
Potrivit Traditiei, Sfantul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos in India, unde a suferit moarte de martir. Crestinii sirieni din Malabar sustin cu tarie ca se trag din Sfantul Apostol Toma si ca a fost martirzat la Calamina (Mylapore), langa Madras. In 232 moastele Sfantului Apostol Toma se pare ca au fost inapoiate de catre un rege indian, fiind mutate in orasul Edesa, Mesopotamia. Cu aceasta ocazie se presupune ca a aparut si lucrarea apocrifa siriaca, "Faptele lui Toma”.
La inceputul secolului XIII au ajuns in insula Chios de unde, pe 6 septembrie 1258, moastele au fost mutate in Apus, in prezent aflandu-se in Ortona, Italia. O parte din moastele Sfantului Apostol Toma (un fragment din capul sfantului ) se pastreaza in prezent la Manastirea Sfantul Ioan Teologul din Insula Patmos.
Ascunsa langa altarul bisericii principale a Manastirii Sfantul Ioan Teologul din Insula Patmos, se afla o camera ce contine numeroase sfinte moaste. Comoara cea mai de pret a acestei manastiri, inchinata Sfantului Apostol Ioan, o reprezinta moastele Sfantului Apostol Toma.
Acestea sunt pastrate intr-o racla din argint. Imparatul Alexie Comnenul a ferecat capul in doua lame din argint, impodobite cu pietre pretioase, formand o cruce.
In vechime, capitanii greci, in timp ce navigau, atunci cand treceau pe langa Manastirea Sfantului Ioan, trageau focuri de arma in cinstea afantului. Aruncau apoi ancora in Skala, de unde urcau spre manastire, cerand monahilor racla cu moastele Sfantului Toma pentru a o duce pe vas, in semn de binecuvantare.
In cartea sa, "Insula numita Patmos”, publicata in 1896, exploratorul american William Edgar Geil, mentioneaza doua minuni atribuite Sfantului Apostol Toma. Prima s-a petrecut in insula Samos unde se inmultisera peste masura viermii din vita de vie. In urma unor procesiuni cu moastele Sfantului Apostol Toma si cu ale altor sfinti, aduse din Patmos, viermii au disparut. Cealalta minune este legata de o invazie de lacuste care a avut loc in Smyrna. Fiind purtate in procesiune moastele Sfantului, se spune ca lacustele care devastasera tot tinutul, s-au aruncat in mare.
Pana in prezent, Sfantul Apostolul Toma este sarbatorit in chip deosebit, prin ample procesiuni in Insula Patmos, pe 6 octombrie si in prima duminica dupa Pasti (Duminica Tomei)
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Indoiala lui Toma nu este identica cu indoielile noastre
Publicat in : Duminica Tomei -
Apostolul Toma: un indoielnic ce ne preface in credinciosi
Publicat in : Duminica Tomei -
Imnul lui Toma Necredinciosul
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe -
Sfantul Apostol Toma, ocrotitorul intarziatilor
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.