Capitolul 4

GANDURILE DE HULA

- Crede-ma, parinte, i-a raspuns omul acela, ca multe sfaturi bune am auzit, dar niciodata nu m-am folosit asa de mult ca acum. Sunt incredintat ca Dumnezeu salasuieste in sfintia voastra si sfintia voastra salasuiti in El. Dar ce sa fac, deoarece diavolul nelegiuirii ma stapaneste? Fie ca mananc, fie ca beau, fie ca dorm, necontenit ma supara. Dar mai ales in vremea rugaciunii, la biserica, imi aduce aminte erezii, nenumarate necuratii si ganduri de hula impotriva lui Hristos Dumnezeul nostru, a Sfintei Sale Maici si altele asemenea. Ma lupta cu atata silnicie, incat nu mai stiu ce sa fac. Ma tem sa nu cada foc din cer si sa ma mistuie.

- Asculta, fiule, i-a zis Cuviosul, si poate te vei mangaia. Observa marea, cand se porneste furtuna se ridica valuri infricosate care se sparg de stancile de pe tarm. Stancile oare nu sufar nimic de mania valurilor? Deloc! Valurile se lovesc de ele si se intorc iarasi in mare. La fel se intampla si cu gandurile de hula. Sunt aduse de diavol si aruncate in inima omului. De ce? Ca sa duca pe robii lui Dumnezeu la deznadejdea care a omorat atatea suflete si le-a dat pierzarii. Daca diavolul nu reuseste sa arunce pe om in deznadejde, se straduieste, ca, macar sa-l loveasca cu ganduri de hula vrajmase. Si daca vede ca nici asa nu izbuteste, atunci este biruit si rusinat si, atacurile sale salbatice se intorc asupra lui. Iar omul care a fost incercat, nu numai ca nu este vinovat, ci este incununat si slavit de Dumnezeu.

Deci, si tu sa ai rabdare, incalzeste-ti ravna cu rugaciune si post, si ispititorul va fugi. Nu a spus oare Domnul ca acest neam de demoni cu nimic altceva nu ieste decat cu rugaciune si cu post?

Cu aceste sfaturi, l-a intarit sufleteste si l-a solobozit cu pace. Si dupa plecarea omului, Cuviosul mi-a spus ca gandurile de hula se nasc din osandirea altora si din manie.