BOGATUL NEMILOSTIV SI PEDEAPSA LUI

Intr-o sambata seara, pe cand Cuviosul Nifon se afla in biserica Sfantului Anastasie, vede deoadat ca apare in mijlocul poporului Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, insotita de Sfintii Apostoli. Parea ca cerceta sa vada cu ce virtuti se impodobeste fiecare crestin. O vede ca se bucura si se veseleste fata de multi, cunoscand ca se straduiesc cu mult osteneala pentru mantuirea lor. Fata de altii, insa, lacrima, si dadea din cap cu magnire, vazandu-i ca nu se ingrijesc de sufletele lor. S-a oprit langa unul dintre acestia si a ridicat mainile catre "Cel nascut dintr-insa", rugandu-se cu lacrimi pentru pocainta lui.

Nifon a fost adanc miscat si s-a minunat, cum Preacurata Nascatoare de Dumnezeu nu paraseste pe crestini nici zi, nici noapte, ci necontenit se straduieste pentru drepti si pentru pacatosi, ca nici unul sa nu piara.

La urma, dupa ce a trecut pe la toti, Preacurata vede la usa un dregator de la care multime de saraci cereau ajutor, dar el nu a dat nimanui nimic. Atunci, Preacurata Maica Domnului s-a apropiat de ingerul lui pazitor si l-a intrebat:

- Spune-mi, Evtheel, are omul acesta mult aur in casa lui?

- Are, Stapana, pentru ca este iubitor de argint si moare pentru un ban. Asupreste fara mila pe bietii lui slujitori, ii omoara cu foamea si, in acelasi timp, ii sileste sa munceasca din greu.

- Si din ce pricina nu da milostenie la saraci?

"Vine diavolul mereu, Preabuna mea Stapana, si ii zice: "In curand ai sa imbatranesti, ai sa te imbolnavesti si ai sa zaci in pat pana la cea din urma suflare. Nu da deci nimic, ca atunci o sa-ti lipseasca toate si ai sa zici: Cum de mi-am impartit din averea mea la saraci? Insa, ai sa te caiesti in zadar, caci va fi prea tarziu atunci". Acestea i le spune, Doamna mea, mereu, necuratul si inselatorul diavol. Iar el crede tot ce-i spune si ramane impietrit si nesimtitor fata de nefericirea celorlalti.

- Asa, a zis cu asprime Maica Domnului, atunci va patimi asa cum crede!

Si intr-adevar, dregatorul, care credea in inselaciunea satanei ca se va imbolnavi, a cazut in dureri ingrozitoare si era de nevindecat. Astfel, si-a cheltuit toata averea pe la doctori. Cu toate acestea starea sanatatii lui, nu numai ca nu s-a imbunatatit, ci a mers tot mai rau si s-a stins din viata ca fumul. A murit si trupeste si sufleteste. Astfel, s-au implinit cu el cuvintele dumnezeiesti: Iata omul care nu si-a pus nadejdea lui in Domnul; ci a nadajduit in multimea bogatiei lui si s-a sprijinit in puterea mainilor lui. De aceea si noi - sfatuia pe asculatorii sau Nifon - sa luam aminte sa nu fim batjocoriti de cel viclean. Si mai ales, sa nu fim nemilostivi si neindurati fata de saraci, mai ales daca suntem bogati. Ca sa nu facem neindurat pe Domnul Cel drept si sa nu ne pagubim si trupul si sufletul; caci vom pierde si lumea aceasta si imparatia cerurilor.