666 sau 999?

666 sau 999? Mareste imaginea.

Situata undeva intre tabloid ortodox si manea duhovniceasca, agitatia pe seama documentelor electronice si a „celebrului” 666 nu reuseste altceva decat inducerea unei stari de angoasa panicarda in randul unor credinciosi. Fundamentand gresit tehnologia in religie (sau poate invers, ca nu prea imi dau seama), adversarii sistemelor informatice au convingerea ca acestea pregatesc venirea Antihristului si instaurarea sclaviei sufletesti prin asa zisa „inchisoare electronica”.

In fapt, aveam de-a face cu o nefasta repetare a povestii ce se vrea dogma mantuitoare si care suna cam asa: mai este putin pana la apostazia generala si instalarea „uraciunii pustiiri in locul cel sfant”, adica un soi de nimicire duhovniceasca. Insa, agitatorii cu pricina dau semne ca nu prea s-au ostenit cu studiul teologiei serioase, din care, cu modestie, as semnala cateva chestiuni:

1. La Apoc 13, 16-18, locul unde Sf.

Ioan Evanghelistul ne descrie „numarul numelui fiarei” ca fiind 666, gasim o interesanta nota: Semnificatia poate fi si insa de ordin mai general: cifra 7 (simbolul perfectiunii) minus 1 = simbolul imperfectiunii, reprezentata de trei ori:666 ; acest numar il poate desemna pe omul total imperfect, pe cel care intruchipeaza tot ce este mai rau. Prin urmare, am intelege ca 666 este de fapt simbolul anti-Hristului, al celui ce se opune sau se impotriveste, deliberat, lui Hristos. Caci apostazia nu poate fi decat o actiune voluntara, nicidecum indusa sau. subintelesa (sic!), cum tragi-comic sustin acuzatorii tehnologiei. Mai mult, cei ce slujesc anti-Hristului se si arata slujitori ai lui prin doua modalitati: fie cred si isi asuma ideologia anti-crestina (semnul pe frunte), fie propovaduiesc si lucreaza la instaurarea anti-crestinismului (semnul pe mana dreapta).

In acest context, este interesant de observat similitudinea dintre expresiile „nimeni sa nu poata cumpara sau vinde” din Apocalipsa si „intre vanzare si cumparare se va strange pacatul”( Isus Sirah 27, 2), care desemneaza, tot dupa notele biblice, constrangerea financiara. In fond, este axiomatic faptul ca banii au o influenta aproape decisiva in existenta noastra pamanteasca (n-ai bani, esti cam… ce vreti dvs). De aici, teorii conspirationiste si aiuritoare despre idolatrie si constrangeri pot aparea imediat (de ex: banul, semn al lui anti-Hrist) cu riscul de a rata tinta esentiala a vietuirii crestine: mantuirea. Care nu depinde nici de bani, nici de altceva exterior sufletului nostru.

De-a lungul istoriei, anti-Hrist a fost intruchipat de diversi dictatori anti-crestini (Nero fiind un exemplu precizat chiar de nota respectiva), astfel ca Sf. Evanghelist Ioan spune in alta parte : „. …si precum ati auzit ca vine antihrist, iar acum multi antihristi s-au aratat; de aici cunoastem noi ca este ceasul de pe urma” (1 Ioan 2, 18), ca si la „Si orice duh, care nu marturiseste pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care ati auzit ca vine si acum este chiar in lume.(1 Ioan 4, 3). Lucru care a dus inca din vremea apostolica la convingerea ca nu mai este mult pana la a doua venire a lui Hristos. Ceea ce desigur, arata ca, in fond, pentru fiecare dintre noi, sfarsitul acestei lumi este incert de aproape, odata cu plecarea noastra de aici.

Ca o paranteza, Sf. Ap Pavel chiar are indraznirea teologica de a formula venirea lui Hristos la timpul prezent: „Maran atha! (Domnul vine !)” (1 Cor 16, 22)

2. Agitatorii nu se straduiesc nici sa faca serioase distinctii intre termenii teologici „semn” si „pecete” sau intre „nume” si „numarul numelui”, fluturand doar stindardul chemarii la lupta generala impotriva oricarei forme de autoritate. Or, termenii respectivi constituie puncte de plecare ale unor serioase si laborioase teorii despre vremurile apostaziei generale, asa cum le prezinta Sf. Ioan Evanghelistul de-a lungul intregii sale Descoperiri dumnezeiesti. Caci nimic altceva nu este Apocalipsa decat o descoperire pe care Dumnezeu o face iubitului sau ucenic, pentru a intelege intreaga istorie a luptei dintre bine si rau, dintre iubire si ura, dintre Biserica lui Hristos si „sinagoga Satanei”, care nu urmareste decat disparitia comuniunii de dragoste dintre om si Dumnezeu, indiferent de mijloace sau metode.

De aceea, a interpreta literal Apocalipsa si sub impuls emotional este similar cu a te lasa inselat prea usor de „ingerul de lumina” care, chipurile, te „alege” dintre toti pacatosii lumi pentru a-ti comunica „revelatii duhovnicesti”, sau, si mai trist, „profetii pentru vremurile din urma”.

3. Daca citeau cu atentie Apocalipsa, speriatii de venirea sfarsitului ar fi inteles ca aceasta nu este altceva decat venirea lui Hristos intru Slava, adica Judecata Universala si separarea „oilor” de „capre”, dupa considerentul stiut de toti credinciosii: virtutea dragostei. Pe aceasta insa, Sf. Ioan Evanghelistul o exprima foarte metaforic (e plina Apocalipsa de metafore, pentru cei neavizati inca) prin expresia: „pecetea lui Dumnezeu pe fruntile lor” (Apoc. 9, 4), pe care insa fugarii de „pecetluire” nici nu o baga in seama, dovada poate a lipsei practicarii dragostei crestine, caci „Cel ce nu iubeste pe Domnul sa fie anatema” zice Apostolul neamurilor. De aceea, cel ce iubeste pe Dumnezeu va astepta intalnirea cu El plin de speranta si virtute, iar ceilalti. …, cu scrasnirea dintilor.

4. In privinta documentelor electronice, cred ca ne putem da seama usor ca ele se inscriu in „cele ale Cezarului”, prin urmare acestea confera identitate in fata unor autoritati lumesti, care nu trebuie confundate in niciun caz cu Autoritatea divina, care are alt mod de identificare a noastra prin „numele scris in Ceruri” sau, daca ne referim la Apocalipsa, prin „cei scrisi in Cartea vietii Mielului” (Apoc 21, 27).

Asadar, stradania crestinului nu consta in fuga de anti-Hrist, deoarece, axiologic, acesta nici nu conteaza pentru cel de arde de dorul lui Hristos. Dimpotriva, stradania crestinului este aceea de a dobandi „pecetea lui Dumnezeu”, pe care, metaforic, indraznesc a o asemana unui 999, deoarece 9 este simbolul numeric al ingerilor care slujesc lui Dumnezeu si Il lauda neincetat, destin pe care crestinul il are intiparit in fiinta Sa inca de la Sfantul Botez.

In concluzie, ce alegem: fugim de 666 sau alergam pentru 999?

P. S. In ultima vreme constat cu amaraciune cum anumiti duhovnici sunt folositi ca vectori de imagine in campanii propagandistice cu ceva iz neo-legionar, ale unor „marturisitori anonimi” (sic!) de pe bloguri. Rusinica!

Pr. Eugen Tanasescu
Director Media
Arhiepiscopia Tomisului

 

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 9385

Voteaza:

666 sau 999? 0 / 5 din 0 voturi. 22 review utilizatori.

Comentarii (22)

  • Onea MariaPostat la 2011-07-03 13:50

    un autor director media!!!!... si un articol pe masura!!!...numai ca distinsul autor este profesor si teolog!!!...si crede si stie ca are dreptate!!!...ma gandesc la Sfantul Munte Athos!!!...oare cinstitii parintii de acolo ce parere ar avea vizavi de articol si autor!!!...parerea mea cred ca nu intereseaza!!!...sunt f trista si dezamagita!!!

  • bogdan popaPostat la 2011-04-23 00:36

    Se pare ca nu ar trebui sa ascultam de un preot care a primit slujirea invatatoreasca prin hirotonie, ci de diverse personaje obscure care vorbesc in numele parintelui Iustin Popovici.A-l atrage pe parintele Papacioc in disputa biometrica mi se pare de-a dreptul hilar. Bunul simt crestinesc, dreapta socotinta a Sfintilor parinti care deosebeste nunatele de esente se pare ca incep sa se piarda printre taste. Crestinul este un luptator in teplul fiintei sale si atata tot!!! Fara echivoc!Crestinilor adevarati nu le sade bine u pancarde in mana sau cu ochii inrositi de postarea bloggeristica.Crestinilor adevarati le sta bine cu ascultarea, cu stapanirea poftelor si cu practicarea smereniei unita cu milostenia. Nu in ultimul rand i-as ruga pe contestatarii parintelui sa se intitieze in tainele folosirii cratimei inainte de a-l combate:"prin ceeia ce face-ti si spune-ti ve-ti conduce multe suflete spre rai sau spre iad.corecte era:"Prin ceea ce faceti si spuneti veti conduce..." Cu smerenie va rog sa ma iertati daca v-am suparat cu ceva pe oricare si va doresc un Paste linistit !

  • bogdan popaPostat la 2011-04-23 00:25

    Doamne ajuta! Am citit cu atentie atat articolul cat si comentariile. De obicei ma abtin sa somentez insa aici constiinta imi dicteaza s-o fac. In primul rand, poate ca parintele tanasescu nu este extrem de clar in argumentatia sa insa problemele puse sunt principial corecte. Detractorilor sai vreau sa le reamintesc ca numai "Biserica este stalp si temelie a adeavrului"( I Tim III:15), nicidecum autoritatea vreunui duhovnic sau a altuia.Sa nu uitam ca nmeni nu a fost canonizat din timpul vietii sale, ba mai mult decat atat, chiar si sfinti mari s-au aflat pe alocuri in eroare. Singur Dumnezeu este fara greseala. Iar peie ceea ce-i face sa fie sfinti mari este tocmai smerenia lor. Origen, care a fost condamnat de Biserica a spus la finalul tuturor scrierilo sale:" Daca am gresit cu ceva, sterg tot", afirmatie care zic eu ca are greutate fdaca tinem cont de faptul c-a scris in jur de vreo 6000 de lucrari. Celor care il pu la zid pe parintele tanasescu cu obraznicie chiar folosind termeni combativi duri "cum indrazneste?", etc.,le spun ca face f bine ceea ce face. ASTA E MENIREA LUI DE PREOT:propovaduirea invataturii crestine, mai ales cand frati precum adepti danion vasile s.a. o iau pe aratura. Nu va inselati:desprinsi de ascultarea Bisericii, impingand trairea pe care ar trebui s-o aveti la nivel interior sufletesc in activism internaut exacerbat nu faceti altceva decat o treaba draceasca atat pentru voi cat si pentru altii. Crestinul adevarat nu se teme de nici o circumstanta legata de POSIBILITATEA marturisirii luiparintele Iustin Popovici spune ca "martiriul este mediul de viata natural al crestinismului". Adica trebuie sa intram in panica din cauza ca exista posibilitatea sa fim martirizati candva?ia cititi actele martirice sa vedeti cum cereau martirii inmultirea caznelor stiind ca prin aceasta isi imbogatesc cununa mantuirii!Crestinul traieste cu curaj aceasta viata dar si cu liniste in acelasi timp stiind ca tot ceea ce ii vine este cu ingaduinta lui Dumnezeu care il iubeste

  • Pr Tanasescu EugenPostat la 2011-03-23 11:17

    @butila mihaela Sora,credeam ca din crestinism se intelege asa: 1.Adevarul nu il stabileste multimea 2.Curajul de a-ti afirma identitatea este un lucru firesc 3.Contrariile nu pot avea dreptate simultan Deci...cercetati duhurile si vedeti de unde vin In rest,m-as bucura sa avem un dialog constructiv la radio,fara naduf si fara resentimente Cu binecuvantare

  • butila mihaelaPostat la 2011-03-23 08:06

    Doamne ajuta Parinte.Sa ne ajute Dumnezeu sa gasim calea cea dreapta,spre mantuire.Fiecare din noi spunem ca avem drepte.Ati facut aluzie la persoana mea si la o emisiune in direct la radio saptamana trecuta ca am aruncat cu citate...etc dar adevarat este pentru ca dv ca Preot prin ceeia ce face-ti si spune-ti ve-ti conduce multe suflete spre rai sau spre iad.Pacatul e al dv ...noi facem ascultare.Vedeti cate comentarii aveti pro si cate contra....face-ti un procentaj...

  • Pr Tanasescu EugenPostat la 2011-03-22 15:05

    Inteleg ca a raspunde unor asemenea comentarii seamănă cu o încercare de a opri un tsunami cu mainile goale.Oricum, sa încercăm...şi vedem ce mai iese. 1.În cartea "Părintele Iustin Pârvu şi morala unei vieţi câştigate" (Adrian alu Gheorghe) pag. 168,la întrebarea "A sosit vremea acelui 666?", părintele Iustin raspunde aşa:"Vremea lui 666 a venit pe lume odată cu păcatul". Un răspuns care,pentru mine îl plasează,corect,în duhul Apocalipsei Sf. Ioan Teologul. Atunci,cum se face că în prezent asistăm la o "aparentă" schimbare de mesaj ? 2.Când m-am referit la cei care se folosesc de anumiţi duhovnici,m-am referit expres la cei care întreabă duhovnicii în chip ispititor,asemena fariseii pe Mântuitorul.Cine sunt ei?.Pai cred ca se vede cu ochiul liber. E suficient să citim întrebările care se pun,de genul celor cu răspuns inclus. Nu aş spune aici decât că este suficient faptul că s-a recunoscut public anumite "scăpări" făcute de cei din obştea de la Petru-Vodă,FĂRĂ ştirea părintelui Iustin,preluate apoi ca fiind integral ale Părintelui.Mai multe,ştiu cunoscătorii. 3.Ceea ce mi se pare şi mai hilar,este modul în care manipulatorii o "întorc ca la Ploieşti".dacă la lansarea mesajului "modificat genetic" al Pr. Iustin (oare de ce nu l-a citit integral?) cipurile erau clar pecetea antihistului,acum ele au devenit...premergătoare pecetluirii.Interesantă viziune despre care nu am auzit nimic în Scriptură.Şi sunt convins că Pr Iustin este nevinovat in toata povestea asta,din moment ce nimeni nu îi arată o viziune generală asupra a ceea ce se întâmplă. 4.Despre justificarea proprie prin Ortodoxie,cred că aici lucrurile sunt simplu de înteles: numai diavolul este în stare să te facă să crezi că poţi fii asemenea lui Dummnezeu,nebăgând de seamă (sau încălcând) tocmai ceea ce Dumnezeu îţi cere. Ca şi completare,citiţi 1 Cor 1,11-13. Restul opiniilor consider ca denotă furia celor neputincioşi,care în loc de dialog argumentat,aleg atacuri la persoană sau intimidări de factură securisto-comuniste (te spun lu' şefu, ia să vedem cine eşti tu....).De fapt,este o atitudine care, în timp, duce la izolare, schismă sau erezie.De aceea,îmi cer iertare dacă n-au înteles exact ce am vrut să spun prin articol şi îi îndemn fie sa-l citească mai cu atenţie, fie să nu-l mai citească. Cât despre post, credeam că a avea opinii şi păreri în post despre lucruri actuale nu este interzis. (ba chiar unii ne critică atunci când nu avem) Dar a te enerva,cred că sigur este interzis.Sau....nu?! Pentru răspunsuri personificate,vă stau la dispozitie la mailul radiodobrogea@yahoo.com Doamne ajută şi post cu folos,spre curăţirea simţurilor şi luminare a sufletului,spre slava Adevărului.

  • cavaleru silvius Postat la 2011-03-22 10:50

    Cu tot respectul pentru haina monahala ce o purtati nu pot sa va spun decat:"-Du-te dom'le acasa,nu vezi ca bati campii cu succes?" Daca va nasteati acum 50 de ani cand lumea,"prostimea", nu prea stia teologie deoarece nu prea se gaseau carti in domeniu,atunci poate mai gaseati pe unii care sa va creada.Insa acum...va rog frumos...nu ne insultati inteligenta.Macar stati acasa si nu mai scrieti articole care sa va faca de ras in randul credinciosilor. Si inca ceva:cand defaimati pe unii care sunt stalpii crestinismului romanesc mai intai uitativa in oglinda.Neica nimeni a prins glas.Ca sa stiu cine sunteti am dat search pe "goagal".Ca sa nu spun mai multe... Sfatul meu:lasati pe altii sa-si dea cu parerea,altii care sunt mai in masura si stiu ce vorbesc.Si cereti-va la cuvant peste 20 de ani.Daca cumva veti fi devenit mai intelept si cu dreapta judecata intre timp. Nu vreau sa va spun de ce sunt si eu un "agitator",ce m-a indemnat sa am asemenea conceptii.S-au scris tone de articole si carti pe aceasta tema si nu am nervii si nici timpul sa o dezvolt aici.Doar atat:ce va face sa credeti ca ati fi in posesia adevarului si marii duhovnici ai Romaniei,Greciei,Rusiei(unii dintre ei trecuti chiar in randul sfintilor) nu?Cine sunteti ca credinciosii ar trebui sava asculte pe dvs.si sa zica "pass" celor sus-amintiti?Va mai zic o data:uitati-va in oglinda si duceti-va acasa.Iar daca spuneti ca a fost doar parerea dvs.eu va spun ca parerile personale tinetile pt.dvs.sau spuneti-le prietenilor la un pahar de vin...nu in media smintind credinciosii. Doamne ajuta!

  • Vasile PopaPostat la 2011-03-21 23:34

    "Folosirea Ortodoxiei ca ideologie personala pentru a justifica propriile idei,scopuri si actiuni.Inspirata din politica diavolului, teoria asta a dus la aparitia sectelor si fanaticilor" ... parinte..., sa fim seriosi. cum adik folosirea ortodoxiei ca ideologie personala ??? pentru a justifica ce?? si inspirata din ce? ...din politica diavolului? adik cineva care va aduce un contra-argument ar trebui sa fie atent pentru k poate cadea foarte usor intr-o secta sau sa fie fanatic - profesional rationament parinte.

  • Vasile PopaPostat la 2011-03-21 23:28

    Parinte Tanasescu, va lipseste linistea din suflet. Sunteti preocupat mai mult de material decat de spiritual. De cand cipurile sunt plasate in cartegoria "sa dai cezarului ce e a cezarului?". la fel putem vorbi despre avort si prstitutie si legalizarea drogurilor. sunt toate ale cezarului, parinte. sa i le dam, ne sugerati? pentru ce toti martirii crestini sunt sfinti? pentru ca au dat cezarului ce a cerut? invatatura dvs este una cu profunde influente lumesti. Dumnezeu sa va lumineze.

  • elena-liliana gPostat la 2011-03-21 23:20

    Raman uimita de faptul ca unii, chiar preoti fiind, nu tin cont de spusele marelui nostru duhovnic Iustin Parvu sau parintele Arsenie Papacioc. Vai, de oile ratacita a lui Hristos, dar ce va fi cu pastorul ratacit care conduce oile! Dumnezeu sa va lumineze parinte!

  • kat tun Postat la 2011-03-21 22:19

    Hai sa simplificam, ca sa clarificam! Cand eram copil am auzit de la bunici expresia: banul este ochiul dracului. Mereu de atunci incoace mi-am pus problema de ce ochiul... de ce nu mana, piciorul, capul, coarnele, coada sau alta parte a corpului. Nu era prea clar si nimeni nu-mi putea explica la vremea aceea si nici zeci de ani mai tarziu de ce si cum... raspunsul era mereu unul sec: asa se zice din batrini. Ei, iata ca acum lucrurile s-au clarificat, cipul respectiv se foloseste atat la carduri cu care se face plata cat si la noile buletine! Ochiul este simbolul clar al supravegherii. Orice ar spune unii in favoarea acestei noi tehnlogii, eu raman cu o intrebare la care nu se poate raspunde decat intr-un singur mod: de unde au stiut stramosii aceia inapoiati, care au trait cu sute de ani in urma, ce va veni, cat de intelepti puteau fi ei pentru a defini atat de exact, clar si fara echivoc in ce va consta aceasta tehnologia a sfarsitului... raspunsul este doar unul: prin revelatie. Doamne fereste, apara si pazeste!

  • COSTICA MALAIPostat la 2011-03-21 21:53

    Bravo Domnule Daniel-Iulian Rasteanu raspunsul dumitale ma uns la inima si subscriu intru totul la cele scrise de domnia ta . Cine foloseste parinte Tanasescu Ortodoxia ca ideologie personala pentru a justifica propriile idei-nu esti dumneata acela ,cum poti sa intinezi imaginea unor oameni ce au devenit sfinti pentru simplu fapt ca au crezut in Bunul Dumnezeu si in verticalitatea Omului.RUSINE domnule autor ca vii in Sfintul si Marele Post cu un asemenea articol .Ce tot ne ametesti ca banul este arma antihristului ,de ce nu avem libertatea de a alege intre documente clasice (permis auto ,buletin ,pasaport) in locul celui cu Cip.Va rog frumos sa-mi explicati cu ce ajuta omenirea ,impunerea fara vointa lor a acestor documente electronice.Sa fie asa cum spuneti domnia voastra ca nu-i nici un pericol in acceptarea lor dar, unde este libertatea mea ca individ in a nu le accepta.Oare IPS Teodosie a vazut articolul ?Tare as vrea sa cunosc si parerea domniei sale.

  • Alina DragomirPostat la 2011-03-21 20:56

    Pt. Daniel-Iulian Rasteanu: pentru a afla mai multe despre pr. Tanasescu Eugen va recomand sa dati un search pe Google. Simplu si rapid. Dar sunt sigura ca,la acest moment,ati efectuat deja cautarea. Bunul Dumnezeu sa ne apere si sa ne calauzeasca pasii pe Calea Sa!

  • Daniel-Iulian Rasteanu Postat la 2011-03-21 17:44

    Cuvioase părinte, Dumnezeu le vede pe toate și El este judecatorul. Dar dacă tot ați scris acest articol în Postul Sfintelor Paști, am câteva întrebări pentru dumneavoastră. E un subiect potrivit pentru Postul Mare ? Aveți dumneavoastră respect față de marii duhovnici ai neamului ale căror cuvinte de înțelepciune sunt ascultate cu sfințenie și vor rămâne în inimile și conștiințele noastre și ale urmașilor noștri și față de care facem ascultare ? Câtă greutate au cuvintele și judecățile dumneavoastră puse pe taler în contrabalans cu ale celor care pentru credința ortodoxă și pentru neamul lor au preferat să moară la Aiud, la Pitești și în celelalte locuri de chin în loc să dea ce cerea cezarul vremelnic ? Acelea au fost fapte, nu povești. Aveții dumneavoastră respect față de - și mai mult discernământ decât - semnatarii petiției împotriva actelor electronce, vreo 700000 de credincioși care au aflat și au apucat să semneze ? Să vă închipui dumneavoastră că aveți în față ”agitatori” și ”speriați de venirea sfârșitului”. Odată ce am fost botezat în Hristos port pecetea lui Dumnezeu și m-am îmbrăcat în Hristos și nici o putere drăcească sau omenească nu îmi poate lua acest dar, această taină, decât dacă aș ceda ispitelor, nevoințelor și aș renunța de bună voie la ea. Asta și-ar dori slujitorii tatălui minciunii. Îl rog pe Domnul nostru Iisus Hristos să ne ajute, să ne ferească și să ne întărească pentru a rezista. Pe noi vă rog rog să ne scutiți de învăluiri cezărești. Ale cezarului sunt taxele și impozitele. Atât! Cezarul s-a obrăznicit și acum vrea și ce-i al Lui Dumnezeu. Să-și pună pofta-n cui. Unde ați învățat dumneavoastră să asociați ”tabloid” cu ”ortodox” și ”manea” cu ”duhovnicească” ? Ce hal de adresare este acesta ? Nu mai este diferență între ”media” unei arhiepscopii și media care de 20 de ani se străduiește să spele creierele românilor în general și ortodocșilor în special ? Datorită ”amărăciunii” dumneavoastră nu v-ați asumat responsabilitatea de a ne aduce la cunoștință cine sunt ”anumiți duhovnici” ”folosiți”, dacă tot sunt anumiți și dacă tot sunt folosiți săracii ? Ce e cu tehnicile astea de insinuare ? Cum se potrivesc cu ortodoxia și cuvioșia ? Dumneavoastră așa ați învățat să spuneți adevărul ? Puneți-vă problema că s-ar putea dumneavoastră să fiți cel folosit și dacă vă lăsați folosit puteți fi sigur că la un moment dat veți fi expirat. Dumnezeu ne iubește nu ne folosește. Pentru aceasta ne-a lăsat libertatea totală de a alege. Și vine un cezăraș de-ăsta global, european ș-apoi local, cu mult zel, care are obrăznicia de a ne spune că nu avem libertaea de a alege după cum ne dicteză conștiința, că îndosarierea electronică nu este opțională. Și ne arată de câte ne vom bucura acceptând ”orice formă de autoritate”, trecând însă sub tăcere ce vom pierde, după apucăturile slujitorilor tatălui minciunii. Treci înapoia mea satană! Din întrebarea concluzie pusă de dumneavoastră la final văd că ați rămas undeva între începutul și sfârșitul răsturnat și în oglindă al titlului articolului lă(an)sând impresia unei incertitudini sau poate a unui concurs cine știe câștigă. Răspunsul meu este că nu avem în nici un caz a fugi sau a alerga între și după margini de interval mai mult sau mai puțin metaforic gândite de către dumneavoastră ci avem a ne ruga să ne dea Dumnezeu păstori adevărați, conducători vrednici ai Sfintei noastre Biserici, conducători vrednici și iubitori de neam și țară și să ne dea Dumnezeu înțelepciune și să nu ia Duhul Său Cel Sfnt de la noi să putem lupta, accentuez, lupta, pentru mântuirea noastră, a tuturor. Vă întreb pe dunneavoastră cuvioase părinte, nu pentru ca să îmi răspundeți mie ci să vă răspundeți dumneavoastră înșivă, cui slujiți ? Vă spun direct, nu pentru a vă jigni, ci pentru că așa sunt obișnuit să vorbesc, direct, articolul dumneavoastră m-a surprins neplăcut nu numai prin momentul pe care l-ați ales spre a-l publica ci și pentru că este de o intenționată superficialitate și vine din partea unui autor care semnează ”Director Media” al unei arhiepiscopii ortodoxe, ”vector” - cum vă place dumneavoastră să spuneți- de opinie. Încă nu-mi vine să cred că ați putut produce așa ceva și nu vă ascund că mă voi interesa la Arhiepiscopia Tomisului pentru a mă asigura că existați, că ocupați funcția de director media și că ați scris așa ceva. Dumnezeu să vă miluiască! Daniel Răstenu P.S. Articolul împreună cu răspunsul îl voi arăta părintelui meu duhovnic și la spovedanie îl voi ruga să mă dezlege de păcatele pe care mi le-am focut răspunzându-vă. Doamne iartă-mă!

  • Cristiana Liliana PavlovPostat la 2011-03-21 14:03

    Marii duhovnici ne-au avertizat despre pericolele care ne asteapta! Asta nu cred ca e "campanie propagandistica cu ceva iz neo-legionar"! ,sa-i spui omului "Fii atent si vegheaza!".Se stie ca si din nestiinta putem gresi, dar nu suntem scuzati, iertati. Dar nu e de mirare ca o fata bisericeasca poate afirma ceea ce afirmati dumneavoastra, ca doar si preotii sunt oameni si gresesc. E pacat ca indemnati si pe altii sa cada in aceasta ispita. Mai studiati parinte, mai cautati si cititi cuvintele si indemnurile marilor nostri duhovnici, ca nu-s vorbe in vant!

  • BOTEZATU AUREL Postat la 2011-03-21 13:09

    Aproape nu-mi vine sa cred si sa inteleg usurinta cu care o fata bisericeasca poate minimaliza impactul cipurilor in trairea adevaratului crestin Ortodox. Este indecenta chiar maniera adormirii constiintei crestine, paralela cu sectele nu poate fi adusa spre exemplificare, acestea au proliferat de cand exista crestinismul, nu doar incepand cu primele cipuri, si s-o spunem cu fermitate, exclusiv prin vinovatia unor prelati ai Bisericii care s-au ratacit parasind adevarata traire Ortodoxa. Ortodoxia nu poate fi instrument ideologic personal, si nicidecum carare spre fanatism, ci Adevar in care trebuie sa traim dupa cuvantul Mantuitorului fara a fi acuzati de fanatism! Nu, aceste argumente sunt absolut straine Sfintei Scripturi si invataturii Sfintilor Parinti, chiar potrivnice adevaratei trairi Ortodoxe care trebuie sa fie una de veghe si nu de acceptare a tot ce ne ofera Cezarul spre pierzare!

  • Marius GheorghePostat la 2011-03-21 11:25

    Este o problema foarte delicata. Ca preot ar trebui sa urmariti atent toate aspectele. Nu este vorba de o apostazie oarecare, ci de o viitoare dictatura bazata doar pe fortarea oamenilor de a se lepada de Hristos in mod fatis in schimbul primirii celor necesare traiului de zi cu zi. Este vorba de o dictatura completa, digitala, care urmareste totul si orice, iar daca nu accepti acel cip ca semn al recunoasterii divinitatii si atotputerniciei lui Antihrist, esti exclus social si te descurci cu mijloace rudimentare. Cand se va instala acel antihrist pe cea mai inalta pozitie a lumii, va impune recunoasterea dumnezeirii lui prin primirea acelui cip, semn, implant, sau ce o fi. Cine il primeste e ca si cum ar semna contractul de lepadare de Hristos si recunoaste prin adeziune semnata la evidenta populatiei pe Antihrist ca Stapan al Lumii acesteia materiale. Cine nu il va primi, se va descurca pe cont propriu ca in epocile primitive, fiind exclus social (lipsa identitatii in evidenta populatiei), spiritual (considerat necredincios si hulitor, poate chiar ... terorist legionar).

  • alia aliaPostat la 2011-03-21 11:17

    Foarte interesante comentarii, nu doar articolul... un singur lucru poate ar trebui studiat... si anume faptul ca in sine subiectul abordat nu este altceva decat o forma de a distrage atentia de la adevarata problema. Nu cip-ul implantat este problema... asa ceva e prea putin posibil sa se intample in plan material. Se intampla altceva de o gravitate cu mult mai mare... "implantarea" si intoxicarea mintii si implicit a sufletului, aceasta este adevarata problema si aceasta este de necontrolat pentru marea majoritate si, din pacate, este o practica veche.Mi-ar placea sa cred ca dintr-o "eroare controlata" "Apocalipsa" este asezata langa Noul Testament (despre Vechiul Testament... se poate spune este corect amplasat, trebuie sa cunostem trecutul astfel incat sa realizam cat de bun si minunat este Dumnezeu, prin faptul ca a trimis un spirit atat de luminat sa ne releve niste adevaruri si sa ne elibereze). Din pacate "cip-urile" au fost implantate la scurt timp dupa plecarea lui Iisus de pe acest pamant si poate doar studiind Biblia cu adevarat avem sansa sa intelegem ceva. Scenariile apocaliptice contravin mesajului Divin timis noua prin Iisus si nu fac altceva decat sa ne determine sa proiectam un viitor pe care Bunul Dumnezeu nu ni l-a harazit. Avem atata putere incat suntem capabili(ca mental colectiv) sa ne zbatem in mreajele necunoasterii inca mult timp, dar de asemenea tot prin liberul arbitru putem invinge teama si ne putem elibera. Dumnezeu ne iubeste pe toti... cati dintre noi au incredere, cati il iubesc cu adevarat, cati reusesc sa rupa "jugul". Cip-ul este in mintea noastra inca de la contactul cu aceasta lume, depinde de noi cum il eliminam... cunoastea, credinta, iubirea si increderea adevarate reprezinta singura cale. TEAMA UCIDE SUFLETUL. Depinde de noi cum eliminam teama si astfel cum ne vom apropia mai mult si definitiv de Dumnezeu.

  • Constantin DetesanPostat la 2011-03-21 08:03

    Sa inteleg din toate argumentele aduse in comentarii ca dumneavoastra ati fi de acord sa va fie implantat sub piele un cip de dragul linistii sociale ?

  • Pr Tanasescu EugenPostat la 2011-03-20 16:55

    @ sonia andronic Problema pe acre o ridici este asemanatoare cu ingrijorarea femeilor din povestea lui Creanga cu drobul de sare.Si iata de ce 1.Desigur ca orice tehnologie (inclusiv cea a documentelor cu memorie electronica) poate fi folosita bine sau rau.Asta nu inseamna ca tehnologia este de vina. 2.Inainte de a ne alarma ca Antihristul va folosi tehnologia pentru apostazie,sa ne uitam cu atentie in jur ca sunt DEJA alte lucruri care pot servi unei apostazii pe scara larga,un exemplu fiind BANUL. 3.Presupunerea ca se va introduce un cip sub piele mie unu imi pare destul de fragila deoarece,obligatia introducerii cip-ului sub piele are slabe sanse de reusita,datorita motivelor extrem de VARIATE care pot sustine o impotrivire in masa. In concluzie,nu cred ca dracul e chiar atat de tampit incat sa fabrice un sistem deja subred si neprietenos,pentru a genera o apostazie masiva. Repet,exista DEJA destule lucruri pe care le poate folosi,si,in spiritul celor scrise mai sus,raman ferm la parerea ca intre cip si ban,diavolul poate alege BANUl ca mijloc de constrangere financiara,deoarece aici e ca pestele in apa. Ia ganditi-va,ce mijloc mai potrivit de apostazie se poate gasi astazi? Astept comentarii.

  • sonia andronic Postat la 2011-03-18 13:43

    Dar daca, dupa buletinele electronice, va urma intr-adevar,introducerea lor sub forma de cip in corpul uman,sub pretextul ca se pot pierde? Acest lucru cum l-ati vedea? Ar fi sau nu o pecete a Antihristului? Daca s-ar ajunge la acest lucru, ar trebui sa primim cipurile cu constiinta impacata ca dam "cezarului ce este al cezarului", sau sa ne mustre constiinta ca am cazut din credinta in Hristos?

  • Pr Tanasescu EugenPostat la 2011-03-11 10:40

    As fi atent si la un alt aspect..Folosirea Ortodoxiei ca ideologie personala pentru a justifica propriile idei,scopuri si actiuni.Inspirata din politica diavolului, teoria asta a dus la aparitia sectelor si fanaticilor. Autorul.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE