Dragostea vindeca sufletul

Dragostea vindeca sufletul Mareste imaginea.

Dragostea vindeca sufletul

1. Batranul Amfilohie dadea acest sfat: "Iubeste-L pe Unicul ca toti sa te iubeasca. Nu numai oamenii te vor iubi, ci si vietuitoarele fara ratiune, caci, atunci cand harul divin se manifesta, el atrage ca un iubitor tot ce este inaintea lui. Si nu numai ca te vor iubi, ci te vor si respecta, caci pe chipul tau va straluci fata curata si feciorelnica a Celui pe care tu-L iubesti si adori".

2. Batranul Iosif Isihastrul le zicea calugarilor sai: "Ceea ce nu-i dam lui Dumnezeu spre a fi intrebuintat de El, este intrebuintat de diavol. De aceea Domnul ne-a dat porunca sa-L iubim din tot sufletul si din toata inima, pentru ca cel rau sa nu gaseasca nici loc nici odihna pentru a locui in noi".

3. Despre iubirea pe care trebuie sa o avem fata de Hristos, Batranul Amfilohie zicea: "Pana ce inima noastra nu este locuita de dragostea lui Hristos, nu putem face nimic. Suntem ca niste barci fara carburant in motor." Si el adauga: "Sa ne aducem aminte de Hristos cu dragoste, si atunci inima noastra va tresalta de bucurie".

4. Dragostea niciodata nu se sfarseste. Chiar daca se adreseaza mai multora, nu se imputineaza. Batranul Epifanie zicea: "Dragostea adevarata se aseamana cu flacara unei lumanari. Oricate alte lumanari s-ar aprinde din ea, flacara primeia ramane intreaga si nu se micsoreaza deloc. Si, fiecare noua lumanare, are aceeasi flacara ca si precedentele".

5. Batranul Iosif spunea: "Cand Harul lucreaza in sufletul celui ce se roaga, dragostea lui Dumnezeu il copleseste si el nu poate decat sa suporte ceea ce resimte. Aceasta dragoste se intoarce apoi spre lume si spre oameni, pe care ii iubeste intr-atat incat cere sa ia asupra sa toate nenorocirile si suferintele omenesti pentru a-i usura pe altii. In general aceasta dragoste compatimeste cu toate ispitele si incercarile, chiar cu cele ale fiintelor fara ratiune, pana acolo incat plange gandindu-se ca acestea sufera! Acestea sunt caracteristicile dragostei care provoaca si suscita rugaciunea. De aceea marii rugatori nu incetau de a mijloci pentru lume. Ni se pare straina si cutezatoare rugaciunea lor, dar ea prelungeste viata pe pamant. Sa stiti ca daca acesti rugatori ar dispare, acesta ar fi sfarsitul lumii".

6. Batranul Ironim zicea: "Vrei sa iubesti oamenii? Iubeste-L pe Hristos si vei vedea cat ii vei iubi pe oameni, chiar daca nu vrei. Dragostea care vine din dragostea lui Hristos este dragoste puternica si veritabila. Iubeste-L pe Hristos!"

7. Dragostea este semnul dupa care se recunosc crestinii. Batranul Amfilohie zicea: "Noi trebuie sa avem dragoste fata de persoana lui Hristos. Aceasta dragoste este necesara vietii sufletului nostru: dragoste fata de creaturile lui Dumnezeu, fata de animale, de copaci, de flori, de pasari, si mai ales fata de om, cea mai perfecta dintre creaturile lui Dumnezeu".

8. Acelasi batran povatuia: "Dragostea cereasca, copilul meu, sa-ti umple mereu inima. Umple-o numai de doriri inalte si dumnezeiesti. Te vei bucura atunci de soaptele dumnezeiesti ale Fiintei adorate, care se bucura sa vorbeasca cu tine atunci cand inima ta a devenit tronul Sau. Trebuie sa-ti pastrezi neincetat inima ca un chivot sfant si imaculat".

9. Noi ii admiram pe Sfintii Parinti ai Bisericii noastre pentru nevointele ascetice pe care le-au implinit. Dar oare ce le dadea forta de a le indura? Batranul Antim sublinia: "Parintii aveau platosa credinta neclintita in Dumnezeu si straluceau de doriri sfinte. Dumnezeu ii lasa sa simta incercarea suferintelor atat cat voia, apoi le dadea harul Sau si socoteau ca nimic aceste suferinte".

10. Despre dragostea pe care trebuie sa o avem pentru cei ce ne stanjenesc si ne chinuiesc, Batranul Porfirie zicea: "Orice om care ne jigneste, ne face rau, ne calomniaza sau este nedrept cu noi, este unul dintre fratii nostri cazut in mainile diavolului. Pana ce-l intalnim pe acest frate, noi trebuie sa plangem mult, sa suferim dimpreuna cu el si sa ne rugam lui Dumnezeu, in liniste si cu staruinta, ca-n ceasul dificil al ispitei sa ne intareasca si sa aiba mila de fratele nostru, victima diavolului. Si Dumnezeu ne va ajuta, atat pe noi cat si pe fratele nostru".

11. Despre dragostea fata de aproapele Batranul zicea: "Cand fratele nostru face o greseala, noi trebuie sa-i suportam ispita. Adevarata dragoste ne inspira sa facem sacrificii pentru aproapele nostru. Fara sacrificiul din partea noastra, daca-l judecam pe fratele nostru care a pacatuit, il facem sa cada si mai jos. Si invers, printr-un sacrificiu facut al dragostei noastre si prin rugaciunea noastra tainica pentru el, ii trezim constiinta, care se educa si-l judeca: atunci el se pocaieste si se indreapta".

12. Batranul Iosif zicea: "In prezenta unuia despre care stii ca te barfeste si te denigreaza, este aproape imposibil sa nu te tulburi inlauntrul tau, chiar daca te sfortezi sa ramai nepasator. Dar, prin iertare si rugaciune pentru acea persoana, tu contrabalansezi rana si tristetea".

13. Batranul Filotei sublinia importanta dragostei: "Daca un om construieste o casa si o lasa fara acoperis, aceasta casa nu-i foloseste la nimic. La fel este si omul care a dobandit toate virtutile si n-are dragoste: este ea o casa fara acoperis".

14. Pentru a dobandi dragostea, acelasi Batran invata: "Omul bland se curateste de pacatele sale, caci Dumnezeu locuieste in el. Omul curatit de pacate este iluminat de razele Duhului Sfant si dobandeste dragostea".

15. Batranul Porfirie zicea: "Hristos locuieste in sufletele adevaratilor crestini, si ei nu pot decat sa-i iubeasca pe toti oamenii, inclusiv pe dusmanii lor". Si adauga: "Coroana dragostei noastre fata de prieteni are si corpuri straine (interesul, recompensa, vanitatea, slabiciunea sentimentelor, simpatia patimasa) in timp ce coroana dragostei noastre fata de vrajmasi este pura".

16. Vocea iubirii schimba inima impietrita a oamenilor. Batranul Porfirie invata: "Dragostea lui Hristos trebuie sa atinga tot universul, chiar si pe hipi din Matala! As dori mult sa ma aflu acolo cu ei, nu pentru a pacatui impreuna cu ei sau pentru a-i critica pe acesti oameni, ci pentru a trai cu ei, bineinteles fara a pacatui, si a lasa dragostea lui Hristos, care schimba fiintele, sa le vorbeasca ea insasi".

17. Ascultarea este o conditie a dragostei. Batranul Iosif Isihastrul zicea: "Nu exista dragoste adevarata fara supunere. Cum poti tu sa-i iubesti si sa slujesti altora daca nu te supui vointei lor? Fiecare fapta de dragoste adevarata este slujire, si cei ce practica ascultarea fac o dubla lucrare: pe de o parte, isi arata increderea in cel ce porunceste si, pe de alta parte, dragostea pusa in practica, prin serviciu ce i-l ofera".

18. Batranul Amfilohie zicea: "Eu am fost nascut pentru a-i iubi pe toti oamenii. Ca sunt turci, negri sau albi, nu ma intereseaza. Vad pe chipul fiecarui om chipul lui Dumnezeu. Si pentru acest chip a lui Dumnezeu, eu sunt gata la orice sacrificiu".

19. Gheorghe, Batranul din Drama, de asemenea, ii invata pe crestini sa fie iubitori: "Crestinul care-i iubeste pe toti oamenii si mai ales ii iarta pe cei ce i-au facut rau, merita sa primeasca rasplata de la Dumnezeu. Caci daca implinim toate faptele bune, dar nu-l iubim pe aproapele, nu facem nimic. Suntem un zero, un nimic! Iubirea, fratii mei, iubirea o cere Dumnezeu de la noi!"

20. Batranul Porfirie zicea: "Pentru ca toti sa te iubeasca, trebuie ca tu mai intai sa-i iubesti".

+ I.P.S. Andrei Andreicut

Mai putem trai frumos, Editura Renasterea

Cumpara cartea "Mai putem trai frumos"

 

Pe aceeaşi temă

23 Noiembrie 2016

Vizualizari: 19183

Voteaza:

Dragostea vindeca sufletul 5.00 / 5 din 2 voturi.

Cuvinte cheie:

dragostea iubirea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE