plante si animale. La animale din aceste celule hibride nu este posibila obtinerea unor organisme noi, ele existand numai ca linii celulare mentinute pe medii de cultura artificiale. La plante s-a reusit ca din asemenea celule hibride sa se regenereze noi plante, cu caractere care nu exista in natura.

Si intr-un caz si in altul, hibrizii obtinuti prezinta o accentuata instabilitate genetica, cromozomii uneia din specii avand tendinta de a-i elimina pe cei ai celeilalte specii. Aceste practici au creat serioase probleme de bioetica, ele reprezentand niste forme de siluire a firii plantelor si animalelor (fapt dovedit chiar de instabilitatea genetica a hibrizilor rezultati) si fiind in mod evident contrare poruncii biblice: "Legea Mea sa o paziti; vitele tale sa nu le faci sa se impreune cu alt soi; ogorul tau sa nu-l semeni deodata cu doua feluri de seminte" (Levitic 19,19).

Cele mai serioase probleme de bioetica sunt legate de tentativele de aplicare a unor asemenea practici la om, tentative fata de care experientele efectuate pe oameni in lagarele naziste par o simpla joaca de copii.