DIN EGIPT LA CONSTANTINOPOL

In timpul marelui Constantin, traia in Constantinopol un demnitar al palatului imparatesc, numit Savatie. Era ostas incercat si imparatul l-a numit general al armatei, in orasul Almiropole din Egipt. Toti orasenii il cinsteau si-i dadeau multa atentie, dar mai ales primul guvernator al orasului numit Agapit. Adeseori el mergea la casa generalului, insotit de fiul sau Nifon, care era de opt ani.

Intr-o zi, cum stateau de vorba, Savatie intreba pe guvernator:

- Stie carte baiatul? Iar Agapit a raspuns:

- Din pacate nu stie, pentru ca orasul nostru nu are profesori.

- Si, si de ce nu-l trimiti la Constantinopol? Continua generalul.

Sunt bucuros sa stea la mine acasa si sa invete Sfintele Scripturi".

Agapit a ramas incantat de aceasta binevoitoare propunere. A multumit calduros lui Savatie si a inceput sa pregateasca pe baiat. Peste cateva zile i l-a dat sa-l trimita la Constantinopol.

Ajungand in capitala imperiului, Nifon a fost primit cu multa bunatate de femeia generalului, care l-a dat in seama unui invatator priceput si credincios ca sa-l invete Sfintele Scripturi.

Copilul invata cu multa sarguinta. Avea atata dorinta sa invete, incat se indeletnicea cu invatatura si o buna parte din timpul noptii. Astfel, in scurt timp, a ajuns sa invete multe. Totodata, arata sa aiba mare evlavie fata de Dumnezeu. Ii placea sa mearga la sfintele slujbe si, cand auzea citindu-se despre luptele si chinuirile mucenicilor, se minuna nespus de ravna si barbatia lor. De aceea, cand gasea Vietile Sfintilor, cuviosi sau mucenici, le citea cu sete si atentie, castigand astfel mult folos sufletesc.

Aceste invataturi il faceau sa iubeasca linistea, blandetea si smerenia. Toti il admirau cand il vedeau la o varsta asa de tanara, avand minte si intelepciune de batran.

In chip deosebit avea mare dragoste fata de saraci. Ii ajuta din toata inima si le inlesnea cat putea toate cele de trebuinta.

Auzind odata de la un bun crestin ca trebuie sa ne pazim curati de pacatele trupesti, el se intreba: "Oare voi putea implini si eu aceasta virtute? Fiindca, pentru a scapa de focul carnii, trebuie o lupta crancena, de astazi inainte, cu ajutorul lui Dumnezeu, nu voi mai privi la chip de femeie".